Ravnodlaki retriver

Izvor: Wikipedija

Ravnodlaki retriver (eng. Flat-coated retriever) pripada VIII. skupini FCI, odsjeku retrivera.

Ravnodlaki retriver
Flat Coated Retriever - black.jpg
Klasifikacija FCI
Skupina 8. retriveri, dizači divljači, psi za vodu
Odsjek 1. retriveri
Pododsjek
Standard br. 121 na 08/09/1988 (en / [ fr])
Ime Flat-coated retriever
Varijetet
Tip
Podrijetlo Velika Britanija
Patronat
Visina mužjaci 59-61,5 cm
ženke 56,5-59 cm
Masa mužjaci 27-36 kg
ženke 25-32 kg
Popis domaćih pasa

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na žalost, točno porijeklo ove pasmine nije utvrđeno i poznato. Dr. Nancy Laughton, jedna od najboljih poznavatelja ravnodlakih retrivera, smatra crnog irskog settera, koji se navodi u knjigama s kraja 19.st., pretkom pasmine.

Charles Eley, u tekstu iz 1914., izrazio je mišljenje da je predak ravnodlakog retrivera bio retrieving setter. Prema autoru, vrlo je moguće da su setere koji su korišteni za donošenje oko 1870., križali s jednom vrstom newfoundlandera manjih razmjera, tada poznat po imenu St. John's water dog te uveden u Engleskoj početkom 19. st.

S.E. Shirley (1844. – 1904.) smatra se "ocem" ravnodlakog retrivera te njemu pripisujemo današnji izgled te pasmine. U razvoju flatova koristio je St. John's water dog, vodene španijele i vjerojatno škotske ovčare kako bi poboljšao kvalitetu dlake. Također se zna da je u razvoju pasmine koristio i labradore, kada su postali dostupni i izvan Buccleugh i Malmesbury uzgajivačnica.

Do kraja 19.st. flatovi su bili jedni od najpopularnijih izložbenih pasa, ali su se jednako dokazali i kao sportski i radni psi. Interes za pasminu zadržao se do prvog svjetskog rata, tada su popularnost preuzeli labradori i goldeni. U usporedbi s velikim interesom javnosti za ove pasmine, relativno slaba popularnost flatova doprinijela je tome da zadrže dobru reputaciju pasmine s dvojnom namjenom, ali malom razlikom između radnog i izložbenog psa. Dok u ostalim pasminama retrivera možemo naći velike razlike među radnim i izložbenim psima, za flatove se doista može reći da su ti tipovi ujednačeni jer jedan vrhunski izložbeni primjerak ujedno može imati i izuzetne lovačke sposobnosti.

I dok flatovi u usporedbi s labradorima i goldenima uživaju naklonost rijetkih pojedinaca, pravi obožavatelji pasmine mogu biti sretni, jer prevelika popularnost zasigurno donosi veće posljedice od premalog interesa.

U 2011, Sh Ch. Vbos The Kentuckian (Jet), 9,5 godina star flat iz South Queensferry, u blizini Edinburgha, Škotska, osvojio je Best in Show - Crufts. 2007. godine, Almanza Far and Flyg (Simon), iz Osla, Norveška, osvojio je Gundog Group - Crufts. Također, 2003. Gundog Group je osvojio i švedski Inkwells Named Shadow te godinu dana ranije, 2002. "Sh Ch. Gayplume Dream-maker".

A jedini flat koji je osvojio Best in Show - Crufts bio je Ch. Shargleam Blackcap 1980. godine. Te su pobjede znatno pridonijele popularizaciji pasmine u Europi.

Prva Flatica u Hrvatsku je stigla 28.05.1997., tada, četveromjesečna Assunata von Bailarino, od milja prozvana Assi.

Opis pasmine[uredi | uredi kôd]

Ravnodlaki retriver svojom elegancijom, profinjenošću i gracioznošću jednostavno plijeni poglede.
Ravnodlaki retriver jetreno smeđe dlake.
To je pasmina koja uživa u igri sa svojim gospodarom.

Po mišljenju mnogih, to je najatraktivniji pas iz skupine retrivera. Svojom elegancijom, profinjenošću i gracioznošću jednostavno plijeni poglede.

To je snažan, elegantan pas, visine oko 60 cm, crne ili jetreno smeđe sjajne dlake. Rep i ekstremiteti obrasli su nešto dužom dlakom. Dlaka je gusta, sjajna i zbog svoje kvalitete ne zahtjeva poseban tretman. Gustoća i kvaliteta dlake ovog psa omogućava mu boravak vani i u vodi i u najhladnijim zimskim danima.

Flatcoated retriever izvanredan je lovački pas za donošenje s ravnog i iz šume, te zbog svoje velike ljubavi prema vodi izvanredan aporter iz vode. To je inteligentan i brz pas s izvanrednim njuhom. Izuzetno je poslušan, odan svom gospodaru te vrlo je privržen djeci. Usprkos izraženom lovnom nagonu dobar je pas za pratnju. Upotrebljivost i svestranost ovog psa prelazi sva moguća očekivanja.

Paddy Petch u svojoj knjizi The Complete Flat-Coated Retriever najbolje je opisala ovu pasminu, nazivajući je "Petar Pan" među retriverima, jer to oni zaista jesu, vječno štene cijeloga života.


FCI Standard[uredi | uredi kôd]

Ravnodlaki retriver aportira na kopnu i vodi


Ravnodlaki retriveri uživaju u vodi
Mokar, blatan i sretan ravnodlaki retriver

FCI-Standard N° 121

OPĆI IZGLED:

Bistar i atraktivan pas, srednje veličine, inteligentnog izražaja. Odaje dojam snage bez da djeluje teško i dojam brzine bez da djeluje nerazvijeno

PONAŠANJE/NARAV:

Bogato obdaren svim odlikama psa za lov s puškom. Optimističan, prijateljski raspoložen što iskazuje oduševljenim kretanjem repa, pouzdan i blag

GLAVA:

GLAVA: duga i lijepo oblikovana.

LUBANJSKI DIO:

Lubanja: ravna i umjereno široka

Stop: blag stop između očiju, nikako ne izrazit, treba izbjeći konvergenciju ili divergenciju linija glave

PREDIO LICA:

Nos: dobre veličine s otvorenim nosnicama

Vilice/zubi: vilice dugačke i snažne, mogu nositi zeca ili fazana, sa savršenim pravilnim i potpunim škarastim zubalom tj. Gornji sjekutići tijesno preklapaju donje sjekutiće i okomito su usađeni u vilice.

Oči: srednje veličine, tamno smeđe boje ili boje lješnjaka, vrlo inteligentnog izražaja (okruglo, izbočeno oko je krajnje nepoželjno). Nisu koso položene

Uši: male i dobro usađene postrance glave

VRAT:

Glava dobro nasađena na vrat koji je odgovarajuće dugačak,bez labave kože pod grlom. Vrat je simetrično i koso usađen na plećku, dobro se spaja s leđima kako bi pas mogao slobodno pratiti trag

TIJELO:

Slabine: kratke i kvadratične. Slabo povezane slabine su krajnje nepoželjne.

Prsa: duboka i umjereno široka, s dobro izraženom donjom linijom. Prednja rebra prilično ravna. Rebra dobro zasvođena, postepeno ovalna, u sredini dobro zavijena, ali manje prema kraju.

REP:

Kratak, ravan i dobro usađen, nošen prilično uspravno, ali nikada jako iznad linije leđa

UDOVI:

Prednji udovi: prednje noge ravne u potpunosti snažnih kostiju

Lakat: pokreće se slobodno i ujednačeno

Stražnji udovi: mišićavi. Čvrstog ravnog stava gledano sa svih strana

Koljeno: umjereno povijeno

Došaplje: umjereno koso, kratko. Krajnje nepoželjan kravlji stav

Šape: okrugle I snažne, prsti zbijeni i dobro zasvođeni. Tabani debeli i jaki.

HOD:

Slobodno i glatko kretanje, noge se pokreću ravno gledano odnaprijed i odostraga

POKROV:

DLAKA: gusta, tanka do srednje debljine, kvalitrtna, što je moguće ravnija. Noge i rep odlakani sa zastavicama. Bogata odlakanost kod zrelih pasa upotpunjuje eleganciju paa.

BOJE: samo crna boja ili boja jetre

TEŽINA:

Poželjna visina: psi 59-61,5 cm, kuje 56,5-59 cm

Poželjna težina u radnoj kondiciji: psi 27-36 kg, kuje 25-32 kg

GREŠKE:

Bilo koje odstupanje od gore navedenih karakteristika treba smatrati greškom, a težinu greške treba promotriti u odnosu na njenu veličinu

N.B.

Mužjaci trebaju imati dva očigledno normalana testisa potpuno spuštena u skorutum.

Namjena[uredi | uredi kôd]

Vir, ravnodlaki retriver pripada timu spasilačkih pasa.Osim kao izvrsnog kućnog ljubimca, strastvenog ljubitelja djece i obitelji, izvanrednog lovačkog psa, uspješnog izložbenog psa, u svijetu se upotrebljava za traženje i spašavanje (Search and Rescue), kao policijski pas za droge i trag (Sniffer dogs for drugs), za traženje nestalih pod lavinama (Search and Rescue in Norway), za traženje i spašavanje ljudi stradalih u potresima (za primjer- 1995g. su Flat-Coated retrieveri iz Švicarske tražili ljude pod ruševinama potresa u Japanu).

Zbog svoje velike privrženosti ljudima koriste ih kao pratioce gluhih, slijepih i hendikepiranih osoba (Therapy dogs). Tu su i Obedience, Agility, Flyball...

Ukratko, Flat-Coated retriever je spoj ljepote i inteligencije, pas u kojem će svatko naći barem jedan dio za sebe.Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]