Ray Harryhausen

Izvor: Wikipedija
Ray Harryhausen
Ray Harryhausen
Ray Harryhausen 2007.
Rodno ime Raymond Frederick Harryhausen
Rođenje 29. lipnja 1920., Los Angeles
Smrt 7. svibnja 2013. (92. godine), London UK
Zanimanje producent
Supruga Diana Livingstone Bruce (1963. - danas)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ray Harryhausen (Los Angeles, 29. lipnja 1920.London UK, 7. svibnja 2013.), američki filmski producent i slavni kreator specijalnih efekata uz pomoć animacije stop motion.

Nakon što je pogledao film King Kong 1933., Harryhausen je postao fasciniran izradom specijalnih efekata uz pomoć minijatura. Nakon 2. svjetskog rata snimio je scenu vanzemaljca kako izlazi iz ratne mašine u jednom neostvarenom projektu filma "Rat svjetova". Nakon što je pokazao svoje radove Willisu O'Brienu, odmah je dobio angažman kao pomoćnik na filmu "Moćni Joe Young" iz 1949. godine.

1953. Harryhausen je ostvario svoj prvi samostalni projekt, "Čudovište iz dubine", koji je postao ogroman komercijalni uspjeh u kinima. u 50-ima i 60-ima ostvario je najveći uspjeh sa slavnim filmovima "Jazon i argonauti", "Gwangijeva dolina", "Sedmo Sinbadovo putovanje" i drugim, u kojima je izrađivao efekte za dinosaure, kiklope i divovska čudovišta. 1981. snimio je svoj zadnji film, "Sukob titana". Nijedan od njegovih filmova nikada nije nominiran za Oscara za specijalne efekte, vjerojatno zbog toga što nije radio u Hollywoodu, nego u Londonu, gotovo pod uvjetima nezavisnih filmova, što je razljutilo njegove obožavatelje koji su prigovarali akademiji.

1992. godine osvojio je Oscara za životno djelo.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]