Raya i posljednji zmaj

Izvor: Wikipedija
Raya i posljednji zmaj
Naslov izvornika
Raya and the Last Dragon
RedateljDon Hall, Carlos López Estrada
ProducentOsnat Shurer
GlazbaJames Newton Howard
DistributerWalt Disney Animation Studios
Godina izdanja2021.
Trajanje107 minute
DržavaSAD
Jezikengleski
ŽanrAnimirani film
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Raya i posljednji zmaj američki je animirani film iz 2021. Djelo je studija Walt Disney Pictures i Walt Disney Animation Studios. Režirali su ga Don Hall i Carlos López Estrada. Film je diljem svijeta do sada zaradio preko 71 milijun američkih dolara. Premijera filma bila je 5. ožujka 2021.[1]

Kratak sadržaj[uredi | uredi kôd]

Fantastična avantura inspirirana je kulturama jugoistočne Azije. U čarobnom gradu Kumandra, ljudi i zmajevi živjeli su zajedno u slozi. No, kada su zle sile poznate kao Druuni postale prijetnja za sve, zmajevi su, žrtvujući sebe, spasili čovječanstvo. Sada, 500 godina kasnije, ta ista čudovišta su se vratila, stoga je na Rayi, neustrašivoj i usamljenoj ratnici, da pronađe posljednjeg zmaja kako bi zauvijek zaustavili Druune. Međutim, tijekom svog putovanja Raya će naučiti da će joj za spas svijeta trebati ipak nešto više od zmajeve magije – neophodno je povjerenje i timski duh prije svega.

Hrvatska verzija[uredi | uredi kôd]

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, pod okriljem Livada Produkcije. Glavnoj je junakinji Rayi glas posudila Tara Thaller, posljednjeg zmaja utjelovljuje Barbara Nola, a ostale glavne uloge sinkronizirali su Petra Svrtan, Noa Zelenko, Goran Navojec i Krešimir Mikić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hall, Don; Estrada, Carlos López; Briggs, Paul; Ripa, John. 3. ožujka 2021. Raya and the Last Dragon. Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, Izaac Wang. Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures. Pristupljeno 22. ožujka 2021.