Razgovor:Bosanskohercegovački Hrvati u Austro-Ugarskoj i Kraljevini Jugoslaviji

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bosanskohercegovački Hrvati u Austro-Ugarskoj i Kraljevini Jugoslaviji.
Rad na člancima
Pismohrane:


Naslov[uredi kôd]

Dva velika i različita razdoblja u jednom članku. Bilo bi dobro da se članak razdvoji na Bosanskohercegovački Hrvati u Austro-Ugarskoj i Bosanskohercegovački Hrvati u Kraljevini Jugoslaviji jer se radi o dva različita razdoblja kojima je jedina poveznica što su slijedili jedno za drugim.

Drugi problem je zašto se uopće odvaja Povijest b-h Hrvata od zajedničke povijesti Hrvata jer Hrvati su jedan narod koji se tijekom povijesti nalazio u različitim društveno-političkim zajednicama, često jedan dio naroda odvojen od drugoga. To ne znači da se u člancima treba razbijati narod i praviti od njega dva-tri naroda samo iz razloga što je isti bio podijeljen teritorijima različitih država. Kad se piše od državama (npr. o Hrvatskoj) ne piše se o Hrvatima u Istri ili BiH ako u tom razdoblju hrv. države o kojem se piše nisi bili dio hrv. države, ali raditi isto s narodom koji je jedinstven bez obzira na državne granice je besmisleno. Dakle, moje mišljenje je da bi čitava serija povijesti b-h hrvata trebala biti 'uklonjena' ubacivanjem u sličnu seriju povijesti Hrvata koju bi tek trebalo kreirati i u kojoj bi se našli članci o Hrvatima s današnjeg teritorija BiH zajedno s člancima o Hrvatima u Dalmaciji, Istri, ostaloj Hrvatskoj itd. Članci koji bi bili primarno o povijesti etničke skupine (naroda) Hrvata dok su državne tvorevine 'sporedna' stvar koja definira okolnosti njihove egzistencije na pojedinom području u pojedinom razdoblju.

Povijest Hrvata trenutno je čista razdvojbena, a mogla bi se organizirati po principu postojeće serije povijesti b-h Hrvata koja bi u tom slučaju trebala biti rasformirana i uklopljena u seriju povijesti Hrvata (iz svih zemalja, pa i članak o povijesti Hrvata u dijaspori). 89.172.226.247 14:11, 12. rujna 2012. (CEST)[odgovori]