Razgovor:Psihofarmaci

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Psihofarmaci.
Rad na člancima
Pismohrane:

Netočne informacije[uredi kôd]

Ovi opisi droga niže su prilično netočni, pogotovo za LSD i Ecstacy, i nisu sa neutralnog stajališta. Molio bih korisnika da malo prouči literaturu na www.erowid.org, najpoznatijoj, priznatoj i respektabilnoj stranici sa informacijama, činjenicama i mitovima o psihoaktivnim substancama, kao i članke na engleskoj Wikipediji, prije pisanja o drogama o kojima izlaže netočne i sugestivne "činjenice". Hvala -ROX

Pa ovo je stranica za razgovor, a ne sam članak! Tekst je ostavljen tu, budući da je stranica u potpunosti preoblikovana, vidi sam članak. Eventualno bi mogli arhivirati staru stranicu za razgovor da ne bude zabune. --Davor Moravek 19:48, 13. ožujak 2007. (CET)

KOKAIN[uredi kôd]

KOKAIN-To je prirodna,teška droga,derivat koke,psihostimulans.Najstarija je droga popularnog naziva (crack),koji se koristi za pušenje.Nakon ušmrkavanja ili pušenja djelovanje odmah počinje.Psihostimulativni učinak,tj. osjećaj euforije i nemira,traje oko 20-30 minuta,pa se mora češće uzimati.Konzumacija kod osobe mijenja uobičajene geste,izraz lica,a slabi i potreba za hranom.Uporaba kokaina,posebno u obliku čiste baze (crack),povezana je s visokom učestalošću moždano-žilnih oboljenja,uključujući i moždani udar.

LSD-Na sreću nije česta droga u našoj zemlji.To je ilegalna,sintetska droga,koja prema djelovanju pripada grupi halucinogena.U prodaji se može naći u obliku listića papira natopljenih otopinom LSD-a.Djeluje već nakon 40-60 minuta.Najjača je psihoaktivna droga,koja ponašanje mijenja u smislu psihoze,neobičnih misli i govora te promjena u percepciji vremena.

SPEED[uredi kôd]

SPEED-Riječ je o sintetičkoj,ilegalnoj,lakoj drogi,koja pripada grupi amfetamina.Djeluje slično kao ecstazy,samo što je skuplji;ušmrkava se i ubrizgava.

ECTAZY[uredi kôd]

ECSTAZY-To je sintetička,ilegalna laka droga,plesna,koju konzumira tri posto mladih ljudi.Popularno se naziva BONKASI ili CUKARINI.Pripada grupi metamfetamina,a prema djelovanju psihostimulansima i djeluje već za 30-90 minuta.Sadržaj tableta koje se kupuju na ulici vrlo je nepouzdan i sadrži druge psihoaktivne supstancije kao kofein,efedrin,amfetamin-speed.Djeluje na centar za regulaciju temperature u hipotalamusu te povećava tjelesnu temperaturu do najviših vrijednosti,što za posljedicu ima diseminiranu intravaskularnu koagulaciju (DIK),tj. grušanje krvi,zatajenje rada srca,a pomiješan s alkoholnim pićima,može uzrokovati i smrt.Izaziva snažnu dehidraciju organizma te,kao i kokain,dovodi do oštećenja DNK.Promjene ponašanja karakteriziraju neobične aktivnosti,osoba pršti od snage,nikad nije umorna,posjeduje neobičnu i snažnu energiju.Nakon nekoliko dana raspoloženje opada i gubi se želja za jelom.

HAŠIŠ[uredi kôd]

Svjetska proizvodnja hašiša: Godišnje kreće se oko 2.500 i 6.000 tona. Među glavne proizvođače hašiša spadaju Maroko,Liban,Afganistan i Pakistan.Zanimljivo je da u Maroko godišnje uđe više od 2 milijarde američkih dolara zarađenih prodajom hašiša u Evropi.Ovaj iznos predstavlja 10% ukupnoh nacionalnog dohotka te afričke zemlje.

Prijevod engleskog članka[uredi kôd]

Osnovu novog članka baziram na prijevodu engleskog članka. Pojedini predlošci koji su korišteni za sada ne funkcioniraju u potpunosti. --Davor Moravek 13:24, 28. siječnja 2006. (CET)[odgovori]