Razgovor sa suradnikom:Nesmir Kudilovic

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pismohrana 1 • Pismohrana 2

Re:Leksikon

Hvala na informaciji, pozornosti i za "oko sokolovo" Smile eye.png Srdačan pozdrav, MateoKatanaCRO (razgovor) 19:30, 15. studenoga 2018. (CET)

Zamolba za brisanjem suradničke stranice

Bok, Tulkas Astaldo,

ako imaš vremena i volje, molim te izbriši moju suradničku stranicu, trebam postaviti novu, a želio bih da se izbriše stara. Hvala na pomoći i na trudu. Lijepo pozdravljam, 718smiley.svg -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,11; 17. studenoga 2018. (SEV)

Riješeno Riješeno--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:24, 17. studenoga 2018. (CET)

Re:Interna wikipedijina e-pošta

Bok Nesmire! To mi je savršena ideja, E-pošta ne omogućuje samo bolji razgovor s suradnicima nego i s drugim strankama; na IRC-poslužitelj se tek moram priključiti. E-Mail za Wikipediju mi je [uklonjeno] a već sam omogućio primanje e-pošte od drugih suradnika. Srdačan pozdrav, Mateo Katana 11:17, 18. studenoga 2018. (CET)

Odg.: Prvo odobrenje rada, onda rad

[1] Šta misliš o tome da povučem zahtjev? Znam da nije "pravi" bot, ali bez bot statusa zatrpavam nedavne promjene. --Mateo K 01 (razgovor) 00:44, 6. prosinca 2018. (CET)

Krešo Beljak

Pozdrav, iste takve linkove imaju drugi članci na wijipediji, od Sanadera, do Bandića, nije mi jasno što ovdje ne valja. ne spominje se ništa drugo osim pravomoćne presude za tešku krađu i prijave radi protuzakonitog i nelegitimnog formiranja parkinga. Nije mi janso brisanje i molim da se napravi revizija.89.164.248.220 12:10, 10. prosinca 2018. (CET)

Komentar u kafiću

Ako si se našao uvrijeđen, ne mogu ti pomoći, a moj komentar ne mislim povući. Nisam konj s naočnjacima pa da gledam (tj. pišem) isključivo pravo.--MaGaporuči mi 19:02, 11. prosinca 2018. (CET)

Moć zapažanja ti je na zavidnom nivou. Upravo tako, vrlo je jasno na koga se odnosi. Ne mislim gubiti vrijeme na raspravu, mogu te samo uputiti na početnu rečenicu ovog odlomka. Hvala na pažnji.--MaGaporuči mi 19:33, 11. prosinca 2018. (CET)

Zamolba za skrivanje izmjena u članku

ove bi izmjene bilo poželjno skriti jer su štetne. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 13,34; 18. prosinca 2018. (SEV)

Riješeno Riješeno--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:15, 18. prosinca 2018. (CET)

Evolucija

Odgovor na mojoj SZR.--MaGaporuči mi 07:42, 23. prosinca 2018. (CET)

Re: 201 000. jubilarni članak

Bok Nesmire! Farm-Fresh candy cane.png

Jasno mi je da ne postoji to pravilo o oglašavanju izbora preko Sitenoticea, ali vidiš sam da nema smisla bez toga. – Odmah, nakon što je Kubura obavijestio suradnike, smo počeli glasati. Izbori su već davno započeli, točnije 18. prosinca/19. prosinca (Umuthi GayndeGi je kasnije promijenio na 22.) a nitko nije ostavio trag na toj stranici.

Oglas ima vidljiv značaj, jer su suradnici navikli na to. Čak je mala "tradicija".

Želim ti sretne i ugodne blagdane! Christmas bells.png --Mateo Katana 13:44, 23. prosinca 2018. (CET)

ad) Životopisi živih osoba

https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_sa_suradnikom:Croq&action=submit --Inoslav (razgovor) 16:51, 4. siječnja 2019. (CET)

Eduard umjesto Edvard

Poštovani kolega,

nije istina.

Na mom katoličkom kalendaru za 13. listopada 2018. lijepo stoji Eduard, a ne srbizam Edvard. A ni Hrvatska enciklopedija ne poznaje nikakve Edvarde, već isključivo Eduarde.

Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. Walter9 (razgovor) 23:21, 17. siječnja 2019. (CET)

Kolega, VI ste prvi uzeli kalendar kao primjer. Vjerujem da Vas ne moram podsjećati na Vaše postupke. Svaki jezik ima svoja standardizirana jezična pravila. Ne znam po čemu je izraz srbizam problematičan. Lijep pozdrav. Walter9 (razgovor) 23:28, 17. siječnja 2019. (CET)


Vandalizam na članku Stjepan Razum

Molim da se članak zaštiti od vandaliziranja korisnika Zeljka koji je izvrsno potkrijepljene teze obisao. Kako ne želim pokretati rat uređivaja jer je to protiv pravila wikipedije ovim Vam se putem obraćam kako bih poštovao procedure i hijerarhiju wikipedije, molim Vas da nešto učinite, dakle da vratite moj doprinos članku koji sam primjerno potkrijepio izvorima i da onemogućite daljnje uređivanje i time vandaliziranje odnosno da opomenete Zeljka. Ukoliko nešto ne poduzmete morat ću o tome obavijestiti osnivača wikipedije. BaruchX (razgovor) 22:30:00, 29. siječnja 2019. (CEST)

Tamo gdje zlatno sunce sja

... mi je osobno draže od imena Sjeverna Makedonija, ali baba s kolačima je prošla davnih dana... Naravno da sam uvijek protiv brzanja. Poneke članke sam znao i zaključati na neko vrijeme, a i uputiti suradnike na strpljivost... Jesu li ovi suradnici koji su požurili Makedoniji dodati i ovo u najmanju ruku smiješno Sjeverna pokazat će se, vjerujem uskoro. Ne vidim razloga sad revidirat sve te članke bez konsenzusa zajednice. Lijepo pozdravljam i želim laku noć--Tulkas Astaldo (razgovor) 00:14, 7. travnja 2019. (CEST)

Odg. Sve što ste napisali na mojoj SZR

Stavio sam predložak Poveznici zato što jedan izvor nije bio dobro naveden. Miamsko-dadeška županija je bolje nego Okrug Miami-Dade, pa nije ovo Wikipedija na srpskom jeziku, već hrvatskom. Novi suradnici ne znaju kako urediti Wikipediju i onda sam im posalo poruku i popravio njihove greške. Poslao sam im poruku Prikaži jer natrpavaju nedavne promjene, tj. pokušavam im (birokratsko-prijateljski) pomoć da članak ostane. Jedan nepr. suradnik je izbrisao poruku koji mi je sam poslao, pa sam ja tu izmjenu uklonio dakle nije bilo nikakvog mijenjanja/uklanjanja na SZR osim što je on uklonio svoje pitanje nakon što sam odgovorio njemu na SZR. Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:07, 17. travnja 2019. (CEST)

U redu, "okrug" mi možda mogao ostati, ako prekriva englesku riječ "tribal state", a "županija" "county". Više možete vidjeti ovdje. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:29, 17. travnja 2019. (CEST)

Nepotrebna eliminacija članaka

Pročitajte WP:NAPAD, WP:WB i WP:SZR. Gledajući ove izmjene suradnik je predlagao u prošlom tjednu članak Sjevernoirski sukob te ne može predlagati u ovom tjednu. O tom je bio obaviješten na vrijeme na svojoj [https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_sa_suradnikom:Croxyz&diff=5238878&oldid=5237995 SZR] i U članku stoji sporna tvrdnja koja ga diskvalificira od statusa enciklopedijskoga članka: "Otok je 1945. godine osvojen od strane partizana.". Članak nije pravopisno sređen, izvori nisu oblikovani sukladno WP:URL niti sukladno WP:NI. Članak ima premalo visokokvalitetnih izvora. samo kako bi članak Pag bio glavni za taj tjedan je kontraproduktivno i protivno Hrvatske Wikipedije. Molio bih Vas da se tako nešto ne ponavlja. Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:09, 22. travnja 2019. (CEST)

(bez naslova)

Poštovani! Naporni ste, dosadni ste i zamarate me sa svojim pisanjem i to ne samo na mojoj SZR, nego i na Discordu. Molim Vas da mi više ne pišete jer počinjem gubiti volju surađivati na Hrvatskoj Wikipediji. Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 21:27, 22. travnja 2019. (CEST)

Napuštam Wikipediju

Ne morate ništa brinuti za mene. Zbog Vas i Stribøra napuštam Wikipediju. Administratori su mi dali u samo 6 mjeseci 3 crvena kartona i 1 žuti, a Vama i Stribøru nijedan. Lijep pozdrav i veliko Vam hvala na mom razumijevanju. Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 21:54, 22. travnja 2019. (CEST)

Re:Označivanje patroliranim

U redu, zahvaljujem na savjetu. Moćeš li molim te provjeriti dva članka: Rukometni klub Trnovec i RK Koprivnica-NOA, čini mi se da su tekstovi preusmjereni sa stranice za koju ne postoji dopusnica?-Kraljnnm (razgovor) 23:02, 23. travnja 2019. (CEST)

Discord

Predložio sam tvoje odblokiranje na discordu i nakon savjetovanja s drugim članovima si odblokiran. --Mateo K 01 (razgovor) 23:35, 23. travnja 2019. (CEST)

Dosta ste vrijeđali mene i druge suradnike na Discordu. Stoga je ovo bilo samo upozorenje. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 23:12, 24. travnja 2019. (CEST)
Imam li dozvolu da prenesem Vaše poruke meni s Discorda na Wikipediju, ukoliko nemam molim Vas objasnite zašto? Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 16:42, 25. travnja 2019. (CEST)

Mijenjanje tuđeg komentara

Nesmire, opazio si jučer ovu moju promjenu mijenjanje, pa si mi je i prigovorio na mojoj stranici za razgovor.

Riječ je o mojoj tehničkoj grešci, kod dopisivanja teksta naslova "Pobuna u Vandej" od 26.4.2019., na (istoj) Kuburinoj stranici za razgovor. RadioElectrico (razgovor) 12:23, 27. travnja 2019. (CEST)

Vrapci/vrapčići

Poštovani Nesmire,

Moja greška, popravit ću. Hvala na obavijesti. Franjo Tahy (razgovor) 15:08, 5. svibnja 2019. (CEST)

Botovi

Suradnik:PajoPajimir, Suradnik:Mateo K 01 koji botovi, gdje ste vi vidjeli da na Wikipediji u zadnje četiri godine rade botovi? Pogledajte Razgovor:HULU Split, Razgovor:Hrvatski kickboxing savez, Pilot (građevinarstvo), Temelj, Nenad Bičančić, Razgovor:Građevinski falkutet u Osijeku, Građevinski falkutet u Mostaru. O čemu vi govorite, pa zar ne vidite da botovi ne rade? Lijep pozdrav.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 19:11, 11. svibnja 2019. (CEST)

Zvjezdane Staze a ne Zvjezdane staze

Zvjezdane Staze se od uvijek pišu velikim slovima, a ne velikim i malim. Na TV od uvijek je pisalo Zvjezdane Staze, a ne Zvjezdane staze — Prethodni nepotpisani komentar napisao je JediRevanMunro (razgovordoprinosi) 23:30:23, 23. svibnja 2019. (CEST)

Antun Gustav Matoš

Bok Nesmire Kudiloviču, tako sam ono povukao prijedlog za Svetozara Boroevića pa je poslije opet predložen. [5] No, i kasno je, vrijeme za glasovanje već je počelo teći.--Rovoobob Razgovor 10:34, 27. svibnja 2019. (CEST)

Hvala...

...na nagradi.Face-grin.svg --Hmxhmx 00:23, 30. svibnja 2019. (CEST)

Predlošci i druge objede

Evo ja ću sve po redu, pa ako Vam se da čitajte:

1. Toliko je jasno da je članak o silovanjima u KC netočan i pristran da je to zapanjujuće. Ravna Zemlja djeluje uvjerljivije. Pišu se vijesti iz sumnjivih anarhoateističlih portala.

2. Ja nisam luđak koji postavlja predloške jer nema pametnijeg posla u životu. Ti članci nisu neutralni i to je potrebno popraviti.

3. To je dodavanje hrvatske riječi, da se zna da postoji i zamjena. Enciklopedijski.

4. SFRJ je bila komunistička. Čak i postoji termin Jugokomunizam, ne jugosocijalizam. Tito je bio Staljinov saveznik.

5. Za ovo ste u pravu i to ću više koristiti.

6. Na hrvatskom je kovina, a ne metal. Trudim se očuvati hrvatske riječi.

7. Sport je politička jugoriječ koja potječe iz engleskog i srpskog. Hrvatska riječ je šport, pa imamo ministarstvo športa, šport u svakoj ozbiljnijoj enciklopediji...

8. Te kategorije su potrebne, a članaka će već biti.

9. Narod.hr je jedan ozbiljan i neutralan portal. Ne možete osporiti da je ustaški vrh pod nacističkim zapovjedništvom proganjao Srbe, kao ni da su se Hrvati, posebice Crkva, tome suprotstavili. Isto tako Mussolini je oteo Dalmaciju. Suradnik Mateo K 01 mi je savjetovao da to dodam u članak - to sam napisao na Povijesnoj enciklopediji.

10. Pročitao sam tečaj, hvala na poveznici. Lijep pozdrav, Lordluka99 (razgovor) 21:48, 3. listopada 2019. (CEST)

Re: Za dom

Poštovani kolega Nesmire, moja uređivanja nisu pristrana i ni iz čega se ne može pročitati podržavam li ja korištenje poklika ili ne. To su puke enciklopedijske činjenice s navedenim izvorima iz kojih se može potvrditi njihova točnost. Samo sam dodao informacije članku.Lordluka99 (razgovor) 19:05, 23. listopada 2019. (CEST)

"Wikipedija na hrvatskome jeziku nije wikipedija hrvatskoga naroda" - nego kojeg točno, belgijskog?Lordluka99 (razgovor) 23:13, 25. listopada 2019. (CEST)

Oh da, i ja neću sam uklanjati ono što sam napisao. Nisam to napisao da bih uklonio. Čak i ako obrišete, ostat će na Povijesnoj enciklopediji.Lordluka99 (razgovor) 23:13, 25. listopada 2019. (CEST)

Pobačaj, ovaj ili onaj

Ciao Nesmire, long time no see. Lijepo te ponovo vidjeti ovdje. Sto se tice istine u bilo kojem obliku samo jedna moze biti. Ne dvije. Pozz--El hombre (razgovor) 19:35, 23. listopada 2019. (CEST)

Odg: Vanjske poveznice

Poštovani gospodine Nesmire, i suradnički okvirići imaju vanjske poveznice na moje stranice na sestrinskim projektima. Ako je tako onda svi krše pravila. Gdje se točno obrazlaže zašto se ne smije na suradničku stranicu stavljati poveznice na suradničke stranice na Wikipedijinim sestrinskim projektima?Lordluka99 (razgovor) 18:46, 24. listopada 2019. (CEST)

Pismohrana

Vaša stranica za razgovor je već jako velika i trebali biste ju arhivirati.Lordluka99 (razgovor) 18:47, 24. listopada 2019. (CEST)

Re. Podstranice za nagrade

Nisam skužio da Divna ima podstranicu za nagrade.-Kraljnnm (razgovor) 13:23, 4. studenoga 2019. (CET)

Klasić

To da je Klasić rođak Špiljka nije "moja impresija", nego provjerena činjenica.Lordluka99 (razgovor) 17:28, 11. studenoga 2019. (CET)

Neke pričice

1. Zastavice često koristim, a nigdje drugdje nisu smetale. Vrlo zanimljivo.

2. Negdje sam pročitao za velered, probat ću naći izvor.

3. Moja pismohrana služi neenciklopedijskim člancima. To nije izvorno moja zamisao, to rade i mnogi drugi suradnici (npr. Bonč). Ne vidim nevolju u tome.

Hvala na razumijevanju, Lordluka99 (razgovor) 07:52, 4. prosinca 2019. (CET)

"Sovjetske enciklopedije"

Lijepo li je ponovno te vidjeti. Što se tiče onoga sukoba oko korištenja imena Velika sovjetska enciklopedija ili Boljšaja Sovetskaja Enciklopedija, Hrvatska enciklopedija "Українська радянська енциклопедія"-u u članku Mykola Bažan zove Ukrajinska sovjetska enciklopedija. To je drugi članak u kojem je prisutna upotrebe prevedenoga imena. A da ne govorim o tome da je ime prevedno i na drugim wikipedijama. --Croxyz (razgovor) 20:28, 23. prosinca 2019. (CET)

Re: Premještanja sadržaja

Bok Nesmir Kudilovic,

pokušao sam dati svim člancima pruga "standardiziran" naslov. Što nisam mogao premjestiti sam preusmjerio.

Ipak bih htio znati, pošto ne odgovaraju službene oznake (1), kako bih trebao izgledati naslov članka Hrvatske pruge? Službeni puni naziv željezničke pruge (2) ili službeni skraćeni naziv željezničke pruge (3)? Trenutno sve tri vrste postoje.

Onaj izvor stvarno nisam namjerno uklonio, tu ti se ispričavam. -- Denis92 (razgovor) 18:50, 1. siječnja 2020. (CET)

Peti

Dragi kolega, trebalo bi biti samo po sebi jasno da postoji velika razlika između izabranog dužnosnika i vršitelja dužnosti. Izabrani predsjednici su bili Tuđman, Mesić i Josipović, predsjednica je Grabar Kitarović. Vršitelji dužnosti privremeno obnašaju dužnost po sili odnosno slovu zakona, dok ne bude izabran novi predsjednik. SpeedyGonsales 23:12, 5. siječnja 2020. (CET)

Sport u kalendaru

Poštovani suradniče Nesmire, Vaša je primjedba na mjestu. Znam da se na velikim Wikipedijama, primjerice na engleskom jeziku, u kalendar obično ne stavljaju rezultati utakmica (June 14 - June 15 - The 2018 FIFA World Cup is held in Russia and is won by France.), ali sportskih događaja dakako ima. Ipak, hrvatska Wikipedija sada broji 213 876, a ova druga 5 991 332 članaka, dakle, 28 puta više. A jako dobro znamo i kako su pisani članci na hrvatskoj, a kako na wikipediji na engleskome jeziku. Mi smo mala zemlja i mislim da sport ima važnu ulogu u našem društvu, odnosno da trebamo stavljati događaje u kalendare važne i za svijet, ali i za Hrvatsku. Pod mnogobrojnim čimbenicima, smatram da je ono što radim, a to je praćenje Hrvatske na važnim sportskim natjecanjima, korisno da bi se dobila potpunija slika o onome što se zbivalo. Ne znam imate li ovlasti za zabranjivanje pisanja / brisanja / kažnjavanja, ali ukoliko kršim statut hrvatske Wikipedije molim da me netko od naših nadležnih obavijesti i ja ću (nerado) prestati s takvim radom jer cijenim trud i zalaganje svih koji su se (davno) dali u ovaj humano-obrazovni projekt. Moram još reći da se nitko dosad nije žalio na tu temu. Rukomet je možda manje popularan od nogometa, no držim da svaki veći sport ima svoje mjesto u kalendaru hrvatskog društva. Lijepi pozdrav od Šaholjupca (razgovor) 09:30, 13. siječnja 2020. (SEV)

Poštovani suradniče Nesmire, ishode finala i polufinala svakako ću upisati u kalendar 2020., kao i utakmicu protiv Njemačke jer je ostvaren presedan. Drugo zaista nije dijelom standardnoga enciklopedijskog sadržaja, mada bi skraćeno (izvještaj), zaista i moglo ostati pod sportskim događajima. Mislim da smo ostvarili kvalitetan kompromis i drago mi je zbog toga. Pozdrav od Šaholjupca (Sportoljupca) (razgovor) 15:04, 23. siječnja 2020. (SEV)

Predložak:Bliske veze

Nesmire, oprostite što se petljam, napisali ste "Doprinosi doprinositelja većinskoga udjela sadržaja ovoga članka izgledaju kao da su možebitno blisko vezani uz smjernicu o ponašanju na Wikipediji koja određuje što je sukob interesa." Ne bili bilo bolje: "Doprinosi autora članka izgleda blisko povezano za navedeni subjekt (osoba, tvrtka) što bi značilo kako je moguće kršenje Wikipedijinih kriterija (WP:ŽŽO) zbog čega dovodi do sukoba interesa. Potrebno je sređivanje članka u enciklopedijskom stilu" (enciklopedija sama po sebi mora biti neutralna) Lijep pozz.− Uspjeh je ključ života (razgovor) 20:40, 15. siječnja 2020. (CET)

Niste razumjeli što želim reći. A to je kako hrvatski jezik izbjegava dva puta ponavljati iste riječi (doprinosi doprinositelja), kao i upotrebu "da" (osim u pitanjima da-ne) jer se to smatra srbizmom (npr. mora da gleda, da prati, da bude spreman da reaguje => mora gledati, pratiti kako bi bio spreman reagirati). Također hrvatski jezik odbacuje spajanje riječi koje nisu imenice (npr. možebitno umjesto jer može biti, a imenice: zrak plov = zrakoplov), govoriti o smjernici o ponašanju na Wikipediji vezani uz smjernicu o ponašanju na Wikipediji je kršenje funkcionalnih stilova hrvatskoga standardnog jezika za koju je svaka enciklopedija vezana uz znanstveni stil, malo manje za publicistički stil (koji može biti u slučaju opisa nekog velikog događaja primjerice krunidbu ili rat), a nikako za razgovorni stil, administrativni stil (ova dva se upotrebljavaju za razgovore sa suradnicima Wikipedije) i književnoumjetnički stil. Znanstveni stil se upotrebljava u znanstvenim radovima, referatima i stručnim radovima te zahtjeva objektivnost (ne subjektivnost), logičnost, istinitost, racionalnost i stručnu terminologiju (što je iznimno važno za svaku enciklopediju). Leksikografija je znanost o rječnicima', a mi se na Wikipediji prema WP:KR služimo Leksikografskom zavodu Miroslavu Krleže (osnivač JLZ-a). Rječnik je knjiga koja objašnjava riječi. Rječnici se dijele na enciklopedijske i na jezične. Enciklopedije razlikujemo na opće i posebne. Po jeziku mogu biti po broju jezika (ili pisma tipa: jednojezične, dvojezične, trojezične, itd.), opsegu (mali, džepni, srednji ili priručni te veliki), a po sadržaju općejezični, posebni ili specijalizirani. Lijep pozz.−Uspjeh je ključ života (razgovor) 21:47, 15. siječnja 2020. (CET)

Mliječnomeda

Eto dodao sam izvor koji potvrđuje hrvatski naziv ostatka sudara Andromede i Mliječnog puta.--Franjo Josip (razgovor) 09:06, 22. siječnja 2020. (CET)

Dobrodošlice

Ok, uzet ću to u obzir. Ja sam dodavao i suradnicima bez doprinosa, ali za koje se po imenu čini da stvarno govore Hrvatski, da nisu zalutali ovdje. --Leo 2020 (razgovor) 09:36, 26. siječnja 2020. (CET)

Ne vidim gdje piše "da se suradnike ohrabruje u njihovim uređivanjima koja najmanje troše te iste servere". Ovdje se radi o ostavljanjima malih poruka na stranicama za razgovor, ne o dodavanjima terabajta podataka iz zabave. Mislim da se suradnike ne bi uopće trebalo opterećivati "serverima" dok god ne počnu raditi nešto radikalno jer bi to moglo dovesti do auto-cenzure i do toga da suradnici više nisu slobodni u svom radu, nego se opterećuju tehničkim stvarima, pri čemu postoji rizik da će ih se zbuniti u toj mjeri da će odustati od projekta. Uostalom, ove naše poruke ovdje također "troše resurse". --Leo 2020 (razgovor) 09:54, 26. siječnja 2020. (CET)

Jezični savjetnik kao priručnik

[6] Mogao si dati svoje mišljenje kod ovog prijedloga. Prošla su dva tjedna, nitko nije komentirao, šutnja je znak odobravanja, et voilà.

Potencijalno neznanje nije potencijalno, stvarno je: ja (još uvijek, stalno) učim hrvatski jezik i priznajem da ga ne znam dovoljno dobro. Upravo iz tog savjetnika sam nešto naučio (prethodno poglavlje u gornjoj poveznici) te sam mislio da i drugima može pomoći. U ophodnji se može vidjeti da nisam jedini kome znanje nedostaje. Koliko to moje ne/znanje dopušta, rekao bih da savjetnik ne forsira nijedan pravopis, a u skladu je sa savjetnicima koje sam i sâm imao u ruci ili otvarao na internetu.

A nemoj se meni žaliti na neprimjeren komentar u raspravi (ne/razlikovanje glagola glasati i glasati se), već onome tko ga je napisao. (UBR, što se tiče nacrta, indiferentan sam, stoga nisam ni komentirao.)

 • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  12:29, 10. veljače 2020. (CET)

Neutralniji izrazi

Slažem se s većim dijelom komentara. Međutim, evo jedan reductio ad absurdum : ako neka fiktivna srpska teroristička organizacija ima za cilj "osloboditi" Hrvatsku i stvoriti Srbiju do Tokia, pišemo li i onda "osloboditi"? --Megnut (razgovor) 08:39, 26. veljače 2020. (CET)

Poruka koju ste sad meni poslali

Bok, Imjusttherediting, i poslali ste mi poruke o nekim slikama koje sam postavio koje prekršaju pravila Wikipedije. Samo, malo sam zbunjen s ovom novom porukom, jeli ima igdje slika koju trebam maknuti s nekog članka, ili neka slika koju moram zamijeniti novom inačicom? Hvala, ako neku sliku treba zamijeniti, rado ću. - Imjusttherediting (razgovor) 19:55, 28. veljače 2020. (CET)

Odg.: Upit o uređivanjima stranice za razgovor članka

[7] Riješeno. Prvi sam odlomak uklonio, drugi nisam jer su suradnici odgovarali. --Mateo K 01 (razgovor) 19:54, 1. ožujka 2020. (CET)

Događaj u tijeku (predložak)

Bok. Vidio sam, za sada mi treba. Javit ću se kad završim jedan članak, pa ćemo vidjeti da li je dobar neki stari predložak, a ja nešto previdio. Zeza me jedna tablica ..samo jedna ćelija. Uskoro se čujemo. Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 21:11, 5. ožujka 2020. (CET)

Evo završio sam članak: Damir Kedžo, gdje mi je trebao takav predložak, pa možeš pogledati. Gledao sam nekoliko predložaka i nisam skužio kako dodati pozadinu žutu i tekst. Da, pogledao sam kao prvi taj predložak "U tijeku". Trebalo mi je isto tako kao što je na en wiki. Sad sam slobodan. Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 21:29, 5. ožujka 2020. (CET)
Znaš kako se kaže, najteži dio programiranja je dokumentacija. Hvala na pomoći. Jednostavno nisam znao što napisati, pa sam taj dio iz engleskog predloška izbacio. Kod njih mi se činilo preopširno i komplicirano. Razmišljao sam: što će biti s tim, ako ostavim i ostane dugo "crvena poveznica" na dokumentaciju. Ova tvoja ideja je jednostavna i dobra. Nije mi nešto takvo palo na pamet. Ah, sad vidim jedan problemčić: taj predložak je za događaje privremenog karaktera koji će nakon nekog vremena promijeniti svoje stanje. Naime Kedžo će ili osvojiti Porina ili će onda biti samo nominiran. Nisam siguran da li bi bila dobra poveznica direktno na: [8]. Što ti misliš o tome? Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 22:34, 5. ožujka 2020. (CET)
Ah, zanemari ovu zadnju primjedbu. Evo danas "vidim" što je ispod poveznice, jučer jednostavno nisam "vidio", a bio sam jako svjestan toga kako umor djeluje na čovjeka. pozdrav --Vhorvat (razgovor) 14:39, 6. ožujka 2020. (CET)

O članku Saša Lozar

Bok. Trenutačno mi je lakše ovdje odgovoriti. Da, primjetio sam problem s mjestom rođenja. To manjina tako objavljuje i do sada nisam vidio neku njegovu reakciju ili objavu. Normalno, istražujem to i neke druge sitnice. Što se tiče Turbo Limach Showa, to se nalazi u članku ili ja nisam nešto dobro razumio iz tvoje poruke. Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 00:59, 20. ožujka 2020. (CET)

Kategorija

Srdačan pozdrav, opravdano si ono obrisao, sve ok.--Fraxinus (razgovor) 12:41, 26. ožujka 2020. (CET)

Nedavna uređivanja u članku o Ivi Andriću.

Pošteno, hvala. --Vrtleska225 (razgovor) 21:55, 5. travnja 2020. (CET)

Gradovi u SAD-u

Što misliš o ideji da sva naselja u SAD-u, a i bilo gdje drugdje, ako imaju imenjake, imaju naslov u obliku kao što imaju naselja u Bih, Srbiji i Sloveniji, npr. Suvaja (Bosanski Petrovac, BiH)? Razmisli, pa mi javi. Ako se složiš, to bi formalizirali kroz neko pravilo ili dopunu pravilu. --Suradnik A10 (razgovor) 09:56, 9. travnja 2020. (CEST)

Čini se da se isto pravilo koristilo i van ex-Yu država, pogledaj ovo, npr. Campamento (Antioquia, Kolumbija). Što kažeš da to fornaliziramo u pravilo? Pitam tebe, jer vidim da imaš volje i energije za promišljati takve stvari. Ako se nas dvojica složimo, ići ćemo dalje prema ostatku zajednice, pa ćemo vidjeti što misle ostali. --Suradnik A10 (razgovor) 07:18, 17. travnja 2020. (CEST)
Pitao sam te konkretno pitanje, raspisao si se o 10 drugih srodnih tema, za koje ja trenutno nemam vremena. Ne mogu te pratiti. Ako nađeš vremena, pokušaj sažeti konkretni prijedlog pravila/smjernice kako imenovati ove članke. --Suradnik A10 (razgovor) 08:06, 18. travnja 2020. (CEST)

Promjena imena članka

Radim kako najbolje znam, i ne vidim problem u onom premještanju. Ti napravi kako misliš da je najbolje. --Angie Scalini (razgovor) 10:42, 14. travnja 2020. (CEST)

E-pošta

Bok, hvala na e-poštu koju ste mi poslali. Ali, ako nije problem, možete li mi od sada slati poruke na stranici za razgovor? Ne volim baš da ljudi s kojim ne dijelim e-poštu šalju poruke e-poštom. Hvala :) --Imjustthere (diting) 00:31, 21. svibnja 2020. (CEST)

Jubilarni članci

[9] Onda trebamo mijenjati i sličicu na nagradici? Pozz, Koreanovsky 🎸 (razgovor) 21:01, 29. svibnja 2020. (CEST)

Pravo glasa

Tehnički si u pravu, ali mislim da je logično da prava za odabir provjeritelja budu jednaka ili strožija od pravila za izbor admina. Ja grešku vidim u tome da ta logika nije formalizirana. --Lasta 08:03, 4. lipnja 2020. (CEST)

Članak o kajkavskome književnom jeziku bez odlomka o kajkavskome narječju

Nažalost članak je besmislen, ne vidim kompromisno rješenje. U članku Hrvatski književni jezik ne stoje stranice i stranice sadržaja o štokavskim dijelektima. Greška je što je uopće dozvoljeno stvaranje novog članka kajkavski književni jezik koji je kopija Kajkavsko narječje od riječi do riječi. Može li se na članak postaviti neki predložak u kojem bi bilo označeno da on ne pokriva temu koju bi trebao pokrivati? --koora (razgovor) 11:10, 10. lipnja 2020. (CEST)

Moram se ispričati, shvatio sam da sam samo dobio obični revert na kakav sam naviknuo u ranijem radu. Pokušat ću dodatno urediti članak. --koora (razgovor) 11:15, 10. lipnja 2020. (CEST)

Dragi Nesmire...

...rado bih povukao svoj potpis, no ne znam smijem li jer je glasovanje u ovom trenutku arhivirano i stranica se ne smije mijenjati.

K tome, moje je uređivanje već bio poništio birokrat uz komentar da samo birokrat može zaključiti glasovanje. Kako možeš vidjeti u povijesti stranice, uređivanje je vratio drugi suradnik. Vjerujem da jedino onda birokrat i može dati konačnu presudu. Najbolje da upitaš njega. --Neptune, the Mystic 23:53, 16. lipnja 2020. (CEST)

Jezici ljeta

Ciao Nesmire, bi li mogao odgovoriti na ovaj post suradnici Miha jer mislim da ćeš joj dati točniji odgovor od mene. Hvala i pozz

GKRI

Mislim da je sve u redu. "Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici smiju se preuzeti, reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u nekomercijalne svrhe i za privatno korištenje uz poštivanje autorskih i drugih srodnih prava kao i drugih vlasničkih prava čiji je nositelj Gradska knjižnica Rijeka ili treće osobe. Svako korištenje preuzetog sadžaja mora biti popraćeno s naznakom da je preuzeto od stranica Gradske knjižnice Rijeka uz odgovarajuću poveznicu." --koora (razgovor) 09:58, 26. lipnja 2020. (CEST)

Nisam iskusan u copyrightu, ali koliko shvaćam nije dozvoljeno niti uz poštivanje svih autorskih prava koje traže od mene? --koora (razgovor) 10:31, 26. lipnja 2020. (CEST)
Lijepo bih zamolio za neke Wikipedijine smjernice ako postoje, da mogu čitati. Citat sam uklonio. --koora (razgovor) 10:58, 26. lipnja 2020. (CEST)

Re: Poništenje glasa

Poštovani Nesmire Kudiloviču, zahvaljujem za poruku i brigu. Nisu nam potrebne nikakve izvanprojektne analize niti "dodatna tumečenja": sve potrebno je jasno vidljivo i provjerljivo ovdje na Wikipediji. Glas suradnika Mir Harvena u aktualnome glasovanju nevažeći je s obzirom na postojeća Wikipravila (vidi Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore: ... prijavljeni suradnici s više od 200 promjena u glavnom imenskom prostoru i najmanje mjesec dana staža na Wikipediji u trenutku početka glasovanja ...). Za svaku dodatnu provjeru doprinosa, imamo i "univerzalni" brojač doprinosa (vidi Wikipedija:Pravila glasovanja na Wikipediji#Wikipoveznice). Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 12:27, 26. lipnja 2020. (CEST)

Poštovani Nesmire Kudiloviču, provjerio sam dodatno doprinose suradnika Mira Harvena i uklonio moje pogrešno poništavanje njegova glasa u aktualnome glasovanju. Zahvaljujem još jednom za Vašu poruku i primjedbe. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 21:11, 26. lipnja 2020. (CEST)

Sibilarizacija

1 Zar nije lokativ Lici i onda dolazi do sibilarizacije?--Kraljnnm (razgovor) 13:18, 29. lipnja 2020. (CEST)

Glasanje

Mea culpa. Puno hvala:) --Čeha (razgovor) 18:15, 2. srpnja 2020. (CEST)

Pitanje

Dobra vecer Nesmire. U mojem (relativno kratkom) angazmanu tu na nasoj Wiki vidih da si Ti jedan od rijetkih "starosjedioca" koji vodi pedantnu (sorry, dobronamjerno je) brigu ne samo o smjernicama vec i o akcijama / interakcijama ostalih clanova nase zajednice. Obzirom na [[10]] molio bih Te na Tvoj osvrt mojeg komentara. Ja sam svjestan da se zadnjih dana vise nalazim u fazi "korektora" (sorry, znam nije HR) nego produktivnog clana nase zajednice. No takve "nakarade" (oprosti jos jednom) jednostavno ne zelim ostaviti nekomentirane. Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 18:44, 2. srpnja 2020. (CEST)

Hvala Ti na Tvojoj pozitivnoj, brzoj (i koliko sam uspjeo shvatiti) fundiranoj reakciji Nesmire. Za mene su subst:NSBris, GIP & Co, na zalost jos uvijek nepoznanice. (Barem imam lektiru za veceras). Ukoliko mi dopustas jos jedan osvrt (kao i molbu): kad stignes, molim Te "prati" moje clanke. Bilo bi mi izuzetno drago dobiti i Tvoje komentare na iste. Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 19:24, 2. srpnja 2020. (CEST)

Odg:‎ Upotreba stranica za razgovor sa suradnicima

[11] Pozdrav, Nesmire. Uvažavam preporuku. Hvala. Mhare (razgovor) 23:17, 8. srpnja 2020. (CEST)

Odg: Bolji naslov članka treba obrazložiti na stranici za razgovor

[12] Da, prenaglio sam. Već sam minutu poslije vidio na drugim jezikoslovnim stranicama da možda i nisam u pravu. Hvala na ispravci i pojašnjenju. Mhare (razgovor) 09:39, 10. srpnja 2020. (CEST)

Kriteriji

Radije ne bih povukao komentar iz kafića, jer me zanima šira rasprava o kriterijima od ovog članka. Hvala. --koora (razgovor) 09:42, 10. srpnja 2020. (CEST)

Hvala, ali i dalje ne bih povukao komentar iz kafića. --koora (razgovor) 09:56, 10. srpnja 2020. (CEST)

Upotreba stranica za razgovor o člancima o životopisima živih osoba

Nije mi jasno što ste mi htjeli poručiti. Može li objašnjenje jednostavnim rječnikom? --koora (razgovor) 12:43, 10. srpnja 2020. (CEST)

Re:Zaključivanje glasanja za IČ.

Dragi Nesmire,

zahvaljujem se na tvojem opažanju te priznajem kako sam malo smetnuo s uma to pravilo na koje si mi ukazao nepravilnost.

Lijepi pozdrav, Kraljnnm (razgovor) 23:08, 13. srpnja 2020. (CEST)

Pomoc! (Tvoj savjet)

Dobar dan Nesmire, predpostavljam da opet gnjavim no zelio bih doista rado cuti (citati) Tvoje misljenje sveze uporabe naziva "koncentracijski logor" versus "sabirni logor". (po povijesti mojih nedavnih interakcija na hr.wiki mozes vidjeti razlog te molbe) In medias res: po mojem laickom misljenju (laickom stoga sto se ne smaram ekspertom hrvatskog jezika vec ga jednostavno nastojim njegovati koliko istoga i shvacam), ne vidim nikakvu negativnu konotaciju uporabom naziva sabirni. Ukoliko bi se u nasoj (siroj) regiji rabio naziv Death Camp ili Vernichtungslager tada ne bih imao nikakvih primjedbi. No to nije slucaj. Tvoje misljenje? Hvala Ti u naprijed i srdacan pozdrav --Mark7747 (razgovor) 16:22, 14. srpnja 2020. (CEST)

Hvala Ti na iscrpnom objasnjenju Nesmire. Shvatio sam (ne samo) bit Tvojeg osvrta. Covjek uci dok je ziv, da to tako nazoven. (I hvala na vremenu koje si ulozio da mi istog priblizis odnosno objasnis.) Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 13:13, 17. srpnja 2020. (CEST)

Re:Citiranje stanja iz 1910. u članku o Vojvodini

Slažem se! Lijepo te pozdravljam, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 17:40, 24. srpnja 2020. (CEST)

Pat695020f‎

Dobar dan Nesmire, osvrcem se na Tvoju zabiljezbu Razgovor_sa_suradnikom:Pat695020f#Puni_nazivi_u_člancima. Kao i na moje nedavne interakcije https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Andrej_Plenkovi%C4%87&type=revision&diff=5587502&oldid=5587492 i https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Nikolina_Brnjac&type=revision&diff=5587491&oldid=5587490. Tvoje misljenje: OK ili da se pustim toga? Thx i srdacan pozdrav --Mark7747 (razgovor) 16:33, 25. srpnja 2020. (CEST)

Odg: Ispitivanje kriterija postojanja članka Roman Domović

Poštovani, hvala na objašenjenju. Slažem se s vama. Svako dobro.--Mudroslov (razgovor) 00:54, 26. srpnja 2020. (CEST)

Wikipedija:Izabrani članci/31, 2020.

Bok Nesmire! Molim te objasni zašto si revertirao moju izmjenu bez komentara? [13] Nemam ništa protiv, jedino želim znati zašto. Lijep pozdrav, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 10:29, 29. srpnja 2020. (CEST)


Usora i Soli

Nesmire, kategorija Usora i Soli je definirana kao povijesna kategorija prostora BiH sjeverno od Žepča. Riječ je o današnjim općinama, dakle nečemu što se ne odnosi samo na neko naselje pojedinačno, nego na cijelo područje općine. Nema ničega neenciklopedijskog u pristupu. Da li misliš da se na sve članke treba ljepiti karta/zemljovid Usore i Soli?
U kategoriji ima par članaka o sami banovinama, kneževinama i kasnijem vojvodstvu. Pogledaj, mislim da sadrže dovoljno referenci. --Čeha (razgovor) 03:53, 31. srpnja 2020. (CEST)

Hercegovina

Sad kad sam počeo, budem završio. No inače, slažem se s pristupom, Hercegovina je definitivno nadkategorija. --Čeha (razgovor) 04:41, 31. srpnja 2020. (CEST)

Nagrada :-)

[14] Thx! Face-badtooth.svg --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 11:47, 1. kolovoza 2020. (CEST)

[15] Hvala ti! --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 11:08, 9. kolovoza 2020. (CEST)

Help

Nesmire, imas li ideju kako da vratim predlozak izvora na novouredjenu stranicu? Vidi: https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=N%C3%BCrnber%C5%A1ki_proces&oldid=5595824#Izvori versus N%C3%BCrnber%C5%A1ki_proces#Izvori. Thx. --Mark7747 (razgovor) 18:10, 8. kolovoza 2020. (CEST)

Šport

Nesmire zar ne bi bilo preciznije "naziv za fizičke aktivnosti koje čovjek izvodi iz natjecateljskih i rekreativnih razloga."? Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 16:15, 12. kolovoza 2020. (CEST)

Slike MORH

infor@morh.hr 4. kol 2020. 11:19 (prije 8 dana) prima ja

Poštovani,

vezano za Vašu zamolbu, možemo Vas izvijestiti da se fotografije objavljene na službenoj web stranici Ministarstva obrane RH mogu koristiti uz obvezno navođenje izvora: MORH.


S poštovanjem, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske| Ministry of Defence of the Republic of Croatia Samostalna služba za odnose sa javnošću i izdavaštvo| Independent Public Relations and Publishing Department t: +385 (1) 4568 008 e: infor@morh.hr Trg Kralja Petra Krešimira IV 1, Zagreb www.morh.hr

Ovo sam dobio u mailu. Hrvatski vojnik je preko Facebooka odgovorio da se njihove slike mogu stavljati ako MORH da dopuštenje. Što bi trebalo staviti u objašnjenje pa da je slika valjana? --pp (razgovor) 23:27, 12. kolovoza 2020. (CEST)

Predlosci

sorry za bris Nesmire, veceras je bio jaki vandalizam (vidi povijest), pozdrav --Mark7747 (razgovor) 22:44, 29. kolovoza 2020. (CEST)

Nastavak PDI

Možda ne bi bilo loše u kafiću objasniti o čemu se radi jer ne mogu drukčije objasniti suzdržani glas na glasovanju.-- MaGaporuči mi 21:07, 9. rujna 2020. (CEST)

Kreativna dopusnica

Pozdrav, kako si mi jednom pokušao objasniti kako funkcionira copyright i dopusnice, možeš li mi dati mišljenje o ovoj temi. Ministarstvo kulture je dalo svoju dopusnicu wikipediji, copyrightana stranica Bus.hr je također preuzimala sadržaj sa stranica ministarstva. U međuvremenu je Ministarstvo kulture uklonilo taj sadržaj sa svojih stranica. Na stranici Mlin na rijeci Dobri u Crnom Kamanju, ali i na nizu drugih, sad imamo kreativno tumačenje stare dopusnice na način "tekst na stranici Bus.hr identičan je tekstu na stranici Ministarstva kulture te stoga vrijedi ista dopusnica". Je li ovo dozvoljeno? --koora (razgovor) 15:38, 18. rujna 2020. (CEST)

O pravopisima

Ad svašta pomalo.

  • Neki smatraju da »u jednome jeziku ne mogu postojati dva različita pravopisa.«
  • Ideja da je pravilan samo jedan oblik koji je prisutan u nekom priručniku egoistična je ideja protiv koje valja povesti džihad.

Ne znam koliko je jasno, ali ako je prva ideja crno crnilo, druga je bijelo bjelilo, odnosno, radi se o dva besmislena ekstrema. Krajnosti su obično takve, besmislene.

Kad shvatimo da krajnosti nisu prihvatljive, pitanje je samo koji je raspon mogućnosti između dvije krajnosti prihvatljiv. Svrha jezika je da bude komunikacijsko sredstvo, dakle da omogući razumijevanje. U tu svrhu ulaze i relativno visoko normirani njemački ili francuski, ili relativno slabo normirani španjolski, u kojem su se upravo uslijed prirodnog divergiranja, i nepostojanja konvergiranja propisanog jednim jedinim zajedničkim pravopisom/gramatikom/rječnikom razvile dvije inačice, kastiljski (europski) španjolski i latinoamerički španjolski. Razumiju se jedni i drugi, ali svejedno na Netflixu su se prije hrvatskih titlova pojavila dva španjolska (ovdje je naravno presudni kriterij broj korisnika, ali je zanimljiva pojava, da ne kažem - metrika).

Da jezik ne bi divergirao u rasap, mora biti normiran, to se podrazumijeva. Stupanj normiranosti je nešto što se razlikuje od jezika do jezika, od društva do društva. Uporaba jezika je u nekim državama normirana zakonom, negdje nije. Čak i ako postoji zakon, ne znači da u zakonu ne mogu biti navedena dva (ili više) pravopisa, ali je takvo rješenje malo vjerojatno. Smiley.svg

Ponavljam, kad shvatimo da krajnosti nisu prihvatljive, pitanje je samo koji je raspon mogućnosti između dvije krajnosti prihvatljiv. Možemo imati i 10 loših pravopisa, odgovor je da nam treba jedan - dobar.

Ne zato što ne bi smjela supostojati dva ili više njih (supostoji trenutačno 5 pravopisa, iako se šire rabe 2-3, jedan se rabi koliko znam isključivo u jednoj ustanovi, a jedan rabi samo nekolicina njih), nego mislim da često vrijedi uzrečica: "Puno babica, kilavo dijete".

  • Ako jedan pravopis dopušta više dvostrukosti nego je potrebno, kako djecu naučiti što je pravilno?
  • Ako toleriramo dva ili više pravopisa, kako djecu naučiti što je pravilno?

Postoji odgovor, učitelji, nastavnici i profesori obično rabe samo jedan pravopis, i dopuštaju uporabu tog jednog pravopisa svojim učenicima i studentima. Tko se ne drži pisanja ili pravila odabranog pravopisa, ne piše sukladno uzusu, te mu je sudbina slabija ili negativna ocjena. To je realnost. Treba li zaista ostaviti učiteljima, nastavnicima i profesorima na volju izbor između nekoliko pravopisa? Ili bi se mogao napraviti jedan dobar, ako već takav ne postoji?

Naravno da postoji, i naravno da može biti bolji.

Hoće li hrvatski jezik dobiti Zakon o hrvatskome jeziku, i kada, to je u rukama gospode na Trgu sv. Marka u Zagrebu, na istočnoj i zapadnoj strani trga podjednako. Iako, u situaciji gdje nas stišće korona, pad BDP-a i ..., mislim da su pitanja jezika na kraju svirale. SpeedyGonsales 17:11, 22. rujna 2020. (CEST)

Nadam se da sam jučer bio jasan, ali skoro uvijek je moguće biti jasniji, pa zato ova dopuna:
Kad je riječ o matematici, fizici, logici, kemiji itd., tražiti ili težiti da postoji samo jedan udžbenik ili priručnik ne samo iz cijele znanosti, nego i samo udžbenik matematike za 1. razred gimnazije bilo bi besmisleno. Zašto? Zato jer svaki autor ima svoj posebni pismeni izričaj, svaki autor ima svoj posebni likovni izričaj, i iako se osnovna pravila matematike, odnosno algebra nisu uopće mijenjali (nema se što mijenjati) zadnjih nekoliko tisuća godina, svejedno otprilike svaka generacija (svakih 20-50 godina) proizvodi nove udžbenike, ne samo iz fizike (koja se mijenjala, ako ne mehanika, ali zasigurno elektrika i elektronika), nego također iz matematike i ostalih znanosti.
Kad je riječ o priručniku kojemu glavna svrha nije opisivanje jezika (tome služe gramatike), nego propisivanje kako pisati slova, riječi i rečenice nekoga jezika i ostale znakove, i tu razni autori mogu reći neke stvari na različite načine.
Propisati što je dobro i što nije, to treba činiti jasno, uz što je moguće manje dvostrukosti.
Dobar pravopis je preduvjet dobroga zakona o jeziku, teško je zamisliti dobar zakon o jeziku koji bi se naslanjao na loš pravopis, ili na nekoliko loših pravopisa.
Valja s razumijevanjem čitati zaključke Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika, pa će biti jasno kakav pravopis treba biti, i koliko ih treba biti. SpeedyGonsales 22:29, 23. rujna 2020. (CEST)

Mišljenje o piratskom sadržaju

Kad naiđem na to da netko dodaje piratski sadržaj na wikipediji (poveznice na piratski sadržaj), je li bolje odmah ukloniti to uređivanje, samo ukloniti poveznicu ili nešto treće? Po mojoj logici piratskom sadržaju nije mjesto niti u povijesti uređivanja, a kamoli na stranici, ali možda sam u krivu. Možete li preporučiti smjernice? --koora (razgovor) 13:53, 1. listopada 2020. (CEST)

Šaljem masovnu poruku sudionicima prijašnjeg glasovanja

Glasovali ste na prijašnjem glasovanju o izboru provjeritelja [16]. Molimo Vas oglasite se svojim glasom, ako je moguće "za" ili "protiv", na ovom glasovanju [17]. Kubura (razgovor) 01:02, 14. listopada 2020. (CEST)

tri +++

Nesmire, pa dobro je si Ti živ čovječe? Vidih upravo prve znakove Tvog života nakon cca. sredine kolovoza. Uffff, lijepo te je konačno opet čitati. --Mark7747 (razgovor) 00:23, 23. studenoga 2020. (CET)

Ne zafrkavam Te Nesmire, no neki (uključujuči moju malenkost) su se doista zabrinuli. Ukoliko mogu biti malo direktniji, drugi puta se molim te barem "odjavi" da se ljudi ne brinu. My 2 Cent. --Mark7747 (razgovor) 00:29, 23. studenoga 2020. (CET)

A request for translation

Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg

Bok

I'm reaching out to you because you have translated a part of the Community Wishlist Survey documentation. The Survey needs you again. I'd be grateful if you helped with the following:

  1. Invitation for voting - this is essential and should be translated as soon as possible
  2. CentralNotice banner - this has been translated to many languages and just a review may be enough
  3. All the rest of the related documentation - might be good to get this translated, but is of the lowest priority.

I've also prepared a Translation hub with colourful tables to coordinate the translations. You might find that useful.

That's it! If you have any questions, please ask!

I believe your contributions will make it possible for more people to vote and get their wishes granted. Thank you in advance!

SGrabarczuk (WMF)

07:11, 3. prosinca 2020. (CET)

Re:Piktogrami

U pravu si! Raspravu vodimo ovamo: Wikipedija:Prijedlozi/Redizajn "izbornih" ikonica. Hvala na poruci i pozdrav! :-) --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 22:01, 17. prosinca 2020. (CET)

Arhiv v Arhiva

Bok, Nesmire! Drago mi je da si ponovo aktivan. Arhiv i arhiva su dvije različite riječi, tj. imaju različita značenja. Neptune je spominjao da arhiv prvenstveno označava ustanovu za smještaj dokumenata, a arhiva == pismohrana. Engleski se jezik često koristi moljakanjem (Please) kako bi tekst ispao pristojniji (bez moljakanja izgledalo bi kao zapovijedanje), dok u hrvatskom to nije praksa. Stoga, također u konzultaciji s Neptunom, bolje bi bilo rabiti kraće "Ne mijenjajte je.". Nadam se da ti je sad jasnije zašto sam napravio te promjene. Prisrčan pozdrav! ;-) – Aca💬❤️️ 01:30, 23. prosinca 2020. (CET)

Pozdrav!

Dragi Nesmire, zahvaljujem na ljubaznim riječima i koristim ovu priliku da ti zaželim sretnu i uspješnu Novu Godinu!__ Darrad2009 (razgovor)

Dvije muhe za cijenu jedne

Dragi Nesmire Kudilovicu...

Vidim da i ti zanimljivo provodiš Silvestrovo kad mi pratiš izmjene, lijepo je biti zapažen Face-wink.svg Evo odgovora na tvoje komentare ostavljene na mojoj stranici za razgovor:

1) Izgleda mi da si sam sebe pobio u tom citatu jer si rekao da su u pitanju stilski obilježeni oblici riječi. Koliko je meni poznato, Wikipedija nije ni zbornik pjesničkih radova ni rječnik manje uvriježenih pojmova. Na Wikipediji na hrvatskom jeziku piše se hrvatskim standardnim jezikom. Ako ti to nije dovoljno, dozvoli mi da ti citiram šačicu izvora koji navode da su u tim slučajevima bolji primjeri riječi bez proširene osnove, a kao ključnu riječ izabrat ću "projekt" (dovoljno je ilustrativan primjer):

  1. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatski jezični savjetnik, 1999., str. 1200., ISBN 953-6637-03-0 (projekat -> projekt)
  2. Lada Badurina, Ivan Marković, Krešimir Mićanović, Hrvatski pravopis, Matica hrvatska, 2. izdanje, 2008., str. 533., ISBN 978-953-150-815-5 (projekt)
  3. Hrvatski jezični portal ne poznaje oblik projekat, nego samo projekt

K tome, imao sam prilike zaviriti u udžbenik o kojem govoriš (doduše u izdanje iz 2014. na kojem je s Markusi surađivala Terezija Pavić-Pezer) i ondje nisam vidio takvu rečenicu. Možda nisam dovoljno tražio, ali rekao bih da je ipak nema. Možda se izgubila? Tko će li ga znati...

2) Prvo, zaboravio si da je Wikipedija volonterski projekt na kojem suradnici surađuju koliko žele i kad žele? Ako mi je u interesu određeni dan popravljati ili nadopunjavati stranice na Wikipediji, široko mi je polje. Nema veze činim li to na Silvestrovo, Božić, Kurbam-bajram ili Lughnasadh. Drugo, možda se nisam adekvatno izrazio u sažetcima: bot je poslušan, ali ne može mijenjati stranice koje su zaključane samo za administratore. Treće, kakvo drndanje? O čemu ti pričaš? Zbog čega je tebi supstituiranje predložaka koji će, prema svemu sudeći, uskoro otići u povijest drndanje i ostavljanje lošeg dojma? Sadržaj stranica ostaje isti i ničije se riječi ne mijenjaju. U čemu je onda problem? Čemu na kraju takav izbor riječi? --Neptune, the Mystic 19:34, 31. prosinca 2020. (CET)

Burek

Večer dragi Nesmire! Ti si suprotno od Po(mi)licije - kad te čovjek treba tada si tu! Pozdrav i thx --Mark7747 (razgovor) 23:30, 21. siječnja 2021. (CET)

O teroru i komunističkim svecima

Primijetite da su VG i ekipa radili što, teror. Oružjem su strašili >svoj< narod, pa zapucali. Pa ubili.

Komunistički sustav, koji je osuđen od civiliziranog svijeta i rezolucijom Vijeća Europe je takav teror glorificirao na hagiografski način, a po osobi koja je teror činila, u slavu davala počast, nazive škola, tvornica, ulica,...

Pitanje. O kakvom vrijeđanju govorite. Gdje je problem. Ivo Rilović (razgovor) 08:46, 16. veljače 2021. (CET)

Ne postoji konsenzus koji navodite o herojima, npr Rade Bulat. Pročitajte pažljivo i neutralno što je vg zapravo počinio, pa će Vam možda biti jasnije. Zapravo on je bio radikalni nacionalist terorist, a ne ljevičarski terorist. Sve je to oko njega kaotična salata koju podržavate, umjesto da se rasplete.
Zanimljivo, ne znate da se ne osuđuju osobe već djela, te da se patološke ideologije poodavno osuđuju od civiliziranog svijeta, faš, kom, naci. Pa to i vrapci, a Vi uređujete wiki. Ivo Rilović (razgovor) 09:40, 16. veljače 2021. (CET)

(razno razna) priznanja ....

... Tvoja naravno Nesmire.
Mislim na ono tvoje priznanje koje si upravo zalijepio Zblace.
Ja sam mu istog (pokušao) dodijeliti prije par dana. Obrisao ga je :-(
Ako tvojeg ostavi postat ću ljubomoran!
M2C --Mark7747gremlin me 22:14, 16. veljače 2021. (CET)

@Nesmir Kudilovic hvala! :-)
@Mark7747 :-))) ma nisam obrisao već skrio pod . dok ne nađem vremena da oblikujem stranicu kako treba (ipak sam ja likovnjak ;-p)
Zblace (razgovor) 22:27, 16. veljače 2021. (CET)
Zblace: Wer’s glaubt wird selig ;-) --Mark7747gremlin me 22:31, 16. veljače 2021. (CET)
@Mark7747 genau ;-p Zblace (razgovor) 23:58, 16. veljače 2021. (CET)

Zahvala!

Dragi Nesmire, od srca ti zahvaljujem na nagradi! Bonzg (razgovor) 22:16, 16. veljače 2021. (CET)

Bernardin Frankopan

Pozdrav, Nesmire! Što se tiče Googlea, djelomično se slažem s tobom da nije presudan broj stranica na njemu, ali je to ipak nekakav indikator. Naravno da su najvažniji pouzdani izvori. Fran Krstov potpis je samo primjer da nema jedinstvenog dokaza o tome kako su se Frankopani na hrvatskom zvali u svoje doba, jer imamo crno na bijelom samo njihove latinske inačice prezimena, npr. Frangepanibus, Frangipani i slično. Iz toga su proizašli Frankopani ili Frankapani, kako je već tko tumačio. Ja se slažem da je Enciklopedija Leksikografskog zavoda najbolji izvor podataka, ali ona isto u ovom slučaju samo preuzima tumačenje onih znanstvenika koji preferiraju inačicu Frankapan. Ona čak Frankapanima imenuje i one pripadnike tog plemićkog roda koji se sigurno nisu tako zvali, a to je bilo prije 1430. godine, nego su bili knezovi Krčki. Smatram da ne treba ovdje tjerati mak na konac i inzistirati na isključivosti. Jer ipak je inačica Frankopan daleko raširenija u Hrvatskoj, ima puno tekstova s njom, a u inozemstvu inačice Frankapan uopće ni nema. Uostalom, među pravilima Wikipedije postoji i ono da se za naslov uzima ime koje je najpoznatije, pa npr. članak o pjevačici koja se zove Stefani Joanne Angelina Germanotta ima naslov Lady Gaga, itd. Koliko sam shvatio, ti si za jezične sinonime koji su u ravnopravnoj upotrebi i da ne treba tu biti samovolje. S time se mogu složiti. Pozdrav, --Silverije 14:53, 18. veljače 2021. (CEST)

Udruge (et. al).

Nešto za tebe Nesmire ;-) - Pozdrav --Mark7747gremlin me 21:55, 23. ožujka 2021. (CET)