Razgovor sa suradnikom:Zmaj/Arhiv 1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Kartaga i palatalizacija[uredi kôd]

Zmaj, i još nešto, ono sa Kartaga. Ja možda nisam u toku događaja u hrvatskom jeziku ali imena od Kartaga(ja sam učio vjerojatno srpsku verziju Kartagena), nazivi ljudi iz kartage (kartažanin) nema nikakve gramatičke logike, jer ne zadovoljava pravilo palatalizacije gdje se k, g, i h ispred e mijenjaju u č, ž, š.) Možda griješim. MonteChristo

Nemam pri ruci gramatiku, ali ne znam kako bih drukčije nazvao stanovnike Kartage. Isto tako npr. Prag -> Pražanin, draga -> draža. --Zmaj 11:24, 14 Apr 2004 (CEST)
Vrag mi nije dao mira, pa sam nabavio gramatiku. Evo dakle te slavne palatalizacije. -- Zmaj 08:36, 15 Apr 2004 (CEST)
MonteChristo, Kartaga se sklanja/deklinira u tim slučajima i kao riječ Pag. Harvot, 23.lipanj 2005.

Grakho[uredi kôd]

Zmaj, to sa rimskim imenima je jedna katastrofa. Većina imana je jasna, ali ime kao "Gracchius", je li to "Gračo" ili Gračius" ili nekako drugačije. MonteChristo

Ako misliš na slavno ime "Gracchus", to je Grakho. Ako postoji i neki "Gracchius", to je onda Grakhije. -- Zmaj 11:24, 14 Apr 2004 (CEST)

Zmaj, pa tko mi pobrisa ono što sam napisao, onu moju podjelu u Rimskom Imperiju. Inače, za imena sam znao ali sam mislio ako ih ne pišem u izvornom smislu da će netko imati problema s njima. MonteChristo

Mlađak i uštap[uredi kôd]

Zmaj, nikad nisam čuo za izraz "Mlađak" i "Uštap", a mislim i većina ljudi. Otkuda ti ta riječ? MonteChristo 15:45 06 Apr 04

Stavio sam velika slova zbog naslova, ali inače je "mlađak" i "uštap". Možda se više ne koriste tako često, ali to su normalne hrvatske riječi. U mojoj se obitelji govore oduvijek, a navedene su i u Anićevu rječniku. Dapače, Anić ima i izraz "s mijene pa na uštap", što znači "vrlo rijetko". -- Zmaj 08:28, 7 Apr 2004 (CEST)
MonteChristo, pa da nisi čuo za Mlađak i Uštap? U hrvatskim narječjima se oni malko drukčije nazivaju, ali te ćeš nazive naći u tumačima pokraj svakog malko ozbiljnijeg kalendara ( ona svijetla i tamna lica... ) Harvot, 23.lipanj 2005.

Slike s drugih Wikipedija[uredi kôd]

Zmaj, smiju li se uzimati slike iz drugih wikipedia. primjerice, njemačka, engleska, francuska wikipedia imaju sliku od Kopernika. Smijem li je spustiti na našu stranicu? MonteChristo 10:59 17 Mar 2004

Smiješ, naravno. Sve se može uzimati s drugih Wikipedija. Prvo učitaj sliku na kompjuter, onda je snimi na hrvatsku Wikipediju ("Postavi datoteku"), a onda ubaci u stranicu (zapovijed "Image" - to možeš naći na svakoj stranici koja ima sliku). -- Zmaj 11:08, 17 Mar 2004 (CET)
Možeš istotako uzeti, recimo sliku Kopernika iz slovenačke wikipedije, koja je izrađena od strane njenog wikipedista, ako poželiš i ako ti se sviđa, dakako. Se izvinjavam zbog lošeg hrvatskog. Lijepi pozdrav. XJam

Savezne države Austrije[uredi kôd]

Austrija: Trebalo mi je nešto vremena dok nisam skontao po kojem si redosljedu stavio savezne države: abecedni na engleskom... i još nešto: Samo su se Bavarci ili "Bajuvari" naselili u zapadnoj polivini zemlje. Inače čudan narod, ti Bajuvari: nitko nezna otkud se stvorili, prvi put se spominju u 6.om stoljeću, pa se većinom misli da su ustvari neki savez ili mješavina starosjedilaca i raznih germanskih plemena a valjda i Slavena.Jakob stevo 18:15, 19 Mar 2004 (CET)

Hvala na upozorenju, sada sam stavio austrijski redoslijed. Zanimljivo je to s Bajuvarima. Ako misliš da treba, upiši ih pod "Stanovništvo". -- Zmaj 08:41, 22 Mar 2004 (CET)
Misli se da su porijeklom Kelti, pošto imaju dosta običaja koji potiču od Kelta, ali je tacno da nitko ne zna tko su oni.

MonteChristo 10:32 22 Mar 2004

Slika "Županije Hrvatske"[uredi kôd]

Rado bih doznao kakav je izvor i status slike Image:Zupanije Hrvatske.png. Je li potpuno slobodna za upotrebu i u drugim wikipedijama? Upotrebljavao bih je za [de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_kroatischen_Gespanschaften], pa treba mi to znati unaprijed, inače bi se Nijemci uznemirili ...

Sliku sam napravio ja. Prema tome, koristi je kako god hoćeš. -- Zmaj 08:12, 24 Mar 2004 (CET)

popis glumaca[uredi kôd]

Zmaju, zar ne bi trebala biti dva popisa filmskih glumaca? Popis filmskih glumaca i popis filmskih glumica, kao na engleskoj wiki? Boris (Talk)

Ne znam, nisam siguran je li to potrebno. Imamo "Popis osoba", a ne "Popis muškaraca" i "Popis žena". Uostalom, ako misliš da treba podijeliti glumce i glumice, podijeli. Već si napisao masu članaka, vjerujem tvojoj procjeni. -- Zmaj 08:33, 15 Apr 2004 (CEST)

Bitka kod Akcija[uredi kôd]

Hello,

I am one of contributors from Polish Wikipedia, and I see that you have added a superb diagram in Bitka kod Akcija. We also would like to use it but we need to translate it. Do you possible have a version without lettering please. Thank you. Kpjas 11:15, 23 Apr 2004 (CEST)

Članak o Zrinskima[uredi kôd]

Molim, pogledaj sramotni članak pod naslovom "Zrinski" na en.wikipedia.org

Imamo li mi nekoga tko bi mogao tu jedinicu stručno redigirati/dopuniti, bar natuknicama o Šubićima Bribirskim, koji su se na Zrin doselili 300 godina poslije poznatih početaka te loze s jadrana. Ovako kako piše, nije do kraja jasno (iako to samo jedna rečenica tvrdi) jesu li to Hrvati ili Mađari. Nisam posve siguran da su i sominjanjem svakoga imena neophodne mađarske transkripcije (poput Nikola Šubić Zrinski=Miklós Zrinyi)

Evo, dodao sam neke pojedinosti i izbrisao laž.--Zmaj 08:32, 6 Jun 2005 (CEST)

Jimbo Wales u Zagrebu 12.5.2005.[uredi kôd]

Oj Zmaju! Ovdje Miranche 10:49, 4 May 2005 (CEST). Imam jednu najavu za naše Wikipediance: idući tjedan (12. svibnja) u Zagrebu će gostovati Jimbo Wales, u zajedničkoj organizaciji Carneta i programa Swarm Intelligences. Tako da bi bilo jaako dobro da to naši Wpedijanci znaju... Evo najave:

Društvo znanja i slobodna razmjena informacija

Jimmy Wales: Emergentna zajednica Wikipedije

12. svibnja, Novinarski dom, u 12h

Jimmy Wales je pokretač Wikipedije, s preko 1.300.000 leksikografskih jedinica i 60 jezika najveće višejezične enciklopedije na Internetu, koja je posljednjih godina postala jedan od najopširnijih i najpoznatijih elektronskih izvora informacija i znanja na svijetu. Od drugih enciklopedija razlikuje je to što se za kreiranje sadržaja u potpunosti oslanja na suradničko pisanje korisnika na Internetu: bilo tko je slobodan dodati i preurediti bilo koji tekst u njoj.

Za razliku od drugih primjera masovne suradnje na Internetu, na primjer Slashdota ili Ebaya, koji su zasnovani na umjetnim reputacijskim sustavima, Wikipedija se oslanja na dogovor autora kako bi osmislila smjernice ponašanja, stil pisanja i sadržaj, i tako tvori istinsku zajednicu. Na predavanju u Zagrebu Jimmy Wales će govoriti o nastanku, razvoju i oblicima organizacije unutar zajednice Wikipedije.

Organiziraju Swarm Intelligences_Caternetics i Carnet

Logo na hrvatskom[uredi kôd]

Probaj postavit meta:Image:Nohat-logo-X-hr.png na wiki.png, mislim da ovaj nema problema s prozirnošću. Elephantus 16:46, 13 May 2005 (CEST)

Hi Zmaj, would you like to translate again Wikipedija:Izbori? Cheers, --Aphaia 12:34, 1 Jun 2005 (CEST)

Partizani[uredi kôd]

Čuj-ova stranica je vrlo loša. Partizani su i pokret u okupiranim područjima SSSR-a, u Grčkoj u 2. svj. ratu, u Španjolskom građanskom ratu itd. Ovi u ex-Ju su samo dio, a i ovaj članak je veoma slab. Nema ni definicije kako valja, ni opisa,..praktički ništa. Ovakav kakav je, samo je ruglo. Obriši ga bolje ti- jer ovakav nije ni za što. No, ako ne ćeš- neka ostane, ali je na ruglo hr wiki. Mir Harven 13:09, 1 Jun 2005 (CEST)

Loša ili ne, ta stranica sadrži neke činjenice. Ako misliš da možeš bolje, stavi svoje činjenice, ali nije u redu brisati tuđe. --Zmaj 13:13, 1 Jun 2005 (CEST)


Ta stranica je tako loša da je "beyond remedy". Bolje ništa nego traljavo. Ne kanim ništa pisati o partizanima jer imam prječih stvari (i u pisanijama). Mir Harven 13:16, 1 Jun 2005 (CEST)