Real Madrid Castilla

Izvor: Wikipedija
Real Madrid Castilla
Puno ime Real Madrid Castilla Club de Fútbol
Nadimak RM Castilla
Osnovan 16. prosinca 1930.
(kao Agrupación Deportiva Plus Ultra)
Igralište Stadion Alfreda di Stéfana, Madrid
Kapacitet 24.000
Liga Segunda División
Domaći dres
Gostujući dres
Treći dres

Real Madrid Castilla rezervna je momčad Real Madrida koja igra u španjolskoj 2. ligi. Igraju na stadionu Alfreda di Stefana, popularno zvanom Valdebebas, prema parku u kojem se nalazi.

U Španjolskoj nogometnoj ligi postoje pravila kojima se određuju rezervne momčadi. One ne mogu igrati u kupu, niti u istoj ligi kao i seniorska momčad. Nemaju također pravo na zasebno ime, drugačije od naziva seniorskog kluba. Dozvoljeni su tek neki nadimci i sl. U rezervnim momčadima, inače, mogu iz seniorske momčadi doći U23 i U25 igrači s profesionalnim ugovorom, te juniori.

Povijest[uredi | uredi kôd]

AD Plus Ultra[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan 1930. kao Agrupación Deportiva Plus Ultra i bili su amateri. Osamnaest godina kasnije, 1948. sklapaju ugovor s Realom i postaju njihova B momčad. Real je obećao financijsku pomoć, a Castilla je svoje ponajbolje igrače prepuštala seniorskoj momčadi. Godine 1949. momčad je odigrala prvu utakmicu u Segundi, a od 1952. su službeno Realova B momčad. Godine 1959. stižu do četvrtfinala Kupa kralja, no ondje gube od Granade. U pedesetima i šezdesetima postaju pravi "rasadnik" dobrih nogometaša koji su kasnije igrali za Real i za Španjolsku.

Castilla CF[uredi | uredi kôd]

Od 21. srpnja 1972. službeno se nazivaju Castilla CF. Tada je trajalo "zlatno doba kluba". Naime, tada su se rezervne momčadi mogle natjecati još u Kupu kralja. U sezone 1979./80. Castilla dolazi do finala. Na putu do najvećeg uspjeha došli su preko četiri prvoligaške momčadi. Izbacuju Hercules, Athletic Bilbao, Real Sociedad i Sporting Gijon. Potonje dvije su te godine završile u Primeri kao druga i treća, dok je prvi bio Real. U tadašnjem finalu Castilla je zapala protiv svoje seniorske momčadi, Reala iz Madrida. Pružili su dobru igru, ali su od moćnog "velikog brata" izgubili sa 6:1. To je jedini slučaj u povijesti da su A i B momčad igrale neko finale nacionalnog natjecanja. Kada je utakmica završila, kapetani oba tima su skupnoi podigli pehar i s njime napravili počasni krug. Budući da je Real te godine osvojio La Ligu tim finalom su se plasirali u Kup pobjednika kupova. Tamo su izbačeni već u 1. kolu od West Ham Uniteda. Godine 1984. osvojili su 2. ligu, ali se u rang više nisu plasirali jer je seniorska momčad tamo već igrala. Te su godine u Castilli igrali Emilio Butragueño, Manolo Sanchís, Martín Vazquéz, Míchel i Miguel Pardeza, kasnije poznati kao Quinta del Buitre. U Castilli je kasnijih 80-ih igrao, a od 93. do 95. trenirao Rafael Benitez.

Real Madrid B[uredi | uredi kôd]

Godine 1991. Španjolski nogometni savez je zabranio posebna imena za rezervne momčadi, pa se Castilla moralo izmijeniti. Otada nose ime Real Madrid B ili Real Madrid Deportiva. Tada u Realovoj školi niču buduće legende kao što su Raúl González, Guti i Iker Casillas te ostali igrači koji su napravili budućnost u ostalim klubovima poput Mate ili Canizaresa.

Real Madrid Castilla[uredi | uredi kôd]

U sezoni 2004./05. trener Juan Ramón López Caro uvodi tim u Segundu te ponovno oživljava ime Castilla. Ime se vraća, seli se na novi stadion, a momčad i dalje daje odlične mlade igrače poput Soldada, Arbeloe ili Negreda. U sezoni 2006./07. tim ispada u Segundu B.

Castilla se ponovno vraća u Segudnu u sezoni 2011./12. kada su u doigravanju doslovno "zgazili" momčad Cádiza koju su u dvije utakmice dobili ukupnim rezultatom 8:1.

Počasti[uredi | uredi kôd]

  • Segunda B
    • Pobjednici (4): 1991., 2002., 2005., 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]