Rechila

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Animirani zemljovid osvajanja svevskog kralja Rechile (438.-448.). Vizigotski posjed označen je crveno.

Rechila (špa. Requila, ? - 448) je bio svevski kralj Galicije. Bio je sin kralja Hermerika, osnivača svevske države na Pirinejskom poluotoku. Otac mu je, nakon što se teško razbolio, prepustio prijestolje godine 438. Kao i otac, i Rehila je nastojao što je moguće više iskoristiti politički vakuum nastao u Hispaniji nakon seobe Vandala u Sjevernu Afriku. U tu je svrhu vodio niz pohoda na jug prilikom kojih je 439. osvojena Emerita Augusta (današnja Mérida), a 441. Hispalis (Sevilla). Vodio je stalne borbe sa ostacima zapadnorimskih, odnosno lokalnim hispanorimskim snagama. Do kraja života je ostao poganin. Naslijedio ga je sin Rehijar koji će se preobratiti na kršćanstvo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Thompson, E. A. "The Conversion of the Spanish Suevi to Catholicism." Visigothic Spain: New Approaches. ed. Edward James. Oxford: Oxford University Press, 1980. ISBN 0-19-922543-1 nevaljani ISBN.
  • Thompson, E. A. Romans and Barbarians: The Decline of the Western Empire. Madison: University of Wisconsin Press, 1982. ISBN 0-299-08700-X.