Regiopolis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Regiopolisi u Njemačkoj

Regiopolis je novotvorenica nastala od grčkih riječi regio, koja označava neko područje, i polis, naziva za grad koji je u političkom i administrativnom smislu samostalan (grad-država). Kao takav, regiopolis označava naseljeno područje izvan metropolitanskog područja, najčešće prigradsko ili satelitsko naselje, koje metropolitanskom području kojem gravitira osigurava radnu snagu i dijelom sudjeluje u njegovim gospodarskim djelatnostima. Najčešće su to pogoni teške industrije, koji su smješteni izvan širih gradskih područja.

Regiopolis predstavlja određenu vrstu hibridnog gradskog područja te se koristi u urbanoj geografiji i regionalnom planiranju. Pojam i značenje regiopolisa osmislili su njemački profesori Iris Reuther i Jürgen Aring sa Kasselskog sveučilišta 2006. godine, uzevši Rostock kao primjer njihova gradskog područja.[1] Ubrzo je pojam regiopolisa općeprihvaćen u njemačkim znanstvenim krugovima, zahvaljujući brojnim njemačkim gradovima kao oličenjima regioplisa.

Povezano[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iris Reuther: Regiopole Rostock[neaktivna poveznica], prezentacija, Sveučilište u Kasselu, 11. prosinca 2008. (preuzeto 13. lipnja 2009.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]