Relax

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Relax debitantska je pjesma britanske dance-pop skupine Frankie Goes to Hollywood objavljena od londonskog ZTT Recordsa 1983. godine. Pjesma je postala broj jedan hit u Ujedinjenom Kraljevstvu 24. sjećnja 1984, nakon čega je vrlo brzo postala jednom od najkontroverznijih i najprodavanijih singlova cijelog desetljeća. Samo je u Velikoj Britaniji prodano oko 1.91 milijun kopija što je pjesmu učinilo sedmom najprodavanijom britanskom pjesmom svih vremena[1]. U ožujku 1985. pjesma se našla na desetom mjestu najpopularnijih pjesama u SAD-u. pjesma je rabljena u filmovima Body Double (1984.), Police Academy (film) (1984.), Gotcha! (1985.), Zoolander (2001.) i The Proposal (film) (2009.).

Kontroverze[uredi VE | uredi]

Frankie Goes to Hollywood

Suosnivač ZTT Recordsa Paul Morley je uspješno ostvario svoj početni cilj, i sa pjesmom Relax izazvao skandal u javnosti. ZTT je uskoro pokrenuo i kampanju u britanskom glazbenom tisku. Prva reklama se sastojala od slike pratećeg vokala Paul Rutherforda u mornarskom odijelu sa kožnom kapom i prslikom i vokala Holly Johnsona obrijane glave i sa gumenim rukavicama ispod kojih je stajao natpis "ALL THE NICE BOYS LOVE SEA MEN" i izjava "Frankie Goes to Hollywood are coming . . . making Duran Duran lick the shit off their shoes . . . Nineteen inches that must be taken always.".

Kada je prvi put objavljena na popisu UK Top 75 u studenom 1983., početna prodaja pjesme bila je troma. Počevši na 67. mjestu, do sedmog tjedna je došla tek na 35. mjesto, te je povrijemeno ček i nazadovala. Tada je, 5. siječnja 1984. izvedena u BBC-jevom programu Top of the Pops. Sljedećeg je tjedna skočila na broj 6. Već 11. siječnja, Mike Read sa Radio stanice 1 izrazio je gađenje prema pjesmi i vizualnom identitetu glazbene skupine. Najavio je da odbija ubuduće puštati bez da je znao da je BBC upravo u tom trenutku odlučio da pjesma više nije prikladna za emitiranje u bilo kojem programu BBC-ja. Uskoro se pjesma prestala puštati i na BBC radiju, a izbačena je i iz programa Top of the Pops. Zabrana je osramotila BBC posebno uzme li se u obzir da se pjesma nastavila puštati na komercijalnim radio stanicama bez obzira na kontroverze o tekstu pjesme. Iz toga je razloga zabrana naknadno, krajem godine ukinuta, i pjesma se pojavila u oba božićna izdanja emisije Top of the Pops.

Izvori[uredi VE | uredi]