Reumal

Izvor: Wikipedija

Reumal je lječilište u Fojnici. Poznato je reumatsko lječilište.[1] Fojničke toplice specijalizirana su zdravstvena ustanova namijenjena rehabilitiranju, rekreaciji, aktivnom odmoru i programiranim športskim aktivnostima. Najveći rezultati postignuti su u rehabilitaciji osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitaciji, dječjoj habilitaciji i rehabilitaciji te rehabilitaciji športaša i saniranju športskih ozljeda. Sprovodi se medicinsku rehabilitaciju osoba svih životnih dobi kod kojih su smanjene funkcionalne sposobnosti nastale kao posljedica bolesti, ozljeda ili urođenih mana. Lječilište s objektima Nove bolnice i Reumala prostire se na 60.000 metara četvornih. Korisni zatvoreni prostor je površine 21.000 metara četvornih.[2] Zgrada je sa sjeverne strane rijeke Dragače. Cestom R654 dolazi se u selo Banju, odakle se iz bušotine koristi termalna voda za lječilište. Ovdašnja termalna voda je radioaktivna jer sadrži prirodne radionuklide (uran 238 i radij 228). Primjenjuje ju se kao osnovno terapeutsko sredstvo pri balneološkim liječenjima i za rekreativno kupanje. Ova dva radionuklida su radiotoksična. Mjerenjem je utvrđeno da termalna voda iz stare bušotine u selu Banji osnovi radioaktivnosti unutar dopuštenih granica za pitku vodu prema Pravilniku o maksimalnim granicama radioaktivne kontaminacije čovjekove okoline i o obavljanju dekontaminacije. Po radioaktivnosti spada spada u kategoriju srednje radioaktivnih termalnih voda pogodnih za hidroterapiju i rekreaciju.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Svjetlo riječiArhivirana inačica izvorne stranice od 4. studenoga 2016. (Wayback Machine) Domagoj Šimić: Fojnica – Prošlost koja obvezuje, 30. siječnja 2014. (pristupljeno 28. listopada 2016.)
  2. (boš.) Mojdoktor.baArhivirana inačica izvorne stranice od 14. veljače 2018. (Wayback Machine) Lječilište Reumal Fojnica (pristupljeno 14. veljače 2018.)
  3. Anto Mihalf, Lejla Saračević, Davorin Samek, Nedžad Gradašćević i Eldar Lokmić: Prirodna radioaktivnost termalnog izvora u selu Banja, općina Fojnica VI. simpozij HDZZ, Stubičke Toplice, 2005 str. 417-418] (pristupljeno 14. veljače 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]