Richard Sheldon

Izvor: Wikipedija
Richard Sheldon

Osobni podatci
Puno ime Richard Sheldon
Nadimak Dick
Datum rođenja 9. srpnja 1878.
Mjesto rođenja Rutland, Vermont, SAD
Datum smrti 23. siječnja 1935.
Mjesto smrti New York, New York, SAD
Državljanstvo američko
Športski podatci
Bacanje kugle, bacanje diska
Olimpijske igre
zlato Pariz 1900.
bronca Pariz 1900.

Richard Sheldon (Rutland, Vermont, 9. srpnja 1878. - New York City, New York, 23. siječnja 1935.) je pokojni američki atletičar koji se natjecao u disciplinama bacanja kugle i diska.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Poput starijeg brata Lewisa, Dick je bio odličan atletičar u njujorškom atletskom klubu New York AC i Sveučilištu Yale. Prvi veći uspjeh ostvario je 1896. osvajanjem IC4A Championshipa. Godinu potom bio je drugi u bacanju kugle i treći u bacanju kladiva na britanskom prvenstvu. Svoj talent je potvrdio 1899. kada je slavio u bacanju kugle i diska na amaterskom AAU Championshipu dok je u bacanju diska postavio svjetski rekord od 37,27 metara.

Sheldon 1900. nastupa na Olimpijadi u Parizu gdje u bacanju kugle postaje najmlađi olimpijski pobjednik u toj disciplini. Na istim igrama je osvojio i broncu u bacanju diska a na istima se istaknuo i njegov brat Lewis.

Najbolji rezultat u bacanju diska ostvario je 1904. s rezultatom 14,25 metara. Osim atletikom, Richard Sheldon se tijekom studija na Yaleu bavio i američkim nogometom.

Nakon diplome, Sheldon se zaposlio u automobilskom proizvođaču Cadillacu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]