Richard Sheldon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Richard Sheldon
Sheldon 1900.jpg

Osobni podatci
Puno ime: Richard Sheldon
Nadimak: Dick
Datum rođenja: 9. srpnja 1878.
Mjesto rođenja: Rutland, Vermont, SAD
Datum smrti: 23. siječnja 1935.
Mjesto smrti: New York, New York, SAD
Državljanstvo: Flag of the United States.svg američko
Športski podatci
Bacanje kugle, bacanje diska
Olimpijske igre
zlato Pariz 1900.
bronca Pariz 1900.

Richard Sheldon (Rutland, Vermont, 9. srpnja 1878. - New York City, New York, 23. siječnja 1935.) je pokojni američki atletičar koji se natjecao u disciplinama bacanja kugle i diska.

Karijera[uredi VE | uredi]

Poput starijeg brata Lewisa, Dick je bio odličan atletičar u njujorškom atletskom klubu New York AC i Sveučilištu Yale. Prvi veći uspjeh ostvario je 1896. osvajanjem IC4A Championshipa. Godinu potom bio je drugi u bacanju kugle i treći u bacanju kladiva na britanskom prvenstvu. Svoj talent je potvrdio 1899. kada je slavio u bacanju kugle i diska na amaterskom AAU Championshipu dok je u bacanju diska postavio svjetski rekord od 37,27 metara.

Sheldon 1900. nastupa na Olimpijadi u Parizu gdje u bacanju kugle postaje najmlađi olimpijski pobjednik u toj disciplini. Na istim igrama je osvojio i broncu u bacanju diska a na istima se istaknuo i njegov brat Lewis.

Najbolji rezultat u bacanju diska ostvario je 1904. s rezultatom 14,25 metara. Osim atletikom, Richard Sheldon se tijekom studija na Yaleu bavio i američkim nogometom.

Nakon diplome, Sheldon se zaposlio u automobilskom proizvođaču Cadillacu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]