Rio Grande

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Rio Grande. Za druga značenja pogledajte Rio Grande (razdvojba).
Disambig.svg »Rio Bravo« preusmjerava ovamo. Za grad u američkoj saveznoj državi Teksas, pogledajte Rio Bravo (Teksas).
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Rio Bravo (razdvojba).
Rio Grande
Riogrande watershed.png
Duljina 3.034 km
Nadm. visina izvora 3.900 m
Prosječni istjek 160 m3/s
Površina porječja 607.965 km2
Izvor San Juan Mountains, Kolorado, SAD
Ušće Meksički zaljev
Države SAD, Meksiko
Slijev atlantski

Rio Grande (španj. Río Bravo del Norte ili Río BravoVelika rijeka Sjevera) je rijeka u Sjevernoj Americi, duga 2896 km, površine sliva 642.320 četvornih kilometara. Rio Grande izvire na obroncima planine San Juan Mountains u jugozapadnom dijelu države Colorado u SAD, a utječe u Meksički zaljev istočno od grada Brownsville.

U gornjem toku, u državama Colorado i sjevernom dijelu Novog Meksika, je planinska rijeka sa znatnim padom i protječe uskom i dubokom dolinom i usječenim kanjonima.

U srednjem i donjem toku protječe nizinom kroz predjele siromašne oborinama (stepe i polupustinje), gdje uglavnom ima niske i pješčane obale, a nizvodno od Ciudad Juárez do ušća (2092 km) čini granicu Meksika i SAD. Zbog čestog mijenjanja vodostaja - ljeti, u sušnom periodu, mjestimice presušuje a najčešće na odsjeku između grada Ciudad Juáreza i ušća rijeke Conchos. Plovidba je moguća samo do grada Camargo (oko 250 km) i to samo za riječne brodove malog gaza. Američko-meksičkim sporazumom plovidba na rijeci je zabranjena pa se promet između dvije države na ovom dijelu odvija preko četiri putna i željeznička mosta.

Najveći značaj Rio Grande ima u proizvodnji električne energije i za navodnjavanje obradivih površina uz svoje obale, na kojima se gaje južno voće, žitarice i pamuk. Na rijeci se nalazi i nekoliko hidroelektričnih centrala od kojih su najveća Elephant Butte (brana duga 510, visoka 93 m) i Caballo (brana duga 1399, a visoka 29,5 m), odakle se voda razvodi kanalima.

Pritoke:

Veći gradovi:

U američko-meksičkom ratu (1846.1848.) i u američkom građanskom ratu (1861.1865.) vođeno je više bitaka na području ušća i u dolina rijeke Rio Grande. Granica je na rijeci Rio Grande nametnuta Meksiku od SAD poslije američko-meksičkog rata 1848. zbog čega je i dolazilo do sporova.