Robert Sean Leonard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Robert Sean Leonard
Robert Sean Leonard
Rodno ime Robert Lawrence Leonard
Rođenje 28. veljače 1969. (Jersey City, New Jersey, SAD)
Zanimanje glumac
Godine rada 1986. -
Supruga Gabriella Salick
Važnije uloge James Wilson u seriji Dr. House
Neil Perry u filmu Društvo mrtvih pjesnika
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard (Jersey City, New Jersey, 28. veljače 1969.), američki filmski i kazališni glumac, najpoznatiji po ulogama Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Robert Lawrence Leonard rođen je 28. veljače 1969. u Jersey Cityju. Odrastao je u Ridgewoodu gdje je i pohađao srednju školu prije nego što je studirao na sveučilištima Fordham i Columbia.[1] Zbog činjenice da postoji još jedan glumac s istim imenom, Leonard je uzeo bratovo ime Sean kao svoje srednje ime na članskoj iskaznici Ceha filmskih glumaca.[2]

Leonard je tri puta nominiran za nagradu Tony (1993., 2001. i 2003.), a te 2001. je i dobio nagradu (Najbolji glumac u predstavi) za svoju ulogu A.E. Housmanu u predstavi Izum ljubavi Toma Stopparda. Godine 1988. je također igrao Romea u drami Rome i Julija u produkciji Riverside Shakespeare Companyja.

Leonard trenutno igra dr. Jamesa Wilsona, onkologa i šefa odjela, u FOX-ovoj seriji Dr. House.

Leonard je dobar prijatelj s kolegom iz serije Dr. House, Hughom Laurieom[3] kao i s Ethanom Hawkeom, prijateljem iz djetinjstva i kolegom iz filma Društvo mrtvih pjesnika.[4] Oženjen je s jahačicom Gabriellom Salick s kojom ima jedno dijete.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alvin Klein. 1986-01-05. For Stage Novice, 'Acting Is It'. The New York Times. Pristupljeno 2008 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  2. Robert Sean Leonard, David Javerbaum, Plus a Look at Fall TV. Playbill. 2008-06-01. Pristupljeno 2008 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  3. The Rod Ryan Show: Interview with Robert Sean Leonard. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. srpnja 2011. Pristupljeno 5. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. HALLOWED HALLS: An interview with Chelsea Walls star Robert Sean Leonard. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2008. Pristupljeno 5. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]