Robert Sean Leonard

Izvor: Wikipedija
Robert Sean Leonard
Robert Sean Leonard
Rodno ime Robert Lawrence Leonard
Rođenje 28. veljače 1969., Jersey City, New Jersey, SAD
Zanimanje glumac
Godine rada 1986. -
Supruga Gabriella Salick
Važnije uloge James Wilson u seriji Dr. House
Neil Perry u filmu Društvo mrtvih pjesnika
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard (Jersey City, New Jersey, 28. veljače 1969.), američki filmski i kazališni glumac, najpoznatiji po ulogama Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Robert Lawrence Leonard rođen je 28. veljače 1969. u Jersey Cityju. Odrastao je u Ridgewoodu gdje je i pohađao srednju školu prije nego što je studirao na sveučilištima Fordham i Columbia.[1] Zbog činjenice da postoji još jedan glumac s istim imenom, Leonard je uzeo bratovo ime Sean kao svoje srednje ime na članskoj iskaznici Ceha filmskih glumaca.[2]

Leonard je tri puta nominiran za nagradu Tony (1993., 2001. i 2003.), a te 2001. je i dobio nagradu (Najbolji glumac u predstavi) za svoju ulogu A.E. Housmanu u predstavi Izum ljubavi Toma Stopparda. Godine 1988. je također igrao Romea u drami Rome i Julija u produkciji Riverside Shakespeare Companyja.

Leonard trenutno igra dr. Jamesa Wilsona, onkologa i šefa odjela, u FOX-ovoj seriji Dr. House.

Leonard je dobar prijatelj s kolegom iz serije Dr. House, Hughom Laurieom[3] kao i s Ethanom Hawkeom, prijateljem iz djetinjstva i kolegom iz filma Društvo mrtvih pjesnika.[4] Oženjen je s jahačicom Gabriellom Salick s kojom ima jedno dijete.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alvin Klein. 1986-01-05. For Stage Novice, 'Acting Is It'. The New York Times. Pristupljeno 2008 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  2. Robert Sean Leonard, David Javerbaum, Plus a Look at Fall TV. Playbill. 2008-06-01. Pristupljeno 2008 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  3. The Rod Ryan Show: Interview with Robert Sean Leonard. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. srpnja 2011. Pristupljeno 5. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. HALLOWED HALLS: An interview with Chelsea Walls star Robert Sean Leonard. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2008. Pristupljeno 5. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]