Natalitet

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Rodnost)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Natalitet po državama (2008. godina).

Natalitet (franc. natalité − broj rođenih, hrv. rodnost) je stručni izraz kojim se koristi demografija a označava ukupno rađanje na određenom području u određenom vremenu. Njegova visina se mjeri stavljanjem u omjer broja rođene djece − obično samo živorođene − prema ukupnom broju stanovništva. Najčešće se u razne svrhe razmatranja nataliteta i problematike uz to vezane koristi stopa nataliteta.

Stopa nataliteta se obično računa na 1.000 stanovnika i to uz pomoć matematičke formule gdje n označava traženu stopu, N broj živorođene djece , a S ukupan broj stanovnika na određenom području u razdoblju za koje se izračunava stopa, najčešće u godini dana.

Pored stope nataliteta za određenu zemlju, moguća su i razna drugačija računanja, za određenu regiju, za određene skupine stanovništva i slično.

Natalitet je viši u zemljama u razvoju od onog u razvijenim zemljama.

Natalitet je uvelike povezan s uvjetima stanovanja (život u skučenom prostoru negativno utječe na broj djece i njihov razvoj) i s brojem televizora po glavi stanovnika u nekoj regiji (natalitet je veći u nerazvijenim zemljama, gdje ljudi manje provode vrijeme pred televizorom i računalom). Zbog neriješenog stambenoga pitanja mladi kasnije ulaze u brak te kasnije rađaju djecu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.business.hr/ulaganja/trziste-stanova-ugrozava-natalitet[neaktivna poveznica] Preuzeto 25. travnja 2013.

Vidi također[uredi | uredi kôd]


Vista-Login Manager2.png Nedovršeni članak Natalitet koji govori o sociologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.