Rolling Stone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rolling Stone
Logotip
Izlazi 1967. – danas
Web stranica www.rollingstone.com

Rolling Stone je američki časopis posvećen u prvom redu glazbi, politici, i fenomenima popularne kulture.

Časopis je počeo izlaziti 1967. u San Franciscu, isprva kao dvotjednik, u doba kad je San Francisco bio sjedište kontrakulture (hippie kulture). Vrlo brzo postao je najutjecajniji američki glazbeni časopis. Kritike i osvrti, koje je objavljivao Rolling Stone, stvarali su ili rušili karijere mnogih glazbenika. Rolling Stone od listopada 2013. izlazi i za hrvatsko tržište[1].

Povijest magazina[uredi VE | uredi]

Časopis je osnovao Jann Wenner, koji je i danas vlasnik i izdavač (sa kapitalom od navodno svega posuđenih 7500 $) uz pomoć glazbenog kritičara Ralpha J. Gleasona. Časopis se ubrzo odvojio od brojnih tadašnjih underground novina sličnog karaktera i tadašnjeg gonzo novinarstva u svijetu glazbe i pop kulture, svojom ozbiljnošću i kvalitetom tekstova.

Gonzo novinarstvo je favoriziralo subjektivni stil ispred objektivne suštine, uz učestalu uporabu sarkazma, humora, psovki i stilskih pretjerivanja.

Časopis su proslavili njegovi serijali, između ostalog i veliki o Patty Hearst, bogatoj američkoj nasljednici i lažnoj žrtvi otmice, ona je istovremeno bila i članica subverzivne političke grupe (Symbionese Liberation Army) koja ju je otela i tražila novac za puštanje na slobodu. U svakom slučaju otmica Patty Hearst, bio je veliki medijski događaj u SAD-u sedamdesetih godina, a ekskluzivni serijal donio je časopisu Rolling Stone, mnoge čitatelje i povećao utjecaj u društvu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatska dobila svoj Rolling Stone Objavljeno 17. listopada 2013., pristupljeno 27. prosinca 2013.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]