Rozhlad

Izvor: Wikipedija
Rozhlad

Rozhlad (hrv. Razgled) jedini je kulturni časopis Lužičkih Srba, koji izlazi svakog mjeseca bez prestanka od 1950 godine.

Uzmemo li u obzir lužičkosrpske prijedhodnike: Łužičan (1860. – 1881.) i Łužica (1882. – 1937.), bismo zaključili da časopis ima 150-godišnju tradiciju, koja je bila prijekinuta jedino u vremenu fašizma i u periodu Drugoga svjetskoga rata.

U mjesečniku analiziraju se kulturne, umjetničke i manjinske tematike te teme iz kulturnog života Lužičkih Srba. Mjesečnik objavljuje također pjesme, kratku prozu lužičkosrpskih autora te članke lužičkosrpske svakdanjice. Aktualne lužičkosrpske knjige recenziraju se u časopisu. Mjesečnik Razgled se može promatrati kao most Lužičkih Srba k drugim slavenskim oblastima i jezičnim manjinama. Njemačke autore u prijevodu također se publiciraju u ovom periodikumu. Dalnja rubrika su razgovori poznatim lužičkosrpskim umjetnicima, piscima i glumcima. Časopis objavljuje također prijevode poezije i kratke proze na gornjolužičkosrpskom i donjolužičkosrpskom jeziku poglavito s drugih slavenskih jezika, primjerice segmente teksta slovačko-slovenske pisateljice Stanislave Chrobákové-Repar, pjesme čeških pisaca Milan Hrabal i Pavel Novotný.

Časopis se tiska u nakladništvu Ludowe Nakładnistwo Domowina u Bautzenu (Budyšinu). Članci mogu biti na gornjolužičkosrpskom ili donjolužičkosrpskom jeziku.

Časopis se može kupiti u Smolerovoj knjižari u Bautzenu te u Kulturnoj lužičkoj informaciji u Cottbusu. U 2014. godini časopis je imao oko 420 abonenata.


Glavni urednici[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Rozhlad koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]