Rusko-gruzijski rat 2008.

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Rusko-gruzijski rat 2008.
Georgia War 2008 08 11 (editable).png
Karta ruske invazije Gruzije
Nadnevak 7. kolovoza - 16. kolovoza[1] 2008.
Lokacija Gruzija
Ishod Pobjeda Rusije; Trenutačno je na snazi prekid vatre
Casus belli Gruzijske snage napale položaje u Južnoj Osetiji 7. kolovoza 2008. kako bi odbjeglu pokrajinu vratili u svoj teritorij; Rusija reagirala invazijom Gruzije kako bi "štitila svoje građane"
Teritorijalne promjene Kavkaz
Sukobljeni
Zastava Ruske Federacije.svg Rusija
Separatističke republike:
Flag of South Ossetia.svg Južna Osetija
Flag of Abkhazia.svg Abhazija
Flag of Georgia.svg Gruzija
Vođe
Flag of South Ossetia.svg Eduard Kokoitij
Zastava Ruske Federacije.svg Anatolij Hruljov
Zastava Ruske Federacije.svg Vladimir Šamanov
Zastava Ruske Federacije.svg Marat Kulahmetov
Zastava Ruske Federacije.svg Vjačeslav Borisov
Zastava Ruske Federacije.svg Sulim Jamadajev
Flag of Abkhazia.svg Sergej Bagapš
Flag of Georgia.svg Davit Kezerašvili
Flag of Georgia.svg Zaza Gogava
Flag of Georgia.svg Mamuka Kurašvili
Vojne snage
Flag of South Ossetia.svg 18,000 uključujući rezerviste;[2] Nepoznat broj dobrovoljaca
Zastava Ruske Federacije.svg Prema procjeni, najmanje 15,000 rezervista u Gruziji (od 13. srpnja 2008.),[3] Bez potpore, nepoznat broj rezervista
Flag of Abkhazia.svg 5,000 Bez rezervista[4] Nepoznat broj dobrovoljaca
38,000
Flag of Georgia.svg 17,500[5] Uključujući 2,000 vojnika koji su bili smješteni u Iraku;
70,000 sa rezervistima

Rusko-gruzijski rat je oružani sukob koji je izbio 7. kolovoza 2008. napadom Gruzije na Južnu Osetiju, jednu od dvije pokrajine koje su proglasile nezavisnost 16 godina ranije, 1992. Ruske oružane snage su odgovorile protunapadom uz obrazloženje da moraju zaštititi Južnu Osetiju. Prekid vatre dogovoren je posredstvom EU. Dogovor je potpisan 15. kolovoza iste godine.

U rat su uključene Gruzija, Rusija te međunarodno nepriznate države Južna Osetija i Abhazija.

Razvoj događaja[uredi VE | uredi]

 • 1. kolovoza - ujutro u 8 sati i pet minuta gruzijsko policijsko vozilo je u blizini linije razgraničenja između Južne Osetije i Gruzije naletilo na minu i pet policajaca je bilo ranjeno [6]. Gruzija je za tu minu i kasnije navodno topničko bombardiranje optužuje Južnu Osetiju koja niječe svaku odgovornost za ratne provokacije koje su dovele do rata, dok s svoje strane optužuje Gruziju za snajpersku vatru pomoću koje je su ubijena 4 građana Južne Osetije. [7]
 • 2. kolovoza - Završetak vojnih vježbi Rusije na Kavkazu.
 • 5. kolovoza - Ruski veleposlanik Yuri Popov upozorava da će Rusija intervenirati u slučaju izbijanja rata. [8]
 • 7. kolovoza - Gruzijski predsjednik Miheil Saakašvili službeno naređuje prekid vatre [9][10], ali istovremeno gruzijska vojska kreće prema Južnoj Osetiji [11]. Nekoliko sati nakon naređenja za prekid vatre Saakašvili na televiziji izjavljuje da će Gruzija preuzeti kontrolu nad Južnom Osetijom kojom vlada po njegovim riječima kriminalni režim .Tijekom noći 7. na 8. kolovoza gruzijske vojne snage napadaju Južnu Osetiju. SAD je bio upoznat s tim napadom u jutarnjim satima (02:00 po Washingtonskom vremenu) sedmog kolovoza. [12]
 • 8. kolovoza - Tijekom prvih sati napada navodno je 10 ruskih mirotvoraca ubijeno[13], a prestolnica Južne Osetija je postala ruševina zbog raketnih i topovskih gruzijskih napada [14] zbog čega je Tbilisi od Moskve optužen za genocid. Tijekom slijedećih dana Saakašvili će tvrditi da je napad počeo zbog ulaska ruskih trupa u Osetiju[15] , ali 8. kolovoza u 16:15 na sastanku u UN-u gruzijski diplomatski predstavnici su tvrdili da je ruska vojska ušla tek u 05:30 [16] ili preciznije govoreći nekoliko sati nakon početka rata.
 • 9. kolovoza - Ruski vojni brodovi su potopili gruzijski raketni čamac tijekom bitke na Crnom moru. Ruske snage, zajedno s abkhazijskim, počinju napad na zemljopisno zapadna gruzijska područja.
 • 10. kolovoza - Poražene gruzijske vojne snage su se počele povlačiti iz Južne Osetije, a Saakašvili izjavljuje da je proglasio primirje. Istovremeno ruske vojne snage su optužile Gruziju da se njene snage povlače samo radi reorganizacije tako da ne može biti riječi o primirju. [17]
 • 11. kolovoza - S gruzijskim vojnim snagama u potpunom rasulu, ruske vojne snage su izašle s teritorija Južne Osetije i ušle grad Gori. Također na Abkhazijskom frontu ruske snage su probile gruzijsku liniju fronte i krenule prema mjestu Senaki u kojemu se nalazi vojna baza druge gruzijske divizije.
 • 12. kolovoza - Ruske vojne snage su došle do grada Potija na obali Crnog mora.
 • 13. kolovoza - Gruzijske snage se povlače iz klanca Kodori u Abkhaziji.
 • 15. kolovoza - Ruske vojne snage su došle na 55 kilometara od gruzijske prestolnice grada Tbilisi gdje su se zaustavile.
 • 16. kolovoza - Ruske vojne snage su zauzele grad Poti s čim dolazi do završetka vojnih operacija.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Rusko-gruzijski rat 2008.