SKK Student Mostar

Izvor: Wikipedija
Student
Puno ime SKK Student Mostar
Nadimak Studenti
Boje kluba žuta
Osnovan 2012.
Dvorana Dvorana na Bijelom brijegu
Trener Domagoj Kujundžić
Liga Košarkaška liga Herceg-Bosne
2016./17. 1.
Majica
Hlačice
 
Glavni dres
Majica
Hlačice
 
Pričuvni dres

Studentski košarkaški klub Student je bosanskohercegovački košarkaški klub iz Mostara, Stjepana Radića 84A.

Osnovan je 2012. godine. Djeluje unutar Sportske udruge studenata Studentskog centra hrvatskog Sveučilišta u Mostaru.[1]) Udruga radi na načelu američkih sveučilišta. Košarkašima i drugim športašima omogućeno je usporedno baviti se športom i studirati na mostarskom Sveučilištu, besplatan smještaj i tri obroka, korištenja fitnesa, te maksimalnog prilagođavanja njihovim studentskim obvezama u Studentskom centru u Mostaru, na glasu kao daleko najbolji studentski dom u BiH[2][3]

Od sezone 2012./13. SKK Student natječe se u nastupa u A1 ligi Herceg Bosne. Već u toj prvoj sezoni u izborili su nastup u Ligi 4 za prvaka, a u doigravanju osvojili su treće mjesto, iza novog prvoligaša Brotnja, te drugoplasiranog Viteza. Student je u ligi dvaput pobijedio Viteza i na svom terenu Brotnjo. Sezone 2013./14. u poluzavršnici doigravanja poraženi su od Viteza, poslije prvaka Lige Herceg - Bosne. Nastupili su potom i u Regionalnoj sveučilišnoj ligi, uz igrače Sveučilišta iz Beograda, Podgorice, Splita, Novog Sada i Rijeke.[3] Klub su vodili Boris Džidić i od studenoga 2014. na Džidićev poziv Samir Lerić.[4] Sezone 2014./15. pobijedili su u Ligi Herceg-Bosne i u doigravanju izborili plasman u Prvu ligu BiH, s ukupno 17 pobjeda i samo dva poraza, od toga 5:0 u doigravanju. Vodio ih je Boris Džidić, pomoćni trener Samir Lerić, a fizioterapeut bio je Franjo Bubalo. Momčad je činilo 10 studenata i jedan profesor, od toga 7 boravi u Studentskom centru Mostar, i bili su najmlađa momčad ovih prostora i najjeftinija momčad u drugoj ligi. Unatoč mlada prosjeka godina od samo 22,9, momčad je proglašena najiskusnijom ekipom. Iz ove generacije isticali su se kapetan Ivan Bogdanović, Ivica Širić i Mario Barbarić. Ostali igrači pobjedničke generacije bili su studenti Mirko Đerek, Nikola Ivišić, Karlo Kovač, Obrad Vuković, Josip Penava, Berin Gudić, Mario Markota i profesor Ante Smolić. Još su igrali Dejan Marković, Ivan Marković, Josip Gunjača, Nino Pleština i Borna Očašić.[5] Sezone 2016./17. vodio ih je Domagoj Kujundžić s kojim su izborili plasman u Prvu ligu BiH-a, pobijedivši u završnici doigravanja košarkaške Lige Herceg-Bosne, nakon što su i u ligaškom dijelu izborili prvo mjesto na ljestvici.[6][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sportska udruga studenata Studentskog centra Sveučilišta u MostaruArhivirana inačica izvorne stranice od 18. travnja 2017. (Wayback Machine) (pristupljeno 10. lipnja 2017.)
  2. Studentski centar Sveučilišta u Mostaru. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. ožujka 2015. Pristupljeno 12. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. a b Sportska udruga studenata Studentskog centra Sveučilišta u MostaruArhivirana inačica izvorne stranice od 27. rujna 2017. (Wayback Machine) SKK Student (pristupljeno 10. lipnja 2017.)
  4. Pogled A.A: Proslavljeni bh. košarkaš Samir Lerić na klupi Studenta, 21. studenoga 2014. (pristupljeno 10. lipnja 2017.)
  5. Bljesak.info I. M. : Košarkaši Studenta najljepša mostarska sportska priča, 29. travnja 2015. (pristupljeno 10. lipnja 2017.)
  6. a b Dalmatinski portal T.Š.: Splitski trener Domagoj Kujundžić s mostarskim Studentom izborio plasman u Prvu ligu BIH-a , 10. lipnja 2017. (pristupljeno 10. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]