Prijeđi na sadržaj

SS-Oberst-Gruppenführer

Izvor: Wikipedija
Kolarna oznaka čina SS-Oberstgruppenführera

Oberstgruppenführer naziv je za najviši čin Schutzstaffela poslije SS-Reichsführera (čin kojeg je nosio samo Heinrich Himmler), a postojao je u razdoblju od 1942. do 1945. Ovaj čin je nekad pisan kao "Oberst-Gruppenführer", a prevodi se kao "Vrhovni vođa skupine".

Oberstgruppenführer je bio čin izjednačen činu general-pukovnika (Generaloberst) u Wehrmachtu, što je jednako današnjem činu generala u većini vojski.

Stovren je 1942., a nosila su ga samo četvorica SS-ovaca tijekom 3 godine postojanja ovoga čina; od toga polovica nositelja su bili generali Waffen SS-a. Čin Oberstgruppenführera u početku je bio samo čin Waffen SS-a, a nosila su ga dvojica zapovjednika oklopnih armija (Panzerarmee). Wehrmacht je uložio protest na promaknuće SS-ovaca u ovaj čin, jer nije želio da SS-generali imaju toliku moć. U proljeće 1942. sam Adolf Hitler ovoj dvojici SS-ovaca dodjeljuje ovaj čin; no samo je jedan od promaknutih bio pripadnik Waffen SS-a, dok je drugi promaknuti bio pripadnik Ordnungspolizeia. Promaknuti iz Ordningspolizeia bio je Kurt Daluege, koji je uz ovaj čin imao i naslov Generaloberst der Polizei. Daluege je bio jedini iz policije koji je imao ovaj čin. Reinhard Heydrich bi također bio nositelj ovoga čina da njegov život nisu oduzeli češki partizani u lipnju 1942.

Preostala dvojica bivaju promaknuti u čin Oberstgruppenführera 1944. Jedan od njih je bio general Waffen SS-a, a drugi promaknuti je dobio časno promaknuće i bio je pripadnik Allgemeine SS-a. Čin Oberstgruppenführera nošen je samo na sivoj Waffen SS-ovoj uniformi i nema fotografskih dokaza da je nošen na crnoj uniformi SS-a.

Nositelji čina SS-Oberstgruppenführer bili su:

Ime nositelja Datum promaknuća Puni naslov
Kurt Daluege 20. travnja 1942. SS-Oberstgruppenführer und Generaloberst der Polizei
Franz Xaver Schwarz 20. travnja 1942. SS-Oberstgruppenführer und Panzer-Generaloberst der Waffen-SS
Sepp Dietrich 1. kolovoza 1944. SS-Oberstgruppenführer und Panzer-Generaloberst der Waffen-SS
Paul Hausser 1. kolovoza 1944. SS-Oberstgruppenführer und Generaloberst der Waffen-SS
SS-Oberstgruppenführer Sepp Dietrich

1944. Heinrich Himmler nudio je Albertu Speeru počasni naslov Oberstgruppenführera. Speer je odbio neželeći postati formalno podređeni Himmleru.[1] Hermann Göring je također dobio ponudu da uzme ovaj čin, no on to odbija jer nije bio u dobrim odnosima s Himmlerom. Himmlerov nasljednik, Karl Hanke, nikada nije nosio čin Oberstgruppenführer, no postao je SS-Reichsführer, promaknut izravno iz čina SS-Obergruppenführera.

Oni koji su nosili čin Oberstgruppenführer, također su imali dopuštenje da nose policijski čin ili čin Waffen SS-a. Franz Xaver Schwarz, koji je imao počasni čin Ehrenführer, jedini je koji nije uz čin Oberstgruppenführer nije imao i čin Waffen SS-a.

Čin Oberstgruppenführera također se pojavljivao u fikciji, točnije u romanu Domovina, koji je obrnuo Drugi svjetski rat, tj. nacisti su bili pobjednici. U romanu, autor Arthur Nebe, također ima lika s činom SS-Oberstgruppenführer koji je bio zapovjednik Kriminalpolizeia. Obilježje Oberstgruppenführera također nosi i Ian McKellen kao kralj-diktator iz filma Richard III., gdje se radnja odvija u Ujedinjenom Kraljevstvu 1930-ih godina.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Albert Speer:Unutar Reicha
  • "Loyalty is my Honor": Personal Accounts from the Waffen-SS (hrvatski: Odanost je moja čast: Osobni računi iz Waffen SS-a)
  • National Archives and Records Administration, College Park, Maryland: Dosjei iz službe Karla Wolffa, Reinharda Heydricha, i Ernsta Kaltenbrunnera