SS Great Eastern

Izvor: Wikipedija
Great Eastern nedugo prije porinuća

Great Eastern je čuveni brod kojeg je projektirao slavni inženjer Isambard Kingdom Brunel. Godine 1858, kada je porinut, bio je najveći brod na svijetu i jedini koji je bio u stanju prevoziti 4000 putnika od Engleske do Australije bez da preuzima gorivo. Brunel je teoretski dokazao, da brod treba biti velik za duga putovanja. Volumen raste s trećom potencijom dimenzija, a otpor kretanju raste s drugom potencijom, dakle sporije.Tako je odredio potrebnu veličinu broda za putovanje do Australije bez zaustavljanja. Po dužini ga je tek godine 1899. nadmašio SS Oceanic II) a po deplasmanu godine 1901. SS Celtic II.

Brod je bio dug 211 m, širok 25 m i s gazom od 6,1 m. Deplasman mu je bio 32000 t.

Za pogon su služila dva ogromna kotača te vijak pokretan parnim strojem. Na brodu su bila i jedra, ali se nisu koristila, jer bi se često znala zapaliti zbog iskrenja. Maksimalna brzina je bila 13 čv.

Iako je na mnoge suvremenike ostavio snažan dojam - uključujući Julesa Vernea koji je svoje putovanje na njemu opisao u knjizi Ploveći grad - Great Eastern se pokazao kao neisplativ projekt. Brodovlasnici su ga prenamijenili za polaganje transoceanskog kabela Europa-Amerika, a poslije je preuređen u plesnu dvoranu. 1889. godine je završio u rezalištu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi SS Great Eastern