Salmoninae

Izvor: Wikipedija
Salmoninae
Salmo stomachicus
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Actinopterygii
Red:Salmoniformes
Porodica:Salmonidae
Potporodica:Salmoninae
Rodovi
vid tekst

Salmoninae, potporodica riba u porodici Salmonidae (pastrvke, lososi) koja obuhvaća pastrve i losose. Veoma su brze i pokretne a cijenjene su zbog veoma ukusnog mesa. Neke od njih su anadromne. Pastrve vole bistre planinske rijeke i potoke. Neke vrste ove potporodice žive u oceanima a mrijeste se u potocima u kojima su se izlegle.

Lososi su poznati po tome što prelaze daleki put iz oceana u rodni potok, a rekorder je atlantski losos koji se može mrijestiti nekoliko godina uzastopno,[1] dok pacifički taj put prelazi svega jednom, nakon čega ugiba. Na njegovom putu do rodnog mjesta, prema novijim dokazima, pomaže im zemljin magnetizam.[2]

Pastrve su prepoznatljive po svojim pjegama, zbog čega ta riba nije bila na jelovniku Apača i Navaha, a pretpostavlja se zbog njezinih pjega koje ih podsjećaju na neku davnu epidemiju boginja. Većina riba provede cijeli život ili u moru ili slatkovodnim rijekama i jezerima. Losos boravi i u jednom i u drugom. Mladi lososi izlegu se u rijekama i potocima. Kako rastu, kreću se nizvodno i naposljetku doplivaju do mora gdje odrastu. Nekoliko godina poslije doplivaju natrag u rijeke gdje su se izlegli i ondje se pare, nesu jaja i naposljetku uginu. Pare se samo jedanput u životu.

Rodovi[uredi | uredi kôd]

Životni ciklus lososa[uredi | uredi kôd]

Lososi nesu jaja u rijekama. Jaja se izlegu u ribice zvane mrijest. Mrijest nosi zalihu hrane u tobolcu dok ne izraste u dvogodišnje losose sposobne naći hranu. Mrijest se tada zaputi prema moru. Odrasli se vraćaju u iste rijeke omrijestiti se (snijeti jaja), a zatim uginu.

  1. Iz jajeta izleže se ikra.
  2. Ikra naraste u mladoga lososa.
  3. Mladi losos pliva do mora.
  4. Odrasli losos vraća se u rijeku.
  5. Odrasli losos ubrzo ugine nakon što snese jaja i ciklus počne ispočetka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Salmoninae
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Salmoninae