Samoispunjavajuće proročanstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Krišna ubija Kamsu, primjer samoispunjavajućeg proročanstva.

Samoispunjavajuće proročanstvo je prognoza koja izravno ili neizravno, sama uzrokuje da se obistini, od strane vlastitih uvjeta, zbog pozitivne povratne sprege između uvjerenja i ponašanja. Primjeri takvih proročanstava mogu se naći u književnosti još u staroj Grčkoj[1][2] i drevnoj Indiji.[3] Sociolog Robert K. Merton u 20. stoljeću skovao je pojam "samoispunjavajuće proročanstvo" te formalizirao njegovu strukturu i posljedice. U knjizi "Socijalna teorija i društvena struktura", Merton je definirao samoispunjavajuće proročanstvo na sljedeći način:

Wikicitati „Samoispunjavajuće proročanstvo je, u početku, lažna definicija situacije koja evocira novo ponašanje, koje čini da se izvorno lažno poimanje 'obistini'. Ova prividna valjanost samoispunjavajućeg proročanstva održava vladavinu pogreške, jer će prorok navesti stvarni tijek događaja kao dokaz da je bio u pravu od samoga početka.[4]
(Robert K. Merton)

Drugim riječima, pozitivna ili negativna proročanstva, snažna uvjerenja, ili zablude - deklarirane kao istine kada su zapravo lažne - mogu u dovoljnoj mjeri utjecati na ljude tako da njihove reakcije u konačnici ispune prvotno lažna očekivanja.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Sofoklo Kralj Edip
  2. Herodot, Solon i Krez, iz Povijesti
  3. Anna Dhallapiccola Dictionary of Hindu Lore and Legend, legenda o Kamsi
  4. Merton, Robert K. (1968). Social Theory and Social Structure. New York: Free Press.