Samomrzeći Židov

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Samomrzeći Židov (eng. self-hating Jew) je pojam koji se rabi za osobe židovskog podrijetla koje čuvaju u sebi antisemitske osjećaje ili vrše antisemitske radnje. Ovaj koncept je postao široko popularan nakon objave knjige Theodora Lessinga Der Jüdische Selbsthass ("Židovska samomržnja) 1930. godine; kada je ovo postao ključni pojam u žestokog kriticizma za vrijeme i poslje Hladnog rata u debatama o cionizmu. Slične su optužbe da su neki Židovi bili neugodni sa svojim židovstvom bile su česte između raznih skupina židova prije pojave cionističkog pokreta.

Prema jednom akademiku, izraz "samomrzeći Židov" obićno se koristi da bi se ponizili Židovi koji imaju drugačiji životni stil, životna zanimanja, ili politička gledišta od onih koji ih optužuju za to.[1] Ovaj pojam ima dugu povijest u debati o ulozi Izraela u oblikovanju židovskog identiteta, i također se koristi za židovsko kritiziranje političkog smjera izraelske vlade. [1] [2] Sander koristi ovaj termin ne samo one koji se protive postojanju izraelske držav, nego i Židova koji kritiziraju smjer Izraelske politike. Jedan drugi kritičar opisao je da sam pojam "samomrzeći Židov" potpuno lažan,[3] i da se koristi samo za marginaliziranje i demoniziranje političkih protivnika,[4] i da se često koristi za osobne napade kod debata oko novog semitizma.[4] Socijolog Irving Louis Horowitz pribilježava ovaj pojam za Židove koji predstavljaju opasnost židovskoj zajednici, gdje pojam "židovskog samomrsca" koji opisiva ponašanje dvorskog Židova koji ovjerava klevetanje protiv Židova u svojem nastojanju da udvori svojim gospodarima.[5]

Vrela[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 W. M. L. Finlay, "Pathologizing Dissent: Identity Politics, Zionism and the 'Self-Hating Jew'", British Journal of Social Psychology, Vol. 44 No. 2, June 2005, pp. 201-222.
  2. Sander Gilman, "Jewish Self-Hatred: Anti-Semitism and the Hidden Language of the Jews," Baltimore:Johns Hopkins University Press 1986, pp. 361.
  3. Antony Lerman, "Jews attacking Jews", Ha'aretz, 12 September 2008, accessed 13 September 2008.
  4. 4,0 4,1 Antony Lerman, Jewish Quarterly, "Jewish Self-Hatred: Myth or Reality?", Summer 2008
  5. Irving Louis Horowitz, "New Trends and Old Hatreds," Springer New York Society, Vol. 43 No.1, November 2005, ISSN 0147-2011 (Print) 1936-4725 (Online).