Sanfermines

Izvor: Wikipedija
Sanfermines 7. srpnja 2005.

Sanfermines je blagdan koji se proslavlja svake godine u čast sv. Fermina iz Amiensa u Pamploni, glavnom gradu španjolske autonomne zajednice Navare.

Proslava počinje ispaljivanjem rakete naziva chupinazo, s balkona zgrade općine u Pamploni, 6. srpnja u podne, a završava se u ponoć 14. srpnja.

Jedna od najpoznatijih aktivnosti koje se odvijaju za Sanferminese je encinerro (hrv. „zatvaranje“).

Encinerro se sastoji od trčanja na dužini od 850 metara pred bikovima. Trka završava u areni za borbe s bikovima a bikovi koji su upotrebljeni u encinerru upotrebljavaju se istog dana i u koridi. Encinerrosi se održavaju svakog dana između 7. i 14. s početkom u osam sati ujutro, i traju između dvije i tri minute. Sudionici trče jednu dionicu nastojeći trčati uz bikove ali ih ne dodirnuti. Osobe koje trče encinerro prije početka utrke tri puta pjevaju "Molimo sv. Fermina, našeg zaštitnika, da nas uvede u encierro i da nas blagoslovi" na španjolskom i baskijskom jeziku. Odjeća sudionika u encinerru se sastoji od bijelih hlača, bijele košulje, bijelih cipela i crvene marame koja se nosi oko vrata. Također, neku učesnici se opašu crvenim pojasom. Ova manifestacija je opasna iz više razloga: bikovi su teški oko 600 kg, većina sudionika je neiskusna, neki su pod utjecajem alkohola tako da broj smrtno stradalih od 1924 — 2009. je 15 osoba.

Lutke se prave od različitih materijala i karakteristične su samo za Pamplonu

U druge aktivnosti tijekom Sanferminesa se ubrajaju ogromne lutke i glave s kojima se pleše ulicama grada. Općenito se konzumira puno alkohola, a plesovi traju i po cijelu noć. Zadnjeg dana Sanferminesa u ponoć se pjeva pjesma Pobre de mí čime se označava da je svetak završen.

Sanfermines ima vrlo staru tradiciju čiji se korijeni nalaze još u srednjem vijeku.

Američki pisac, Ernest Hemingway, proslavio je ovaj praznik širom svijeta učinivši ga centralnim okruženjem u svom romanu „A sunce izlazi“. Stanovništvo Pamplone se u tim danima popne sa 190.000 na više od 1.500.000.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]