Sankiloti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sankilot (lijevo), 1789.

Sankiloti je bio pogrdan naziv za francuske revolucionare koji su nosili duge hlače umjesto culottes, svečanih dokoljenki kakve su nosili aristokrati i viša klasa.[1] Naziv je stvoren od fr. sans, bez + culotte, kratke plemićke hlače (od pojasa do koljena).

Sankiloti su bili ljudi koji su živjeli isključivo od fizičkog rada: radnici, zanatlije, nosači, krčmari itd. Termin se kasnije počeo upotrebljavati i za loše obučene i opremljene dragovoljce u revolucionarnoj vojsci početkom francuskih revolucionarnih ratova. Budući da su brojni sankiloti bili organizirani u narodne garde, oružanu snagu francuske revolucije, sankilot postaje i sinonim za rodoljuba, proletera u doba Francuske revolucije. S druge strane, postali su politički utjecajni kad su podržavali jakobince, međutim imali su i različite političke ciljeve. Pa termin sankilot može označavati i ekstremnog pristašu radničke klase. Danas se termin sankilotizam može koristiti i za radikalne egalitarističke republikanske principe.

Sankilot je prvobitno označavao karikaturu radničke klase, ali se brzo razvio u uobičajeni naziv za pobunjeni proletarijat koji je zahvatila revolucija. Sankiloti su se često prepoznali po "jakobinskoj kapi" (frigijska kapa) i međusobnim oslovljavanjem s citoyen - građanin umjesto s monsieur – gospodin.

Pokret je najveći uspjeh doživio od lipnja do rujna 1793. donošenjem odluke o maksimalnoj cijeni žitarica i terorom protiv ’’neprijatelja revolucije’’.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Povijest, 12. svezak , hrvatsko izdanje, Europapress sholding ,ISBN 978 953 300 046 6 , stranica 570