Savez otvorenog sadržaja

Izvor: Wikipedija

Savez otvorenog sadržaja (eng. Open Content Alliance ili OCA) je konzorcij organizacija koje doprinose stalno dostupnoj javnoj arhivi digitalnih tekstova. Prvu najavu OCA-a objavio je Yahoo! u listopadu 2005. godine.

Osnivači Saveza otvorenog sadržaja su:

Administraciju skeniranja i digitalizacije te serverski prostor i pristup konstantno pruža "The Internet Archive" preko svojih web stranica.

Open Content Alliance je odgovor na Google Book Search koji je počeo s radom 2004. godine. Glavna razlika između ovih online usluga je što Open Content Alliance digitalizira isključivo tekstove za koje dobije odobrenje autora ili vlasnika autorskih prava dok Google Book Search digitalizira sve tekstove osim onih za koje dobije zabranu koristeći se načelom „poštene upotrebe“.

Jedan od zanimljivijih partnera Open Content Alliance-u je Microsoft. Pridružuje se Open Content Aalliance-u na samom početku djelovanja preko svog "Live Book Search" projekta. U svibnju 2008. Microsoft prekida Live Book Search projekt i povlači se iz saveza. Ukida sva ugovorena autorska prava i prepušta opremu savezu. Smatra se da je Microsoft financirao digitalizaciju oko 700000 tekstova od kojih je 50% dostupno preko "The Internet Archive" baze.

Ciljevi ovog saveza su omogućavanje što većeg broja tekstova, knjiga i ostalih vrsta tiskanih publikacija na različitim jezicima preko Interneta. Teško je uopće procijeniti koliko je različitih naslova trenutno u bazi na „The Internet Archive“ stranicama, jedino se može ilustrirati podatkom da „Boston Library Consortium“ koji se sastoji od devetnaest područnih knjižnica u svom OCA centru za digitalizaciju skenira oko 12000 stranica mjesečno.

Suradnici[uredi | uredi kôd]

Suradnici Saveza otvorenog sadržaja su:

Biodiversity Heritage Library, usporedni projekt:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Novinski članci

Blogovi