Savur-Mohyla

Izvor: Wikipedija
Savur-Mohyla

Savur-Mohyla je spomenik u blizini mjesta Snižne u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, posvećen bitci iz 2. svjetskog rata.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Tijekom Drugog svjetskog rata, Savur-Mohyla bila je poprištem intenzivnih borbi, kada su sovjetske trupe uspjele vratiti kontrolu nad uzvisinom od njemačkih snaga u kolovozu 1943. Godine 1963. otkriven je memorijalni kompleks na vrhu brda u čast pali vojnici,[1] koji sadrži obelisk s čeličnim i betonskim kipom sovjetskog vojnika, četiri skulpture od čelika i betona sagrađene duž padine koja vodi do obeliska (predstavljajući pješaštvo, tenkovske postrojbe, artiljeriju i zrakoplovce uključene u bitku), a na zidovima su upisana imena boraca poginulih u bitci.

Sukobi u Ukrajini 2014.[uredi | uredi kôd]

Tijekom sukoba u Ukrajini 2014., Savur-Mohyla je, zbog svoje lokacije (277 mn/m,[2] najviša točka u okolnih 30 km) postao mjestom žestokih sukoba između Ukrajinske vojske i pro-ruskih pobunjenika.[3] S uzvisine se za vedrog vremena vidi čak i 90 km udaljeno Azovsko more, pa su pobunjenici s lakoćom kontrolirali pojas od 7 km između uzvisine i Ruske granice. Zbog toga je sredinom srpnja 2014. došlo do prekida opskrbe jedinica ukrajinske vojske koje se bore za uspostavu nadzora nas granicom s Rusijom čime su te jedinice dovedene u okruženje i to u nekoliko odvojenih džepova (kod Izvarina, kod Zelenopille i dr.). Posljedice toga su povlačenje i niz poraza ukrajinske vojske na jugoistočnom bojištu.[4] Ipak, u ofanzivi Ukrajinske vojske krajem srpnja, ukrajinske snage nakratko osvajaju susjedni grad Torez, a po tvrdnjama ukrajinske strane i samu uzvisinu.[5]

Spomenik se 20. kolovoza 2014. urušio zbog oštećenja.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GPW Veterans Celebrate Victory Day At Savur-Mohyla, UKRINFORM, 9 May 2008
  2. Gora Saur Mogila (geographic.org)
  3. Fighting at Saur Mogila eliminated one Ukrainian tank, a sniper and enemy ambush spot (engl.)
  4. Ukrajinska 72. brigada napuštena u okruženju kod mjesta Izvarino. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. srpnja 2014. Pristupljeno 17. srpnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Ukrainian Armed Forces take control of Savur-Mohyla (engl.)
  6. Savur-Mohyla Left Without Obelisk Because of Shelling

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Savur-Mohyla