Secure Shell

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
IP Model
Sloj Protokol
Aplikacijski DNS, DHCP, TLS/SSL, TFTP, FTP, HTTP, IMAP, IRC, NNTP, POP3, SIP, SMTP, SNMP, SSH, Telnet, BitTorrent, RTP, rlogin, …
Transportni TCP, UDP, DCCP, SCTP, IL, RUDP,
Mrežni IP (IPv4, IPv6), ICMP, IGMP, ARP, RARP, …
Podatkovni Ethernet, Wi-Fi, Token ring, PPP, SLIP, FDDI, ATM, DTM, Frame Relay, SMDS, …

SSH - (Secure Shell) je mrežni protokol koji korisnicima omogućuje uspostavu sigurnog komunikacijskog kanala između dva računala putem nesigurne računalne mreže. Tradicionalni mrežni protokoli kao što su Telnet, FTP, RSH i drugi, iako su vrlo praktični i jednostavni za korištenje, ujedno sadrže i jedan veliki nedostatak koji počinje predstavljati sve veće ograničenje na korištenje istih.

Radi se o vrlo niskom nivou sigurnosti koji je implementiran kod većine takovih "starijih" mrežnih protokola, budući da se u vrijeme njihova nastanka nije previše pažnje obraćalo na sigurnost računalnih sustava. U današnje vrijeme kada sigurnosni aspekt predstavlja jedan od najvažnijih elemenata svake računalne mreže taj problem svakodnevno dolazi sve više do izražaja.

Osnovno[uredi VE | uredi]

SSH protokol svoj rad bazira na korištenju kombinacije simetrične i asimetrične kriptografije, metode enkripcije koja omogućuje sigurniji prijenos podataka računalnom mrežom. Ssh obično rabi port 22 tcp/udp, što je na Unix računalima definirano u datoteci /etc/services.

Službene internetske stranice[uredi VE | uredi]