Separator (baterija)

Izvor: Wikipedija
Kod Daniellovog članka elektrode nisu bile u istom elektrolitu (bakrena u otopini bakrova sulfata, cinkova u otopini cinkova sulfata), a elektroliti su odijeljeni poroznom membranom.

Separator je dio baterijskog članka. Uloga mu je mehaničkog odvajanja elektroda radi dodatnog sprječavanja kratkog spoja. Budući da su elektrode uronjene u elektrolit, radi zadržavanja ionske vodljivosti separator je propustan za elektrolit.[1] Separator i oklop spadaju u nereaktivne komponente baterije. Dodaje masu i obujam članku zbog čega se u praksi može iskoristiti samo dio teorijski dostupne energije.[2] Nekad separator služi da se ne bi miješali dva elektrolita ako su kemijski različita sastava da ne bi međureagirali, ali ipak omogućuje protok iona.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. FERArhivirana inačica izvorne stranice od 21. rujna 2020. (Wayback Machine) Spremnici energije - 04 baterije, str. 9 (pristupljeno 23. studenoga 2019.)
  2. FERArhivirana inačica izvorne stranice od 21. rujna 2020. (Wayback Machine) Spremnici energije - 04 baterije, str. 22 (pristupljeno 23. studenoga 2019.)