Sertralin

Izvor: Wikipedija
Sertralin

ZOLOFT® (sertralin - hydrochlorid) spada u skupinu lijekova koji blokiraju ponovni unos (eng. reuptake) serotonina (eng. SSRI - serotonine selective reuptake inhibitor). Molekularna masa mu je 342.7. 1S-cis)-4-(3,4-dichlorophenyl)-1,2,3,4-tetrahydro-N-methyl-1-naphthalenamine hydrochloride je njegov puni kemijski naziv. Daje se oralno za liječenje opsesivno-kompulzivnih poremećaja te za liječenje depresije.

Indikacije[uredi | uredi kôd]

Depresivni poremećaj - poremećaj koji ometa normalno čovjekovo funkcioniranje i to ako se ponavlja do dva tjedna. Javlja se gubitak apetita, poremećaji spavanja, psihomotorna agitacija i retardacija, gubitak libida, osjećaj krivnje, usporeno mišljenje i gubitak koncentracije.

Opsesivno kompulzivni poremećaj - poremećaj koji je karakteriziran stalnim idejama, mislima, impulsima i slikama (opsesije) koje se ego-distonične i repetitivne, svrsishodne i kompulzije koje su bezrazložne...


Panični napadaj - poremećaj koji obilježava intenzivni strah. Prati ga 4 ili više narednih simptoma: palpitacije, znojenje, treskavica, senzacije i gubitak daha, bol u prsima, nauzeja, gušenje, stah od gubljenja kontrole, strah od smrti, parestezije (npr. zujanje u uhu), hladnoća i osjećaj vrućine

Post traumatski poremećaj ili PTSP - engl. post traumatic stress disorder (PTSD) je poremećaj koji se javlja zbog naglog traumatskog događaja npr. smrt nekog bliskog, smrt sudruga-vojnika koji izaziva akutnu reakciju nakon događaja (PTSP u naših vojnika nakon Domovinskog rata). Simptomi se javljaju dvaki put kada se događaji ponavljaju, obilježeni su emocionalno - obojenim i prisilnim mislima, vraćanjem unatrag na proživljene događaje (eng. flashback) i snove, nemogućnošću prisjećanja detalja, gubitak interesa za neke bitne čovjeku aktivnosti, desocijalizacija ili alijenacija (otuđenje čovjeka od okoline), depresivne slike budućnosti, aktivacija autonomnog sustava (budnost jača nego uobičajeno, nagli pokreti, insomnija, smanjena koncentracija, navala bijesa...Da bi se postavila dijagnoza PTSP-a potrebno je da potraju gore navedeni simptomi dulje od mjesec dana.

Socijalna anksioznost - je poremećaj karakteriziran stalnim strahom od drugih ljudi, osobito onih koji nisu dio familije bolesnika. Naknadno pacijenti shvate da je strah pretjeran i bezrazložan. Liječi medikametnozno i psihoterapijom.

Doza lijeka[uredi | uredi kôd]

Daje se per os (tableta) i to 50mg dnevno, obično u jutro, da organizam "ima" serotonina tijekom dana u dovoljnoj koncentraciji. Djeca uzimaju 25mg dnevno.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Poremećaj ejakuliranja u muškarca, suha usta, povećano znojenje, svrbež, anoreksija, nauzeja, dispepsija, insomnija.

Autonomne disfunkcije kao dio nuspojava[uredi | uredi kôd]

Impotencija, povećano slinjenje, hladna koža, midrijaza, a nešto rjeđe glaukom, prijapizam, vazodilatacija...

Farmakokinetika: interakcije lijeka[uredi | uredi kôd]

Interreagira s cimetidinom, varfarinom te nekim CNS lijkovima.


Napomena[uredi | uredi kôd]

Zoloft ne stvara fizičku ovisnost, iako je pitanje ovisnosti o nekom preparatu često povezano s tipom ličnosti bolesnika.Zoloft u pravilu ne uzrokuje debljanje, štoviše ima i zlouporaba Zolofta za mršavljenje.Ako ste primijetili da imate smetnje koncentracije, one mogu, a ne moraju biti uzrokovane Zoloftom, pa to svakako treba reći svom psihijatru.Što se alkohola tiče, bilo bi bolje u potpunosti ga izbjegavati.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  • www.rxlist.com - referentna stranica za lijekove koje koristi MF u Zagrebu
  • Encarta encyclopedia deluxr, Microsoft Corporation (r) 2009.