Sertralin

Izvor: Wikipedija
Molekula sertralina.

Sertralin, poznat i kao Zoloft, antidepresiv je koji spada u skupinu lijekova koji sprječavaju ponovni unos serotonina u neuron (eng. serotonine selective reuptake inhibitor – SSRI). Koristi se u liječenju depresije, socijalne anksioznosti, paničnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja te PTSP-a.

Doza lijeka[uredi | uredi kôd]

Doziranje varira, no uobičajena doza za većinu indikacija je 50 mg dnevno. U praksi doziranje gotovo nikada ne premašuje 200 mg dnevno. Sertralin može uzrokovati nesanicu pa ga je uputno uzimati ujutro. Uobičajena doza za djecu i adolescente je 25 mg dnevno.

Nuspojave[uredi | uredi kôd]

Poremećaj ejakulacije u muškaraca, suha usta, povećano znojenje, svrbež, anoreksija, nauzeja, dispepsija, nesanica.

Interakcije[uredi | uredi kôd]

Postoje interakcije sertralina s cimetidinom, varfarinom te nekim drugim lijekovima koji utječu na rad središnjeg živčanog sustava.

Napomena[uredi | uredi kôd]

Sertralin ne stvara fizičku ovisnost, iako je pitanje ovisnosti o nekom preparatu često povezano s tipom osobnosti bolesnika. Naime, osobe s poremećajima osobnosti iz skupine B (eng. Cluster B) pod povećanim su rizikom za zlouporabu tvari.

Sertralin u pravilu ne uzrokuje debljanje, štoviše zabilježene su i zlouporabe sertralina za mršavljenje.

Konzumaciju alkohola za vrijeme liječenja sertralinom treba izbjegavati zbog depresivnog učinka na središnji živčani sustav.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • www.rxlist.com - referentna stranica za lijekove koje koristi MF u Zagrebu
  • Encarta encyclopedia deluxr, Microsoft Corporation (r) 2009.


    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!