Shelly Tambo

Izvor: Wikipedija
Shelly Tambo
Lik iz serije Život na sjeveru
Premijera "Pilot"
Odlazak "Tranquility Base"
Kreator Joshua Brand, John Falsey
Glumi Cynthia Geary
Broj epizoda 110
Detalji
Spol žena
Zanimanje konobarica
Obitelj Gorman Tambo (otac)
Djeca Miranda
Vjera katolicizam
Nacionalnost Amerikanka

Shelly Tambo je fikcionalni lik iz televizijske serije Život na sjeveru. Glumila ju je Cynthia Geary. Shelly se prvi put pojavljuje u pilot epizodi (emitiranoj 12. srpnja 1990.) kao mlada djevojka šezdesetogodišnjeg Hollinga Vincouera. Par živi u svojem baru, The Brick, u centru Cicelyja na Aljaski.

Fikcionalna biografija[uredi | uredi kôd]

Shelly je bila srednjoškolska kraljica ljepote iz Saskatoona, koju je u Cicely doveo Hollingov najbolji prijatelj, lokalni milijunaš i bivši astronaut Maurice Minnifield. Prisjećanja u epizodi "Only You" prikazuju Hollingova, Mauriceova i Shellyna kontradiktorna prisjećanja o tome kako se ona zaljubila u Hollinga. Mauriceova ljubomora zbog gubitka Shelly bila je česti zaplet u nastavku serije.

Shellyn otac pojavljuje se prvi i posljednji put u epizodi prve sezone "Dreams, Schemes and Putting Greens". U njoj spominje kako se ženio četiri puta,[1] a serija sugerira kako je bio samo sporadično uključen u njen odgoj. Kako razlika između njenih godina i godina njene majke nije velika, majka se ponekad pretvara da su zapravo sestre. Shellyni osjećaji po tom pitanju ponekad su bili pomiješani. Relativna mladost i nezrelost njene majke Shelly doživljava kao dokaz njene "otkačenosti", ali joj isto tako onemogućava razgovore tipa majka-kćer.

Veza s Hollingom[uredi | uredi kôd]

U epizodi "Dreams, Schemes and Putting Greens" koja se odvija godinu ili dvije nakon njenog useljenja k Hollingu, Shelly vjeruje da je trudna i umalo se uda za Hollinga. On je prvi put ostavlja na oltaru zbog straha da će je nadživjeti i ostati nesretan što se dogodilo njegovu ocu i djedu. Drugi put je nagovara da odustane od svečanosti. U epizodi "Sex, Lies and Ed’s Tape" Shelly saznaje da je umalo imala histeričnu trudnoću. U istoj epizodi, Holling ostaje šokiran po saznanju da je Shelly još udana za bivšeg kolegu iz srednje škole Waynea Jonesa, koji dolazi u Cicely kako bi od nje zatražio razvod. Shelly se konačno razvodi od Waynea preko radija u epizodi "Oy Wilderness". Holling i Shelly kasnije dobivaju kćer, Mirandu. Shelly je tijekom trudnoće proživjela epizodu tijekom koje je, umjesto govorenja, pjevala. Osim toga, tečno govori španjolski i talijanski.

Shelly se na kraju udala za Hollinga, potaknuta vizijama plesača, ali je inzistirala da to bude samo nominalni brak.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Iako dobrodušna, Shelly je portretirana kao naivna ili površna. U epizodi "Sex, Lies and Ed’s Tape", otkriva se da se udala za Waynea samo kako bi je on prestao prositi. U epizodi "All Is Vanity" Shelly se uzbudi nakon što se Holling suprotstavi vlasniku bara, a zatim ga umalo natjera da se podvrgne obrezivanju kako bi dokazao svoju muškost. Shelly postaje ljubomorna na Hollingovo staro prijateljstvo sa ženom njegovih godina u epizodi "Slow Dance" jer se čini kako imaju više toga tajedničkoga, ali se utješi nakon što joj Holling kaže da je zainteresiran samo za Shellyno tijelo, a ne njen um. U epizodi "Spring Break", nakon što se mještani počnu ponašati neprirodno zbog dolaska proljeća, Shellyno odstupanje očituje se u opsesivnom čitanju Duge D. H. Lawrencea iako je ne može razumjeti.

Shelly je po odgoju katolkinja, što smatra teškim za prakticiranje u Cicelyju, jer je Chris Stevens (koji je zaređen nakon javljanja na oglas u Rolling Stoneu) jedini lokalni svećenik. Chris obavlja njeno vjenčanje za Hollinga u epizodi "Dreams, Schemes and Putting Greens", a improvizira i ispovijed za nju nakon što postane ovisna o televiziji i TV-kupnji u epizodi "Goodbye to All That". Shelly u epizodi "Seoul Mates" čezne za tradicionalnom božićnom misom.

Uloga Shelly isprva je bila namijenjena Indijanki sve dok se Geary nije pojavila na audiciji.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. ožujka 2021. Pristupljeno 9. srpnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. kolovoza 2008. Pristupljeno 9. srpnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]