Shoalwater Bay Indijanci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Shoalwater Bay (Atsmitl) /Atsmitl je chehalis-ime za Shoalwater Bay. Sami sebe nazivaju Cht'at͡simĭhlch [1], u značenju People of the Enclosed Bay,/ Pleme salishan ili Chinookan Indijanaca Lower Chehalis, nastanjeno na sjevernom kraju istoimenog zaljeva, Washington. Prema Curtisu, po svome jeziku, ne razlikuje se mnogo od lower chehalisa [1], dok prema Hodgeu oni govore chinookan jezikom[2]. Naselja su im smještena na obali zaljeva od sadašnjeg grada Northcove do ušća Palux Rivera, kao i na Willapa Riveru do Raymonda.

Prema jednom Shoalwater Bay informantu ovih sela bilo je deset (oko 1840. godine) sa 50 kuća i 1,000 duša. Mnogi od plemena, iz dva njihova sela, ženili su se za Činuke nastanjene na južnoj obali Shoalwater Baya, dok su iz druga 3 ili 4 sela sa Willapa Rivera pomiješali sa Willapa Atapaskima, sa gornjeg toka rijeke.[1] Nešto Shoalwater Baya sada je nastanjeno u Georgetownu, a ostali na rezervatu Chehalis.

Bavili su se ribolovom (losos i druga riba) i sakupljanjem bobica. Njihov poglavica George Allen Charley (1889-1935) bio je među posljednjim Indijancima sjeverozapadne pacifičke obale sa izvršenom deformacijom lubanje.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]