Siribhoovalaya

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Siribhoovalaya (Kannada: ಸಿರಿಭೂವಲಯ) je jedinstveno višejezično djelo, koji je napisao džainistički redovnik Kumudendu Muni. Djelo je jedinstveno i po tome što ne porabi abecede, već je u potpunosti napisano u Kannada brojevima 1-64.

Saangathya metar uobičajen u klasičnom Kannada pjesništvu je utiliziran u djelu. Djelo je strukturirano u različnim uzorcima ili bandhama u obliku 729 (27×27) koji predstavljaju abecede u otprilike 18 pisama i više od 700 jezika. Neki od razriješenih uzoraka su Chakrabandha, Hamsabandha, Varapadmabandha, Sagarabandha, Sarasabandha, Kruanchabandha, Mayurabandha, Ramapadabandha, Nakhabandha, itd. Čim se neki od ovih uzoraka odredi i dekodira, sadržaj se može pročitati. S obzirom da nijedan suvremeni pandit ne umije tečno iščitavati drevne ezoterične metričke uzorke, djelo se dekodira uz pomoć računala.

Djelo se procjenjuje da ima oko 600 000 stihova, gotovo 6 puta više od staroindijskog epa Mahabharata, koje je sȃmo 8 puta veće od Ilijade i Odiseje skupa. Sveukupno sadrži 26 poglavlja, od čega su 3 dekodirana uz pomoć računala. Autor vješto i elokventno izlaže mnoge filozofije poznate i klasičnih djela džainizma. Pored Kannade, djelo sadrži i napise u mnogim drugim jezicima, kao što su Marathi, Telugu, Malayam, Prakrt, Sanskrt itd. Ključ za čitanje napisa u drugim jezicima jest dodjela različitih abeceda različitim brojevima. Procjenjuje se da djelo sadrži sva glavna sanskrtska djela, kao što su Ramajana, Mahabharata, Vede i Upanišade, čiji se pojedini dijelovi dadu iščitati dekodiranjem uzorka zapisa.

Vjeruje se da djelo sadrži vrijedne podatke od različnim znanostima uključujući fiziku, zvjezdoznanstvo, medicinu, povijest, svemirska putovanja itd.

Iako napisano u Kannadi, brojačni zapis djela omogućuje poznavateljima drugih jezika da iščitavaju i razumiju djelo na lucidan način. Kaže se da su sve umjetnosti i književnosti isprepletenu u sveukupno 718 jezika, zakrabuljene u matematičko i znanstveno platno, koje djelo čini veličanstvenim i fascinantnim.