Skupština Srijema u Rumi

Izvor: Wikipedija

Skupština Srijema održana u Rumi 24. studenoga 1918. bio je skup sastavljen uglavnom od Srba. Na toj skupštini donesena je odluka o pripajanju Srijema Srbiji, ako ne dođe do ujedinjenja sa Srbijom.[1]

Ovim činom su sudionici gotovo proglasili otcjepljenje od Hrvatske, izrazivši da ne žele biti u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji ako se ova ne ujedini sa Srbijom.

Odlučili su da će se Kraljevini Srbiji prisajediniti preko Narodnog vijeća u Zagrebu, odnosno Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Predvidili su da ako se ne ujedini Država SHS i Srbije, tada bi se Srijem izravno pripojio Kraljevini Srbiji. S obzirom na kasniji tijek događaja, "Banat, Bačka i Baranja" su se sjedili sa Srbijom 25. studenoga, a Srijem je u novu državu ušao 1. prosinca 1918. godine stvaranjem Kraljevine SHS.

Dan nakon Srijemske skupštine, 25. studenoga održana je Velika narodna skupština Srba, Slovaka, Bunjevaca i drugih Slavena u Novom Sadu na kojoj su zastupnici Velike narodne skupštine njih ukupno 757 biranih u 211 općina, jednoglasno donijeli odluku kojom se Banat, Bačka i Baranja pripajaju Kraljevini Srbiji.[2] Skupština je održana poslije ulaska srpske vojske u Novi Sad na kraju rata. Ova druga skupština nije bila tako demokratska jer svi sudionici nisu bili prava da odlučuju, a među sudionicima bilo je neistomišljenika, no zbog vojske i mase spremne na linč nisu se usudili prigovoriti. Mnogo povjesničari ocijenili su da je najznačajniju ulogu u donošenju i sprovođenju odluke o odvajanju Vojvodine od tadašnje Ugarske i pripajanju Srbiji imao Jaša Tomić, koji je bio na čelu Srpskog narodnog odbora formiranog u Novom Sadu na samom kraju Prvog svjetskog rata. Odlukama od 24. i 25. studenoga su zaokružene i ostvarene vjekovne težnje ogromne većine srpskog stanovništva Vojvodine. [3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) Nova srpska politička misao Na današnji dan 1918. godine Skupština u Rumi donela je odluku da se Srem prisajedini Kraljevini Srbiji, 24. studenoga 2018. (pristupljeno 2. kolovoza 2020.)
  2. (srp.) BalkanPost Predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pastor rekao je da 94. obljetnicu pripajanja Vojvodine Srbiji, "netko vjerovatno slavi, a netko samo obilježava taj datum". 25. studenoga 2012. (pristupljeno 2. kolovoza 2020.)
  3. (srp.) Radiotelevizija Srbije Tanjug: Godišnjica prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Srbiji 25. studenoga 2009. (pristupljeno 2. kolovoza 2020.)