Smack My Bitch Up

Izvor: Wikipedija
»Smack My Bitch Up«
The Prodigy
Singl s albuma The Fat of the Land
Objavljeno 17. studenog 1997.
Žanr big beat
Trajanje 4:45
Izdavač XL Recordings
Maverick Records
Tekstopisac Liam Howlett
Producent(i) Liam Howlett
Kronologija singlova – The Prodigy
"Breathe"
(1996.)
"Smack My Bitch Up"
(1997.)
"Baby's Got a Temper"
(2002.)

"Smack My Bitch Up" je pjesma britanskog elektro sastava The Prodigy, objavljena kao treći i posljednji singl s njihovog trećeg studijskog albuma The Fat of the Land. Smatra se kontroverznom zbog riječi i videospota (ime pjesme na hrvatskom znači: "Udari moju kurvu").

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

Tokom cijele pjesme ponavljaju se stihovi "Change my pitch up / Smack my bitch up". Članovi sastava su se branili da je pjesma krivo interpretirana, te da ne potiče nasilje nad ženama.[1] Na festivalu u Readingu 1998. došlo je do nesuglasica, kad ih je sastav Beastie Boys zamolio da ne odsviraju pjesmu.[2][3]

Originalni vokali su iz pjesme "Give the Drummer Some" Ultramagnetic MCs-a, a originalni stihovi "Switch up change my pitch up / Smack my bitch up like a pimp" od repera Kool Keitha. Ženske vokale u pjesmi izvodi Shahin Badar. Također, sadrži i dijelove pjesama "Funky Man" Kool & the Ganga i "In Memory Of" Randyja Westona.

Videospot za pjesmu je režirao Jonas Åkerlund. Sniman je iz prvog lica, a prikazuje noćni izlazak, sa scenama alkoholiziranja, šmrkanja kokaina, vandalizma, nasilja, golotinje i seksa. Na kraju spota, kad se nakon seksa sa striptizetom pogleda u ogledalo, vidi se da je protagonist zapravo bila žena.

Izvori[uredi | uredi kôd]