Prijeđi na sadržaj

Smješko

Izvor: Wikipedija
Standardni žuti smješko

Smješko (eng. smiley) pojednostavljeni je likovni i grafički prikaz ljudskog lica, kojim se izražavaju osjećaji. Simbolizira osmijeh.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Američki likovni umjetnik i tadašnji vlasnik reklamne agencije Harvey Ball, osmislio je smješka (na slici) 1963. prilikom spajanja osiguravajuće tvrtke s manjim osiguravajućim društvom, da bi se oraspoložili zaposlenici uzrujani ovim udruživanjem.[1]

Smješko je i tipografski znak koji predstavlja i ostale ljudske emocije. Izrađuje se od dvotočja, crtice i zagrade. Postoje i ostale verzije s drugim znakovima.

Najstarija zabilježena upotreba smješka ili smajlija bila je 1881. u američkom satiričnom magazinu Puck. To su bili grafički znakovi složeni od rečeničnih znakova kojim se izražavaju smijeh, iznenađenje, razočaranje, ljutnja i slično. U tom časopisu on je iznesen kao šaljiva dosjetka, ne kao utvrđen sustav.

Francuski novinar Franklin Loufrani, 1971. smješkom je označavao dobre vijesti u novinama. Iste godine žutog nasmijanog smješka je zaštitio kao marku, i popularizirao ga u širokoj primjeni na raznim uporabnim predmetima.[2]

Jednostavni znakovi ili simboli koji izražavaju osjećaje i psihička stanja, koriste se u pismenoj komunikaciji, kada se na jednostavan i lako razumljiv način žele prenijeti osjećaji. Smješko pomaže u izražavanju tona glasa i izraza lica, što u komunikaciji pismom nije moguće. Smajliji su osobito popularni u komunikaciji putem interneta, gdje se najviše i koriste.

Grafički znakovi za emocije[uredi | uredi kôd]

U tekstu, smješko se piše položeno

Znakovi za izražavanje emocija i raspoloženja bili su poznati i prije. No, prepoznatljive znakove složene od rečeničnih znakova koji izražavaju osjećaje, tek je 19. rujna 1982. Scott Fahlman, američki bazični znanstvenik informatike, na sveučilišnom preteči današnjih mrežnih foruma,[3] predložio za redovnu upotrebu. Predložio je to na sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu, nakon čega su se ovi znakovi počeli učestalo koristiti.

Izvorni zapis prve upotrebe interpunkcijskog smješka[uredi | uredi kôd]

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: <Scott E Fahlman Fahlman at Cmu-20c>

I propose that the following character sequence for joke markers:
:-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use
:-(

Značenja pojedinih smješaka[uredi | uredi kôd]

Smješci u obliku znakova mogu izgledati ovako:

Tipografski smješko Značenje
:-) klasični nasmijani s nosem (Unicode: ☺ #263A)
:-( klasični tužni s nosem (Unicode: ☹ #2639)
:) klasični nasmijani bez nosa
:( klasični tužni ili ljuti, poznat još kao ljutko, bez nosa

Kao smješko u obliku slike koriste se ovakvi primjeri:

Smješko Objašnjenje Primjeri pisanja
Jednostavni :) (: :] [: =) (= :-) (-:
Zbunjeni :S S: :/ :\ /: o_O O_O o.O O.O
Jednostavni ljutko :( ): :[ ]: :'( )':
Šokirani :O O: :o o:
S isplaženim jezikom :P q: :p 1
Sa velikim osmijehom :D :]] [[:
Poljubac :* 2

Napomena:
1 - kod ASCII tipkovnica
2 - ponekad se miješa sa smajlijem :P

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.nytimes.com/2001/04/14/us/h-r-ball-79-ad-executive-credited-with-smiley-face.html
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. prosinca 2009. Pristupljeno 14. prosinca 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www-2.cs.cmu.edu/~sef/sefSmiley.htm

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Smješko