Snimatelj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Snimatelj emisije Dobro jutro, Hrvatska

Snimatelj je[1] osoba koja snima film ili video s pomoću kamere i koja je izvršno odgovorna za optički izgled filmske slike.[2]Snimatelj koji snima filmske scene zove se direktor fotografije ili filmski snimatelj.U Hrvatskoj se za osobu koja uživo snima televizijsku emisiju ili javljanje uživo kaže kamerman.

Opis[uredi VE | uredi]

Snimanje reklame za Karlovačko

Snimatelj koji odlučuje o temeljnom stilu snimanja i o ključnim značajkama filmske slike u svakom pojedinom kadru naziva se katkad direktor fotografije, a on može, ali i ne mora, upravljati i samom kamerom. Ako ne upravlja, tada se osoba za kamerom, podređena direktoru fotografije, naziva žargonski švenker ili kamerman. Ako se snima s više kamera, razlikuje se glavni snimatelj, koji snima glavni dio filma i upravlja radom drugih snimatelja, i pomoćni snimatelji (tzv. druge, treće... kamere), koji snimaju tek neke dijelove filma, odnosno isti prizor iz drugih vizura.[3]Snimatelj je osoba koja vješto rukuje s foto i video kamerom , snima sve televizijske serije , dokumentarne , igrane , animirane (trik) filmove , reklame , promotive spotove.Snimatelj mora biti strpljiv i staložen u svom radu te truditi se da prenese svojom slikom u pokretu što više informacija gledatelju.

Snimatelj surađuje s ostalim članovima filmske ekipe, a posebno sa snimateljem zvuka, scenografom, i naravno redateljem kao i montažerom. Zvanje akademski filmski i televizijski snimatelj stječe se na Akademiji dramskih umjetnosti. U Republici Hrvatskoj najpoznatija je te najstarija Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje su studirali mnogobrojni hrvatski filmski i televizijski snimatelji ( Enes Midžić,Thomas Krstulović,Vanja Černjul,Predrag Dubravčić,Nikola Tanhofer -osnivač i utemeljitelj , Sandra Vitaljić,Šime Strikoman,Vjeran Fio i dr. ).

Važno znanje snimatelja je s područja fotografije i oblikovanja rasvjete.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Enes Midžić - O slici pokretnih slika-kadar i stanja kamere
  2. http://hol.lzmk.hr/clanak.aspx?id=36961 (preuzeto 27. srpnja 2013.)
  3. http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=36961 (preuzeto 27. srpnja 2013.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Snimatelji iz Hrvatske
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još materijala na temu: Snimatelji