Socijalna zaštita

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Socijalna skrb)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Socijalna zaštita ili socijalna skrb je pojam koji se odnosi na novčane ili druge doprinose zajednice kako bi se osiguralo ostvarivanje osnovnih potreba ljudskog postojanja; također i na administrativnu, stručnu i drugu pomoć osobama koje nisu posve u stanju da vode brigu o svojim interesima i osigurati si zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Definicija usluga i osnovnih potreba ovisi o vrijednosnim sustavu pojedinih zajednica koje podliježu i stalnim promjenama.

Praktično svaka povijesna država imala je stanoviti sustav socijalne pomoći i propise kojima se osiguravao opstanak siromašnih, invalida, udovica i djece bez dovoljne skrbi. Tako u židovskoj vjerskoj tradiciji postoji vjerska obveza brige sa siromašne tzdekah, u islamskoj analognu funkciju obavlja ustanova zekata, a u kršćanstvu je osim poticanja privatnog davanja milostinje postojao pravno uređeni sustav brige za potrebite putem vrlo raširenog sustava kršćanskih bratovština te raznih crkvenih redova.

Danas je većini razvijenih i pravnih država kao primjerice u Hrvatskoj mjere socijalne zaštite određene su zakonom. Sredstva osigurava a provedbu u velikoj mjeri organizira vlada.

Socijalna zaštita može biti organizirana od strane dobrotvornih organizacija, neformalnih društvenih skupina, vjerskih skupina, ili međuvladinih organizacija.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Vista-Login Manager2.png Nedovršeni članak Socijalna zaštita koji govori o sociologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.