Softver otvorenog koda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Softver otvorenog koda (en. Open-source software) odnosi se na softver čiji je izvorni kod dostupan u okviru open source licence svim korisnicima koji mogu mijenjati, prepravljati i unaprijeđivati njegov sadržaj. To znači da uz open source programe dolazi i cijeli izvorni kod u jednom od programskih jezika, stoga se može i mijenjati sam program. Ovo nije slučaj sa plaćenim softverom.

Godine 1998., skupina pojedinaca predstavila je termin "otvoreni kôd" koji bi zamijenio "slobodni softver". Taj potez je označio početak softvera otvorenog koda koji se mogao slobodno preuzimati sa interneta, te u isto vrijeme imati pristup i prepravljati njegov izvorni kod.

Izvještaj iz 2008. ustvrdio je da je model poslovanja zasnovan na softveru otvorenog koda uštedio krajnjim korisnicima oko 60 milijardu američkih dolara.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rothwell, Richard (5. kolovoza 2008.). "Creating wealth with free software". Inačica izvorne stranice arhivirana 8. rujna 2008.. http://www.freesoftwaremagazine.com/community_posts/creating_wealth_free_software Pristupljeno 8. rujna 2008. 
  2. (2008-04-16). Standish Newsroom — Open Source. Tiskovno izdanje. Preuzeto 2008-09-08.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Softver otvorenog koda