Sonic: Super jež

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sonic: Super jež
Sonic Super jež.png
Producent Jeff Fowler
Godina izdanja 2020.
Trajanje 99 minuta
Država Sjedinjene Američke Države

Japan

Proračun $81–95 milliona
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Sonic: Super jež (engl. Sonic the Hedgehog) je akcijski film iz 2020. napravljen na temelju franšize Sonic the Hedgehog. Film je režirao Jeffa Fowler i napisao Pat Casey i Josh Miller. Sonicu glas daje Ben Schwartz i Jim Carrey tumači lik Eggmana. U filmu, Sonic se udružuje sa šerifom Tomom Wachowskim, da nađe svoje izgubljene prstenove i pobijegne od Eggmana.

Razvoj filma je počeo 1990.- ima, ali nije prešao fazu planiranja sve dok Sony Pictures nije stekao filmska prava 2013. godine. Produkcija je uključivala suradnju japanskog studija Marga Animation Planet Sega Sammyja, s Fowlerom koji je priveden za režiju 2016. Nakon što je Sony preokrenuo projekt, Paramount Pictures ga je preuzeo 2017. Veći dio glumačke postave potpisan je u kolovozu 2018. i glavno snimanje filma odvijalo se između rujna i listopada te godine u Vancouveru i na otoku Vancouver. Nakon negativne reakcije na prvi trailer 2019., puštanje filma je kasnilo tri mjeseca kako bi redizajnirali Sonica.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Sonic, vanzemaljski plavi jež koji može trčati nadzvučnim brzinama, nađe se u potrazi za plemenom ehida zbog svoje moći. Njegov čuvar, Owl Longclaw, daje mu vreću s prstenovima koji mogu kreirati portale na drugim planetima, koristeći jedan da ga pošalje na Zemlju dok ga ona štiti od ehida, a također daje Sonic mapu planetu ispunjenom gljivama na korištenje ako na Zemlji nađe probleme. Deset godina kasnije, Sonic uživa u tajnom životu u blizini gradića Green Hills u državi Montana, ali čezne za prijateljstvom. Idolizira lokalnog šerifa, Tom Wachowski i njegovu suprugu veterinara, Maddie, nesvjesni da se par uskoro planira preseliti u San Francisco, jer je Toma angažirala policijska uprava San Francisca.

Jednu noć Sonic, sav tužan i depresivan, počne igrati bejzbol sam samcat. Postao je još tužniji, pa je rezultatom tuge, trčao oko bejzbol terena, i time stvorio elektromagnetni impuls. Eggman postaje zadužen od strane Ministarstva Obrane Sjedinjenih Američkih Država da sazna razlog elekromagnetnog impulsa. Eggman uspije saznati, i time počne tražiti Sonica, koji se krije u šerifovoj šupi. Šerif je saznao za Sonica i slučajno ga upucao sa sredstvom za smirenje. Šerif je nosio majcu na kojoj piše ''San Francisco'', i kada je upucao Sonica sa sredstvom za smirenje, Sonic je pročitao ''San Francisco'', i slučajno bacio jedan prsten, čime otvara portal i baca vreću sa prstenovima u portal koji vodi do San Francisca. Šerif se složi da pomogne Sonicu da se sakrije od Eggmana u njegovoj kući.

Eggman nailazi na jedno od Sonic-ovih dlaka, otkrivajući snagu s u njemu sa kojom može potaknuti svoje robove i postaje opsjednut hvatanjem Sonica. Dok ih pronalazi, Tom razgovara o svojim planovima napuštanja Green Hillsa (grada u kojem Sonic živi), što Sonic ne odobrava. Ubrzo nakon poraza robota koji je poslao Robotnik, eksplozija ozljeđuje Sonica. Stigavši ​​u San Francisco, Tom ga dovodi do Maddie, koja ga oživljava. Dok Tom objašnjava Maddie svoju situaciju, Sonic dobiva novi par tenisica od Maddieine nećakinje. Grupa se upućuje na piramidu Transamerica, gdje je sletila Sonicina vreća prstenova, i obnavlja ih. Robotnik stiže u letećem zrakoplovu i napada ih, prisiljavajući Sonic da upotrijebi prsten kako bi Toma i Maddie poslali na Green Hills.

Sonic bježi od Eggmana koji koristi snagu Sonicovog pera da odgovara njegovoj brzini. Njih dvoje sudjeluju u potjeri širom svijeta, da bi se na kraju vratili na Green Hills. Robotnik onesposobljava Sonica, ali Tom i ostali mještani interveniraju, omogućujući Sonicu da povrati snagu i povrati izgubljenu energiju. Nadvladavši Robotnika, Sonic ga poražava šaljući ga na planet gljiva. Nakon incidenta, Tom i Maddie odlučuju ostati u Green Hillsu i pustiti Sonica da živi s njima. Američka vlada briše sve dokaze o događajima, uključujući zapise o postojanju Eggmana. U međuvremenu, ludi Eggman, koji je još u posjedu Sonicovog pera, započinje zavjeru svoje osvete.

U zadnjoj sceni, može se viditi Sonicov prijatelj Tails, koji započinje potragu za Sonicom.

Hrvatska sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Ime lika Engleski glas/Glumac[1] Hrvatski glas[2]
Sonic Ben Schwartz Luka Bulović
Tom Wachowski James Marsden Ivan Đuričić
Doktor Robotnik/Eggman Jim Carrey Ivan Šarić
Agent Stone Lee Majdoub Ivan Dečak
Maddie Wachowski Tika Sumpter Ana Magud
Wade Whipple Adam Pally Ronald Žlabur
Rachel Natasha Rothwell Daria Knez Rukavina
Ludi Carl Frank C. Turner Ranko Tihomirović

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sonic the Hedgehog (2020) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt3794354/fullcredits, pristupljeno 15. kolovoza 2020. 
  2. - CineStar Cinemas. blitz-cinestar.hr. Pristupljeno 10. prosinca 2020.