Prijeđi na sadržaj

Sotonistička Crkva

Izvor: Wikipedija
Službeni simbol LaVeyanskog sotonizma, ikona Bafometa

Sotonistička Crkva ili Crkva Sotone (eng. Church of Satan) religijska je organizacija posvećena sotonizmu propisanom u Sotonističkoj Bibliji. Sotonističku crkvu je osnovao Anton Szandor LaVey na Valpurginu noć, 30. travnja 1966. godine, u Crnoj kući u San Franciscu, Kaliforniji. Anton LaVey bio je visoki svećenik sotonističke crkve sve do smrti 1997. godine, a 2001. godine nasljeđuje ga Peter H. Gilmore. Iste godine sotonistička crkva premješta sjedište u Manhattan, New York City, New York.[1][2]

Sotonistička crkva ne vjeruje u đavla, ni u kršćansko ili islamsko poimanje sotone.[3][4] Visoki svećenik Peter H. Gilmore opisuje članove Crkve kao "skeptične ateiste", prihvaćajući hebrejski korijen riječi "Sotona" kao "protivnik".[5] Crkva vidi Sotonu kao pozitivan arhetip koji predstavlja ponos, individualizam i prosvjećivanje, te kao simbol protivljenja abrahamskim religijama za koje je LaVey smatrao da potiskuju prirodne ljudske instinkte.

Članstvo je dostupno u dvije razine: registrirano i aktivno članstvo. Registrirani članovi službeno se asociraju s crkvom tako da ispune potreban obrazac i plate naknadu za registraciju.[6] Aktivno članstvo dostupno je onima koji žele primiti aktivniju ulogu u crkvi, a sama prijava za aktivno članstvo je opsežnija nego ona za registrirano članstvo.[7] Prema Sotonističkoj crkvi, formalno članstvo nije preduvjet da bi neka osoba sebe smatrala sotonistom, potrebno je samo živjeti prema načelima opisanim u Sotonističkoj Bibliji.[8] Crkva ne objavljuje službene podatke o broju članova. Članovima pruža ceremonije vjenčanja, pogreba i krštenja (u smislu obreda inicijacije, nepovezano s kršćanskim obredom krštenja). Ceremonije predvodi član svećenstva Crkve.

Crkva održava puristički pristup sotonizmu kakvog je zamislio LaVey, a ne priznaje legitimnost bilo kojih drugih organizacija koje tvrde da su sotonisti.[9] Akademska zajednica slaže se da ne postoji nikoja pouzdano dokumentirana sotonistička organizacija koja je kontinuirano postojala prije osnivanja Sotonističke Crkve.

Vjerovanja

[uredi | uredi kôd]

Sotonistička crkva ne vjeruje u Sotonu kao biće koje postoji doslovno i LaVey nije podržavao štovanje Sotone kao božanstva. U intervjuu s Davidom Shankboneom, visoki svećenik Peter H. Gilmore rekao je da je "svatko tko vjeruje u nadnaravna bića na nekoj je razini lud. Bilo da vjeruju u đavla ili boga, oni se odriću razuma."[10] Gilmore definira riječ "Sotona" kao "model ili način ponašanja", napominjući da u hebrejskom jeziku ta riječ znači "suparnik" ili "protivnik", što se može tumačiti kao "onaj koji ispituje".[10] Gilmore smatraje da sotonizam počinje kao ateizam i poprima pogled da je svemir ravnodušan: "Ne postoji Bog, ne postoji đavao. Nikoga nije briga!"[10] LaVey je želio učvrstiti svoj sustav vjerovanja u sekularističkom pogledu temeljenom na prirodnim znanostima, pružajući mu ateističke temelje za kritiziranje kršćanstva i drugih nadnaravnih vjerovanja.[11] Legitimizirao je svoju religiju istaknuvši njenju racionalističku prirodu, što je u kontrastu s, prema njegovom mišljenju, nadnaravnom iracionalnošću velikih religija.[12]

Povijest

[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
 1. Melton, John Gordon. 19. listopada 2000. Church of Satan. Britannica.com (engleski). Pristupljeno 2. listopada 2017.
 2. History of the Church of Satan. Church of Satan (engleski). Pristupljeno 2. prosinca 2017.
 3. F.A.Q. Fundamental Beliefs. Church of Satan (engleski). Pristupljeno 2. prosinca 2017.
 4. Church of Satan: Church of Satan fast facts and introduction. ReligionFacts (engleski). 17. ožujka 2015. Pristupljeno 3. prosinca 2017.
 5. Kerns, Tom. ha satan: the adversary. Phylosophy 101 (engleski). Pristupljeno 2. prosinca 2017.
 6. Registered Membership in the Church of Satan. Church of Satan (engleski). Pristupljeno 3. studenoga 2017.
 7. Active Membership in the Church of Satan. Church of Satan (engleski). Pristupljeno 3. prosinca 2017.
 8. F.A.Q. Membership. Church of Satan (engleski). Pristupljeno 3. prosinca 2017.
 9. Ohlheiser, Abby. 7. studenoga 2014. The Church of Satan wants you to stop calling these 'devil worshiping' alleged murderers Satanists. The Washington Post (engleski). Pristupljeno 3. prosinca 2017.
 10. a b c Shankbone, David. 5. studenoga 2007. Satanism: An interview with Church of Satan High Priest Peter Gilmore. Wikinews (engleski). Pristupljeno 26. prosinca 2018.
 11. Lewis 2002, p. 4; Petersen 2005, p. 434.
 12. Lewis 2002, str. 4. Pogreška u predlošku sfn: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFLewis2002 (pomoć)

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti

[uredi | uredi kôd]
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sotonistička Crkva
Nedovršeni članak Sotonistička Crkva koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.