Spartak (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spartak
Spartacus-Blood-and-sand.jpg
Uvodni naslov 1. sezone (Krv i pijesak)
Naslov izvornika
Spartacus
FormatPovijesna drama
AutorSteven S. DeKnight
RazvojDeKnight Productions/Starz Originals
GlazbaJoseph DoLuca
GlumciAndy Whitfield

Liam McIntyre
John Hannah
Manu Bennett
Jai Courtney
Peter Mensah
Nick E. Tarabay
Craig Parker
Viva Bianca
Katrina Law
Dustin Clare
Jaime Murray
Marisa Ramirez
Dan Feuerriegel
Lesley-Ann Brandt
Lucy Lawless
Brett Tucker

Cynthia Addai-Robinson
Država podrijetlaFlag of the United States.svg SAD
JezikEngleski
Broj epizoda30 (sveukupno)
Broj sezona3 (+ 1 sezona prošlih događanja, eng. prequel)
Produkcija
ProducentChloe Smith

Charles Knight

Aaron Lam
Izvršni producent(i)Steven S. DeKnight

Robert Tapert
Sam Raimi

Joshua Donen
UrednikGary Hunt
Jonathan Woodford-Robinson
LokacijaFlag of New Zealand.svg Novi Zeland
Trajanje epizode53 - 60 minuta
Prikazivanje
TV kućaStarz
U HrvatskojHBO
Emitiranje22. siječnja, 2010.12. travnja, 2013.
Vanjske poveznice
Stranica Internetska stranica

Spartak (eng. i lat. Spartacus) je američka televizijska povijesna drama autora Stevena S. DeKnighta. Serija je temeljena na pokretnom stripu (motion comic). Premijerno je prikazana 22. siječnja, 2010. preko američkog TV programa Starz. Serija je inspirirana povijesnom ličnosti - Spartakom, tračkim gladijatorom koji je od 73. do 71. pr. Kr. bio vođa gladijatorske pobune protiv Rimske Republike. Izvršni producenti su Steven S. DeKnight i Robert Tapert fokusirani na ustrojavanje događaja Spartakovog zamračenog ranog života koji vode do početka povijesnih rekorda. Serija je ocijenjena kao TV-MA (znači da programski sadržaj nije primjeren za osobe manje od 17 godina) zbog grafičkog nasilja, jakog seksualnog sadržaja i psovanja.

Nakon završetka prve sezone Spartak: Krv i pijesak, produkcija je odgodila drugu sezonu zato što je Andyu Whitfieldu dijagnosticiran Ne-Hodgkinov limfom rane faze, pa je zato Starz izradio šesto-epizodnu kratku sezonu Spartak: Bogovi arene koja pokazuje što se događalo prije Spartakova dolaska. Kada je Whitfieldov rak ponovo iskrsnuo, glumac je na kraju umro 11. rujna, 2011., Starz je imao glumca Liama McIntyrea za ulogu Spartaka u 2. sezoni Spartak: Osveta. 4. lipnja, 2012., Starz je najavio nadolazeću 3. sezonu Spartak: Rat prokletih koja će biti i posljednja.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Krv i pijesak (Blood and Sand)[uredi | uredi kôd]

Priča počinje sa neimenovanim upetljanostima tračkih vojnika u jedinicu rimskih pomoćnih snaga za kampanju protiv Geta (dačanskog plemena koji su okupirali regije Donje Danube, današnje Bugarske i Rumunjske), pod zapovjedništvom legatusa i pretora Gaja Klaudija Glabera. U 72. - 71. pr. Kr., rimski general Marko Terentije Varro Lucul, prokonzul rimske provincije Makedonije je marširao protiv Geta koji su bili saveznici rimskog neprijatelja Mitridata VI. Pontskog. Geti učestalo napadaju posjede tračana, pa su tračani nagovoreni da budu upisani u pomoćne snage. Glabera prati njegova žena Ilitija koja je željna veće slave, Glaber odluči prekinuti napad na Gete i izravno se suočiti sa snagama Mitridata u Anatoliji. Tračani, koji se osjećaju prevareno i izdano, naprave pobunu protiv Glabera, i vraćaju se u svoje selo koje biva uništeno. Sljedećeg dana, Glaber zarobi Spartaka i njegovu ženu Suru; tračanin je osuđen umrijeti kao gladijator u areni zbog svoje pobune, dok je Sura oteta i osuđena na ropstvo. Spartak i neki od njegovih vojnika su transportirani brodom koji plovi do Capue preko Jadranskog mora, središte gladijatorskih škola. Protiv svih izgleda u areni, Spartak uspijeva pobiti četiri gladijatora postavljenih da ga smaknu i odmah postane senzacija publici. Senator Albinije, umjesto pogubljenja, zamijeni Spartakovu kaznu ropstvom. Pravo ime tog tračana je nepoznato (rimljani su ga jednostavno samo prozvali "Spartakom", i u stvarnom svijetu "Spartak" nije njegovo pravo ime).

Primjećujući tračanov žestoki sirovi talent i popularnost s publikom, Bacijat ga kupi za treniranje u zidinama svog ludusa pod tutorstvom Doctorea, bivšeg gladijatora i roba. Spartak se sprijatelji s Varonom, rimljanom koji se svojevoljno prodao u ropstvo zato što treba platiti dugove i održati svoju obitelj. Spartaka maltretiraju viši seniorski gladijatori, posebice Krikso, gladijatora koji se bori u stilu Murmilliona i publika ga zove "Neporaženim Galom", i kartažanin Barca, poznat pod nadimkom "Kartaška Zvijer" i bori se u stilu Hoplomaha. Spartak uskoro saznaje da je Sura prodana sirijskom trgovcu robova. Bacijat, koji nije u stanju kontrolirati Spartaka tijekom njegovih prvih dana treniranja, obeća mu da će ih ponovno sjediniti za zamjenu da mu obeća početničku suradnju u areni.

Nakon puno skoro-smrtonosnih teških iskušenja i kobnih daljnjih treninga. Spartak stječe status živuće legende i nazvan je "Šampionom Capue". Bacijat organizira kupnju Sure, ali je dovezena smrtno ranjena, navodno je napadnuta pljačkašima tijekom puta. Njezino ubojstvo je potajno naredio Bacijat tako da bi zadržio Spartaka odanog i usredotočenog. Spartak odbacuje svoju kulturu i baštinu tračana i zaboravlja o slobodi, postajući zadovoljan svojim životom kao prvakom - šampionom.

Dogodi se stvar koja će izokrenuti sve, naime Spartaku je naređeno da se bori protiv svog jedinog prijatelja u ludusu, Varona, ta borba je trebala biti demonstracijska egzibicija/predstava za proslavu Capuinog magistratevog sina Numerija koji postaje muškarac. Ilitija, koja mrzi Spartaka otkad je osramotio njezinog muža Glabera zbog svoje pobune, zavodi mladića i uvjerava ga da zatraži smrt ako netko u borbi od njih dvoje izgubi. Spartak pobjeđuje (kao i očekivano), i kada Numerije spusti "palac dolje", Bacijat, koji je se želi dodvoriti Numerijevom ugledno moćnom ocu - Kalaviju, prisiljava Spartaka da izvrši Numerijevu odluku i ubije Varona. Dok pati zbog svoje rane koju je zadobio od Varona u borbi, i zbog sažaljenja i tuge to što je morao ubiti svog prijatelja, Spartak ima vrućicu i ima snove koje ga dovode do otkrića da je Bacijat dogovorio Surinu smrt. Znajući da je to sve ili ništa što se tiče otpornosti svog ropstva, on odlučuje "pobiti ih sve" i povesti pobunu protiv vladajuće kuće za koju se nekoć borio.

Kako bi dobio svoju osvetu, Spartak zatraži pomoć od Kriksa i ostalih gladijatora za poraz kuće Bacijatove jednom zauvijek. Borba do smrti između Kriksa i Spartaka je dogovorena za kapuansku elitu u ludusu. Doctore (kojeg Bacijat naziva po njegovim pravim imenom: Onemaj) se suprotstavlja Bacijatu i pita ga kako je Barca umro i je li sirijac Ašur imao svoje ruke u tome. Spartak dobiva potporu Mire koja je zadužena za otvaranje vrata vili u mjestu treniranja. Krikso se odupire pomaganju Spartaka u nadi da će ponovo vidjeti Neviju; međutim, nakon što je shvatio da je oslabljen da osigura Spartakovu pobjedu, u zadnjem mu se trenutku pridruži. Doctore u početku zaustavi Spartaka da ubije Bacijata. U kaosu gladijatora koji ubijaju čuvare i neke goste, Krikso uvjerava Doctorea da mu se pridruži zajedno sa Spartakom, Ilitija pobjegne i ima svoje čuvare koji zatvore ludus izvana, Doctore, čineći dobro na svoju riječ, pokuša ubiti Ašura koji mu izmakne. Krikso bolno rani Bacijatovu ženu Lukreciju, tako što ju ubada mačem u abdomen, probijajući do utrobe i ubijajući njihovo nerođeno dijete, Aurelija ubija Numerija nakon što mu je rekla da je Varon bio njezin muž, Spartak u konačnici prereže grkljan Bacijatu pred ozbiljno ranjenom Lukrecijom. Nakon masakra, Spartak se zavjetuje da će napraviti da "Rim drhti".

Bogovi arene (Gods of the Arena)[uredi | uredi kôd]

Mini-serija koja prikazuje povijest i prošlost Kuće Bacijatove i grada Capue prije dolaska Spartaka. Glavna priča se otvara nakon što Kvint Lentul Bacijat postaje lanista, upravitelj svojih robova i gladijatora, kada preuzme očev ludus.

Kod Bacijata je odmah otkriveno da ima velike ambicije, počinjajući s time da konačno izlazi iz očeve sjene. Dok priča napreduje, Bacijat nastavi tražiti veličanstvenost za Kuću pod svojim vodstvom i vlasništvom, isto tako i za svojim imenom. Pored njega je njegova odana žena Lukrecija, koja je željna pomoći svom mužu da ostvari svoje ciljeve bez obzira na to koja je cijena. Bacijat uskoro stavi svo svoje bogatstvo na jednog čovjeka kojem vjeruje da će mu donijeti slavu i ugled, Kelta Ganika. Ganik je vješt ratnik kojem skoro nema jednakog, bori se u stilu Dimahera, znači s 2 mača. Bacijatovi neprijatelji neće sjediti dokono i dozvoljavati da se njegovi uspjesi događaju.

Kupljen kao nedisciplinirani i neuredni regrut u prvoj epizodi, Gal Krikso u početku trpi ruganje i prijetnje smrću, prije nego što će postati slavni i uvježbani gladijator drugi po redu iza Ganika. Kako Bacijat odbija stalne pokušaje od svog profesionalnog konkurenta Tulija koji želi kupiti Ganika, njegovi odnosi sa ocem Titom i prijateljem Solonijem počinjaju se raspadati zbog Kvintove uporne ambicije. Bivši šampion gladijator Onemaj se nerado oprašta od borbe u areni da bi postao Doctore (učitelj, trener), dok sirijski novaci Ašur i Dagan postaju žestoki protivnici zato što se Ašur dokaziva da je dostojan biti gladijator. Gladijatori veterani Barca i Ganik prihvate Kriksov uspon, ali se boje da će njihove karijere propasti. Kada se nova arena otvori, namješteno je da se Solonijevi i Bacijatovi gladijatori bore jedni protiv drugih. Bacijatovi gladijatori dominiraju u natjecanju. Ganik se ponovo dokaže da je šampion Capue i da je "bog arene", čime dobiva slobodu.

Osveta (Vengeance)[uredi | uredi kôd]

Nakon krvavog bijega iz Kuće Bacijatove, gladijatori počinju napadati u srce Rimske Republike. Pretor Klaudije Glaber i njegove trupe su poslane u Capuu da smrve Spartakovu rastuću bandu oslobođenih robova prije nego što nanesu daljnju štetu. Spartaku je dan izbor između zadovoljavanja svoje osobne osvete protiv čovjeka koji je osudio njegovu ženu na ropstvo i smrt, ili napraviti potrebna veća žrtvovanja kako bi nastavio održavati svoju vojsku od raspadanja.

Rat prokletih (War of the Damned)[uredi | uredi kôd]

Ovo će biti posljednja sezona Spartaka, počela se emitirati 25. siječnja, 2013.[1]

Uloge & likovi[uredi | uredi kôd]

Rimljani[uredi | uredi kôd]

Gladijatori & robovi[uredi | uredi kôd]

 • Andy Whitfield (1. sezona) i Liam McIntyre (2. i 3. sezona) kao Spartak.
 • Manu Bennett (1., 2., 3. sezona i prequel) kao Krikso - Gal, bio je Bacijatov najbolji gladijator prije Spartaka. Zaljubljen je u osobnu robinju Lukrecije, Neviju. On je drugi vođa pobune.
 • Lesley Ann Brandt (1. sezona i prequel) i Cynthia Addai-Robinson (2. i 3. sezona) kao Nevija - Lukrecijina odana robinja. Zaljubljena u Kriksa.
 • Dustin Clare (2. i 3. sezona i prequel) kao Ganik - šampionski gladijator Bacijatovog ludusa prije dolaska Kriksa. Kasnije, kao slobodni čovjek, pridruži se starim prijateljima u pobuni.
 • Jai Courtney (1. sezona) kao Varon - rimski građanin koji se prodao u Bacijatu da bi održao svoju obitelj.
 • Erin Cummings (1. i 2. sezona) kao Sura - Spartakova žena.
 • Dan Feurriegel (1., 2. i 3. sezona) kao Agron - germanski gladijator koji se vjerojatno bori u stilu Murmilliona, on se prvi pridružio Spartaku u njegovoj pobuni, ali zbog toga njegov brat Duron umire. Sada je jedan od Spartakovih najboljih vojnika. U 2. sezoni postaje Nasirov ljubavnik.
 • Antonio Te Maioha (1. sezona i prequel) kao Barca (izgovara se Barka) - Hoplomah kojeg publika zove "Kartaškom zvijeri", jedan je od Bacijatovih najuspješnijih gladijatora, služi mu kao zaštitar/tjelohranitelj. Kada Ašur čuje Barcu kako priča o tome da mu treba još samo malo novaca da se oslobodi, to kaže Bacijatu, koji mu zbog toga prereže grkljan tijekom kišne noći.
 • Peter Mensah (1. i 2. sezona i prequel) kao Onemaj - doctore (učitelj/trener) u Bacijatovom ludusu, savjetuje gladijatore prije bitke u areni. On je iz Numidije, Baijatov otac Tit ga je kupio dok je još bio dječak, tada se borio u gorem mjestu nego u areni, u "jamama" (The Pits).. Kao trener gladijatora, stalno se pojavljuje u crvenom kožnatom cuirassu (prsnom oklopu) i drži 'flagellum (bič), te dvije stvari su od bivšeg trenera kojeg je morao ubiti.
 • Katrina Law (1. i 2. sezona) kao Mira - robinja poslana da zavede Spartaka, a kasnije postane njegova ljubavnica. Tijekom pobune, kada Spartak i skupina robova bježe iz Vezuva gdje se nalazi Bacijatova vila, jedan od rimskih vojnika ju pogodi sjekirom u rame, tako umire.
 • Marisa Ramirez (prequel) kao Melitta - Lukrecijina bivša osobna robinja i Onemajeva žena.
 • Nick E. Tarabay (1. i 2. sezona i prequel) kao Ašur - sirijski bivši gladijator koji se borio u stilu Thraexa. U zadnjoj epizodi Bogova arene, Krikso mu onesposobi nogu u areni; kasnije služi Bacijatu kao knjigovođa i sljedbenik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Rat prokletih premijera na Starzu 25. siječnja[neaktivna poveznica] Amanda Kondolojy, TV by the numbers. 6. studenog 2012.