Spedale degli innocenti

Izvor: Wikipedija
Spedale degli Innocenti u Firenci

Spedale degli innocenti (tal. za "Bolnica nevinih"), također u talijanskom poznata i kao L'ospedale degli innocenti, bilo je javno sirotište u Firenci koje je osmislio Filippo Brunelleschi,[1][2] a za koje je dobio narudžbu 1419. godine. Smatra se istaknutim primjerom talijanske rano-ranorenesansne arhitekture. Bolnicu na čijem ulazu je loggia s 9 kupolastih traveja prema Trgu Santissima Annunziata sagradio je i vodio firentinski ceh svilara (Arte della Seta)[3] Taj ceh bio je jedan od najbogatijih u gradu i kao i većina ostalih preuzeo je na sebe filantropske dužnosti.

Pročelje čini devet polukružnih lukova koji leže na stupovima kompozitnog reda. Polukružni a ne šiljasti prozori u klasičnom antičkom stilu čine zgradu prizemljenijom. Na plohama između lukova nalaze se glazirani medaljoni od terakote s reljefima dojenčadi, koji sugeriraju funkciju zgrade. Naglasak je na horizontalnosti zbog toga što je građevina puno veće širine nego visine. Iznad svakog polukružnog luka nalazi se pravokutni prozor s trokutastim zabatom na vrhu.

Na fasadi se odražava jasan smisao za proporciju. Visina stupova iste je duljine kao interkolumnacija, a širina arkade jednaka je visini stupa, oblikujući svaki travej poput kocke. Jednostavne proporcije upućuju i na novo doba sekularnog obrazovanja i osjećaja za red i jasnoću. Također, polovica visine stupa jednaka je visini trabeacije. Medaljone (tondi) s motivima djece u povojima, koji se nalaze između lukova arkada, izveo je kasnije renesansni kipar Andrea della Robbia.

Djeca su katkad bila napuštana u udubljenju koje je bilo smješteno na prednjem trijemu, no ono je bilo uklonjeno 1660. godine i zamijenjeno kotačem za tajno pribježište[3] - uspomoć posebnog rotirajućeg horizontalnog kotača dijete su roditelji mogli unijeti u zgradu bez da ih se vidi. Time se djecu moglo anonimno ostavljati na brigu sirotištu. Taj sustav funkcionirao je sve do zatvaranja bolnice godine 1875.[3] Danas je u zgradi smješten mali muzej renesansne umjetnosti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. arcade. Encyclopædia Britannica. 2007
  2. Brunelleschi, Filippo. Encyclopædia Britannica. 2007
  3. a b c Kahn, Lawrence, MD. Srpanj 2002. The "Ospedale degli Innocenti" and the "Bambino" of the American Academy of Pediatrics. Pediatrics. 110 (1): 175–180. doi:10.1542/peds.110.1.192. PMID 12093967. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. rujna 2007. Pristupljeno 16. veljače 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ospedale degli Innocenti