Splitska fotorinolaringologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Splitska fotorinolaringologija
RedateljMladen Santrić
ScenaristMladen Santrić
Godina izdanja2017.[1]
Trajanje55 min[1]
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdokumentarni film
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Splitska fotorinolaringologija , hrvatski dvodijelni dokumentarni film scenarista i redatelja Mladena Santrića iz 2017. godine. Film je drugi od dvaju filmova koji predstavljaju Split "okom, uhom, glasom, njuhom i sluhom" splitskih fotografa. U filmu su pridonijeli poznati praktičari i teoretičari splitske fotografske pozornice,[2] majstori i kroničari splitskih vremena među kojima su Duško Kečkemet, Andro Damjanić, Ivo Pervan, Feđa Klarić, Ante Verzotti, Ana Peraica Zoran Krpetić,[3] Gordana Benić.[1] Autor Santrić davno prije bavio se dokumentarno Splitom, i ovim se filmom vratio toj temi. Predstavlja se u filmu cijeli niz vrsnih splitskih fotografa (radovi 13 fotografa svih generacija: Duško Kečkemet, Andro Damjanić, Ivo Pervan, Fjodor Feđa Klarić, Ante Verzotti, Ana Peraica, Zoran Krpetić, Jelena Popić, Lidija Lolić, Damir Borčić, Gordana Benić, Mario Javorčić i Maja Prgomet[4][5]) i "najluđi grad na svitu". U filmu se duhovito i vrlo dinamično prikazuje a gledatelj doživljava sve osobine i kvalitete ljudi i grada koji u fotografskoj povijesti već imaju istaknuto mjesto. Jedinstveno prikazuje sažetak osjetilnih doživljaja Splita. Ocjena je da je ovaj dokumentarni film prava dokumentarna poslastica "koja predstavlja današnji Split i njegovu dušu" i da je u svijetu dokumentaraca o Splitu ono što je Velo misto . Film je iz dva dijela. Nastavci se zovu Vječnost koja prolazi i Vječnost koja traje.[3][1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d (): Splitska fotorinolaringologija, MojTV . Nedatirano. Pristupljeno 18. listopada 2018.
  2. HRT-ov teletekst, str. 358, 14. lipnja 2018. Pristupljeno 14. lipnja 2018.
  3. a b HRT - RJ Komunikacije: Premijera dokumentarnoga filma Splitska fotorinolaringologija Inačica izvorne stranice arhivirana 18. lipnja 2018., HRT prikazuje, 15. listopada 2017. Pristupljeno 18. listopada 2018.
  4. Rade Popadić: SPLITSKA FOTORINOLARINGOLOGIJA Splićani oduševljeni pretpremijerom dokumentarca o 13 splitskih fotografa, Dalmacija danas, 17. listopada 2017. Pristupljeno 18. listopada 2018.
  5. Iz filma