Spomenica domovinske zahvalnosti

Izvor: Wikipedija
Spomenica domovinske zahvalnosti
središte na slici u sredini gore: znak Spomenice; lijevo: mala oznaka; desno: umanjenica Spomenice
na slici u sredini gore: znak Spomenice; lijevo: mala oznaka; desno: umanjenica Spomenice
Osnovne informacije
Država Hrvatska

Mala oznaka Spomenice domovinske zahvalnosti

Spomenica domovinske zahvalnosti je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima osamnaesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja. Spomenica je ustanovljena 10. ožujka 1995. godine.

Spomenica domovinske zahvalnosti dodjeljuje se hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu. Do 2006. godine[1] Spomenica je bilo uređena kao jedinstveno odlikovanje u četiri vida za razdoblje od 5, 10, 15, 20 i više godina.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Spomenica se sastoji od znaka Spomenice, umanjenice Spomenice, male oznake Spomenice, te isprave o dodjeli.

Znak Spomenice je ispupčenog kružnog oblika isprekidanog s četiri jednaka zrakasta završetka stiliziranog križa, izrađen od pozlaćenog srebra finoće 999/1000 i promjera 41 mm. U središnjem dijelu znaka je u podlozi prikaz zemljovida Hrvatske kojeg prekriva stilizirani grb Republike Hrvatske, a preko grba je položena ispružena desna ruka. Ispod grba je natpis LIJEPA NAŠA. Oko središnjeg dijela znaka je natpis SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI čiji kraj i početak povezuje pleterni ornament.

Na glatkom naličju znaka Spomenice u sredini je natpis: SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, uokviren vijencem od tropruta pletera unutar kojeg teče natpis REPUBLIKA HRVATSKA.

Znak Spomenice je s ušicom i karikom, ovješen o vrh istostraničnog trokuta, duljine stranica 42 mm, presvučenog vrpcom od svilenog moariranog ripsa u bojama zastave Republike Hrvatske. Na naličju trokuta je vodoravna igla za ovjes.

Umanjenicu Spomenice čini otkov znaka Spomenice promjera 17 mm izrađen od pozlaćenog srebra finoće 999/1000, ovješen o svilenu moariranu vrpcu u bojama zastave Republike Hrvatske širine 12 mm i 40 mm duljine. Na naličju umanjenice je igla za ovjes.

Malu oznaku Spomenice čini otkov znaka Spomenice izrađen od pozlaćenog srebra finoće 999/1000 i promjera 13,5 mm, pričvršćen na sredini pravokutnika širine 34 mm i 14 mm visine, složenog od vrpce od svilenog moariranog ripsa u bojama zastave Republike Hrvatske. Na naličju male oznake je igla za ovjes.[2]

Raniji izgled spomenice[uredi | uredi kôd]

Detaljan izgled Spomenice domovinske zahvalnosti do 2006. godine bio je uređen Pravilnik Spomenice domovinske zahvalnosti.[3]

Vid Spomenice za pet godina[uredi | uredi kôd]

Znak Spomenice je ispupčenog kružnog oblika, izrađen od srebra. Središnji dio Spomenice čini medaljon u kome je prikaz siluete zemljovida Hrvatske koju prekriva stilizirani grb Republike Hrvatske, a preko grba je položena ispružena desna ruka. Ispod grba je natpis "LIJEPA NAŠA". Oko medaljona je natpis "SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI" čiji kraj i početak povezuje ornament. Medaljon Spomenice je smješten unutar jednakokračnog križa kojemu se naziru vrhovi zrakastih krakova. Na glatkom naličju znaka Spomenice u sredini je natpis: "SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI" uokviren vijencem od tropruta pletera unutar kojeg teče natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Znak Spomenice je s ušicom i karikom, ovješen o vrh istostraničnog trokuta, koji čini vrpcu od moarirana ripsa u bojama grba Republike Hrvatske.

Malu oznaku čini minijatura, koja je umanjeni otkov medaljona, te vrpca. Umanjenicu čini minijatura, koja je umanjeni otkov medaljona, i vrpca.

Vid Spomenice za deset godina[uredi | uredi kôd]

Znak Spomenice, mala oznaka i umanjenica za deset godina časne i uzorne službe jednaki su Spomenici za pet godina, ali se izrađuju od pozlaćenog srebra.

Vid Spomenice za petnaest godina[uredi | uredi kôd]

Znak Spomenice i umanjenica za petnaest godina časne i uzorne službe jednaki su Spomenici za deset godina, ali je na vrpcu Spomenice i umanjenice apliciran srebrni grb Republike Hrvatske. Na vrpcu male oznake apliciran je srebrni grb Republike Hrvatske umjesto umanjenog otkova medaljona Spomenice.

Vid Spomenice za dvadeset i više godina godina[uredi | uredi kôd]

Znak Spomenice i umanjenica za dvadeset i više godina časne i uzorne službe jednaki su Spomenici za petnaest godina, ali je na vrpcu Spomenice i umanjenice apliciran pozlaćeni grb Republike Hrvatske. Na vrpcu male oznake apliciran je pozlaćeni grb Republike Hrvatske umjesto umanjenog otkova medaljona Spomenice.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  • Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 20/95., 57/06. i 141/06.) - članci 6. i 23.
  • Pravilnik Spomenice domovinske zahvalnosti ("Narodne novine", br. 108/00. od 3. studenoga 2000.).