St. Julian's

Izvor: Wikipedija
St. Julian's
Zaljev Spinola
Zaljev Spinola
Zastava St. Julian'sa
Zastava
Grb St. Julian'sa
Grb
Geslo: Għal kull bżonn
Stanovništvo
 - Grad 10.261
 - Gustoća 6.400 st / km²
Vremenska zona +1 (UTC+2)
Poštanski broj STJ
Pozivni broj 356

St. Julian's (malt. San Giljan) je značajno naselje na Malti te najpoznatije turističko središte na otoku. St. Julian's je istovremeno i jedna od 68 općina u državi.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Naselje St. Julian's se smjestilo na sjevernoj obali otoka Malta i udaljeno je od glavnog grada Valete 10 kilometara zapadno. Naselje se razvilo na sjevernoj obali, na mjestu gdje inače nerazvijena malteška obala pravi nekoliko malih zaljeva. Zahvaljajući tome ovdje se razvilo selo oslonjeno na more (nekad pomorstvo, danas turizam). Područje grada je vrlo malo - 1,6 km², s pokrenutim terenom (0-50 m nadmorske visine).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje St. Julian's bilo je naseljeno još u vrijeme prapovijesti i bilo je aktivno u starom i srednjem vijeku, ali nije imalo veći značaj do 19. stoljeća.

Početkom 19. stoljeća tadašnje malo ribarsko naselje otkrili su namjesnici Velike Britanije na Malti kao mjesto za odmor. Međutim, pravi razvoj naselja u turističko odredište počinje početkom 20. stoljeća. St. Julian's je stradao u Drugom svjetskom ratu, ali je poslije toga obnovljen.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo St. Julian's je po popisu iz ožujka 2013. godine imalo nešto preko 10,261 stanovnika, od čega je značajan broj ljudi sa Zapada, nekadašnjih turista.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

St. Julian's je središte turizma na Malti. Grad ima nekoliko omanjih marina u zaljevima, brojne zgrade i palače iz vremena britanske vladavine.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: St. Julian's