Stadion Republikanski Vazgen Sargisjan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stadion Hanrapetakan)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stadion Republikanski Vazgen Sargsyan
Stadion Republikanski Vazgen Sargsyan
Prijašnja imena Stadion Dinamo (1935.-1999.)
Lokacija Erevan, Armenija
Izgradnja 1933. - 1935.
Otvoren 1935.
Renoviran 1999.
2008.
Vlasnik Armenski nogometni savez
Korisnici Ulisses FC
armenska nogometna reprezentacija
Kapacitet 14 403
Teren trava

Stadion Republikanski Vazgen Sargsyan (arm: Վազգեն Սարգսյանի անվան Հանրապետական մարզադաշտ) je višenamjenski stadion u glavnom armenskom gradu, Erevanu. Kapaciteta je 14 968 gledatelja. Na njemu svoje utakmice igraju Ulisses FC i Armenska nogometna reprezentacija. Izgradnja je započela 1937., da bi stadion bio dovršen godinu dana kasnije. Ipak, unatoč završetku 1938., neki su se popravci događali na ovom stadionu i za vrijeme 2. svjetskog rata.


Povijest[uredi VE | uredi]

Nakon izgradnje, stadion je dobio ime Dinamo, koje je nosio sve do proglašenja neovisnosti Armenije, do 1991. Tada je ime promijenjeno u Stadion Hanrapetakan, što u prijevodu znači "Republikanski stadion". 1999. ponovno dolazi do promjene imena. Bivši armenski premijer, Vazgen Sargisjan, te je godine ubijen, te je njemu u spomen ovaj stadion nazvan Vazgen Sargisjan Hanrapetakan Stadion. To ime, ovaj stadion, nosi i danas, te mu je službeno.

Kroz svoju povijest, stadion Hanrapetakan je 2 puta obnavljan: 1999. i 2008. Prvi pokušaj obnove dogodio se 1995., ali je zbog nedostatka financijskih sredstava, ta obnova otkazana. 1999. počinje obnova stadiona, koja je stajala oko 3 milijuna američkih dolara. Obnovu je financijski pomogla, čak i UEFA. Tada je stadion temeljito obnovljen. Druga obnova dogodila se 2008., kada je Pjunik postao armenski prvak, te je zbog potreba odigravanja europskih utakmica, stadion bilo nužno ponovno obnoviti. Tada je stadion moderniziran, i od tada ispunjava sve kriterije UEFA-e.

14. srpnja 2009. zagrebački NK Dinamo je gostovao na Hanrapetakan stadionu, utakmicom protiv Pjunika, u drugom pretkolu europske Lige prvaka. Susret je završio rezultatom 0-0.