Stadion sultana Hassanala Bolkiaha

Izvor: Wikipedija
Stadion sultana Hassanala Bolkiaha
Stadion sultana Hassanala Bolkiaha
Lokacija Bandar Seri Begawan, Bruneji
Cijena izgradnje 100 milijuna USD
Arhitekt SAA Partnership
Otvoren 23. rujna 1983.
Vlasnik Youth and Sports Department
Upravitelj Youth and Sports Department
Korisnici Bruneji
Brunei DPMM
Kapacitet 30.000
Teren trava

Stadion sultana Hassanala Bolkiaha je višenamjenski stadion u glavnom brunejskom gradu Bandar Seri Begawanu. Nazvan je po brunejskom sultanu Hassanalu Bolkiahu te se većinom koristi za nogometne utakmice. Izgrađen je 1983. godine te ima kapacitet od 30.000 mjesta.

Izgradnja[uredi | uredi kôd]

U financiranju izgradnje novog stadiona sudjelovala je i brunejska javnost čime je pokazala koliko je za narod od velikog interesa i značenja ovaj projekt. Ukupna vrijednost izgradnje iznosila je oko 100 milijuna USD.

Svečanost otvaranja[uredi | uredi kôd]

Stadion je svečano otvoren 23. rujna 1983. na dan 70. rođendana Njegovog Veličanstva sultana Haji Omara Ali Saifuddiena. Istu večer odigrana je prijateljska utakmica između reprezentacije Bruneja i engleske momčadi Sheffield United što je ujedno i prva odigrana nogometna utakmica na novom stadionu. Sheffiled je tu utakmicu dobio s minimalnih 1:0 dok je sljedeći dan održan ponovljeni susret koji je završio neriješenim rezultatom 1:1.[1]

Domaćinstva[uredi | uredi kôd]

Stadion sultana Hassanala Bolkiaha je dosad bio domaćin dvaju velikih športskih natjecanja. Najprije su se ondje 1999. održala atletska natjecanja u sklopu Igara jugoistočne Azije[2] a 2012. Trofej Hassanala Bolkiaha.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. National Stadium celebrates its 25th year. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2009. Pristupljeno 14. rujna 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Brunei 1999 - 20th Southeast Asian Games